Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Инсулинска резистенција и ПЦОС

Дискусија во 'Бременост' започната од Kolumna, 25 мај 2022.

1. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.649
    Допаѓања:
    29.332
    Јас пијам таблети од цимет, овие ги земам ги има во скоро сите аптеки. А исто имам добиено совет и лажичка чист цимет наутро со вода, ама јас не можев така да го пијам.

На senjorita-v и JoyJoy им се допаѓа ова.
  2. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.526
    Ovoj recept so cimet bas e interesen, i sakam i jas da go probam. Samo sto, ne znam kolku e dobro za insulinska rezisencija dva pati na den med da jademe. Ima mnogu sekjer..

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.911
    Допаѓања:
    31.503
    Ставаш многу малку мед. Јас ставам половина лажичка и тоа го делиш на два пати дневно. Не јадеш многу мед. Плус не е исто обичен шеќер и мед. Медот има ензими и има анти-инфламаторно дејство (а кај ПЦОС има и инфламација). Мене лично ми помага. Нормално со соодветна исхрана. На пример не јадам бел шеќер повеќето денови во неделата (освен најмогу половина лажиче дневно во кафе).

Другата алтернатива е таблети од цимет.

4. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Dali e mozno da se ima PCOS bez povisen testosteron/sekjer vo krvta?

Zaprimetuvam vekje nekolku godini nekoi promeni kaj sebe sto ne gi gledam kaj drugi devojki ili zeni vo moeto semejstvo(pr. poteskotii so odrzuvanje na tezinata, poinakov raspored na masno tkivo na teloto, opagjanje na kosata, zgolemena vlaknavost na teloto, neredoven ciklus, opsta malaksanost, cesto gubenje svest, naglo i intenzivno menuvanje na raspolozenieto itn).

Nekoi od simptomive gi istrazuvav malku na svoja raka i dojdov do zaklucok deka problemot e so jajnicite, ama koga napraviv hormonska slika se bese vo red. Sega ne znam kade da prodolzam da baram resenie? Doktorot saka da me prati na dermatolog ama nemam problemi so kozata....

5. Pinkdust

Pinkdust Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    46
    Здраво, да може да имаш нормален хормонален статус. Кај мене хормоните се нормални, но дијагностицирана сум со дијагнозата.

6. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Kako ti bese dijagnosticirano? I dali dobi nekakov lek/resenie? Se izvinuvam ako prasanjata se invazivni, vo sekoj slucaj blagodaram mnogu i za prviot odgovor

7. Pinkdust

Pinkdust Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    46
    Нема проблем, имај на ум дека ова што ти кажувам е од лично искуство, не е лекарско мислење. На гинеколог отидов затоа што имав крварење околу 30 дена, откако тоа ми се регулура, следеше комплетна промена на циклусот (отсуства, кратко траење), тогаш ми беше дијагностициран ПЦОС (нередовни/неправилни циклуси заедно со зголемена влакнатост и акни). Од тогаш користам контрацепција, со паузи, користев и мака и инозитол. Кај мене гинекологот ми вика дека сега за сега така ќе тераме, бидејќи не планирам бременост во блиска иднина.

На avefemına му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    20.000
    Кај пцос може да има дисбаланс на хормоните и структурни промени на јајниците, но не мора да значи дека ќе ги има и двете. Јас пример имам проблем со хормоните, а немам со јајниците. Моја другарка има проблем со цисти, а хормоните и се супер. Симптомите што ги опишуваш асоцираат на пцос. Дали беше на преглед на ехо? Хормоните на трет ден од добиено ли ги провери? Ако имаш резултат постирај го да видам.

9. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Rezultatite gi nemam, bea prateni direktno kaj doktorkata. Proveruvav nekolku dena po zavrsuvanje menstruacija a eho ne pobarav zatoa sto na internet videata sto gi najdov za eho na jajnici mi bea malce strasni...

Mozebi najdobro bi bilo pak da se posovetuvam so doktor ili da pojdam kaj ginekolog(bev kaj maticen prethodno) ama ete resultatot od hormnoskata slika me zbuni iskreno.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    20.000
    Хормони не се проверуваат така. На трет ден од добиено се проверува. Кој ти даде упат ако не си била на гинеколог? Упат за хормони дава матичен гинеколог. И како знаеш дека се во ред, а ги немаш видено? Со видеа на интернет гледаш како се врши гинеколошки преглед? Колку години имаш?

11. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    19 hahaah..
    maticen lekar mi dade upat a datum ne mi spomna, pojdov sledniot den. a rezultatite ne gi pobarav bidejkji sekako ne se razbiram vo hormoni i hormonski sliki, neli cekav lekarot da me preupati kaj drug doktor ili da moze sama da gi procita.
    Pa sega od kade da pocnam so testovi?

12. avefemına

avefemına Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    videoto bese specificno za ultrazvuk na jajnici. so dva dela: prvo odnadvor(na dolniot del na stomakot) i potoa vaginalno. Greska li e?

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    20.000
    На 19 години веќе одамна треба да имаш посетено гинеколог. Таму ќе си ги поставиш сите прашања и ќе си добиеш одговори.

14. Sani95

Sani95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    11
    Здраво
    Што мислите за резултатите?

Прикачени фајлови:

15. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    1.203
    Devojki zdravo,

Imam insulinska rezistencija. Hormoni se vo red, tezina, ciklus. Ne sum so pcos. Iskustvo za reguliranje? Nacin na ishrana? Doktorkata mi dade inositol da pijam.

16. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.728
    Девојки, препишано ми е од ендокринолог да пијам Глукофаж XR 750 mg 2 после вечера. Дали имате искуство со ваква терапија? Како го пиете вие? Има ли некакви несакани ефекти или некакво подобрување откако сте почнале со терапија? Причината што ми го препишаа мене е покачен инсулин, дијагностицирана инсулинска резистенција (и ПЦОС заради кој немам редовни циклуси) и пред дијабетична состојба. Ми кажаа дека може да помогне и за забременување бидејќи го регулира инсулинот што кај мене е пречка.

17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Два пати забременив после Глукофаж :D Бонус е намалување на килажата со внимавање на исхраната за да нема нагли скокови на инсулинот.
    Ако забремениш во меѓувреме (не знам дали тоа ти е целта) треба веднаш да се консултираш со ендокринологот за терапијата. Јас со првото дете не пиев во бременост, со второто пиев до трети месец.

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.728
    Фала ти многу. Да, дефинитивно тоа ми е крајната цел :D

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.728
    @Skyler Дали и тебе ти ја препорачаа исхраната со лебни единици при терапијата со Глукофаж? :) И во која доза почна да ги пиеш апчињата?

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Само ќе внимаваш на исхраната значи не смееш да имаш нагли скокови на инсулинот. Има една тема во категорија Бременост се вика Гестациски дијабет и таму можеш да прочиташ повеќе околу исхрана и што да избегнуваш.
    Ми даде докторката една диета на почеток ама искрено таа храна не ми се свиѓаше и имаше 3 главни оброци со 2 ужини, за мене тоа е премногу. Јас јадам 2-3 пати дневно, не можам повеќе. А секаде препорачуваат почести и помали оброци.
    Јас си најдов некој мој начин со протеинска диета, за ручек секогаш месо/риба било каков протеин со салата, за доручек најчесто намачкано нешто на тонус лепче, јајца итн, за вечера најчесто салата или ништо. Ако веќе имаш диета од доктор следи ја ако ти одговара.
    Мислам дека и јас пиев 2 пати на ден од глукофажот. Колку ти е инсулинот?

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.