Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Инсулинска резистенција и ПЦОС

Дискусија во 'Бременост' започната од Kolumna, 25 мај 2022.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Дали со огтт ти го мереа инсулинот или само шеќерот? За првото прашање, да можно е. Може да касни или да подрани ама битно да е редовен.

2. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    За пцос не знам дали може да има со редовни циклуси, а за инсулинска резистенција може, бидејќи тоа е пресметка од глукоза на гладно и инсулин на гладно. Колку е понизок шеќерот и инсулинот на гладно, толку помала ќе биде инсулинска резистенција.

3. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.526
    Jas imam redovni ciklusi, pcos po nalik na eho na jajnicite, nemam inverzija na fsh i lh, normalen tri mesecen sekjer, ama pokacena glukoza vo vtoro i treto merenje na ogtt testot. I anovulatorni ciklusi

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Како знаеш дека се ановулаторни циклусите? Според прогестерон на 21 ден?

5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.526
    Da, i spored eho. Kaj mene za anovulatorni ciklusi samo dijetata mi pomaga. Ni glukofazhot ne deluvase

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    А колку е прогестеронот кога е ановулаторен циклусот? Под 5?Секаде читам различно, а гинеколозите не ми даваат конкретен одговор. Мене на пример секогаш ми е околу 8, некогаш 7, некогаш 10. Тоа значи имало овулација?

7. Tictactoe

Tictactoe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2017
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    Да шекерот на гладно 4.8 вторпат 5.4 а инсулинот 18.5 и сите се во нормална референтна вредност фсх 5.37 лх 2.03 на 3ти ден од циклус исто во нормала само андрогените се покачени

8. Tictactoe

Tictactoe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2017
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    Огтт на гладно 4.8 вторпат 5.4 а инсулинот 18.5
    Постои ли калкулатор за ова? Како се пресметува хома ир индекс?

9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Во нормала ама имаш инверзија на фсх и лх што укажува на пцос. Немаш инсулинска резистенција, за пример мене инсулинот ми беше 140 на второ мерење, 120 на трето.

10. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    18.5 инсулин на гладно е висока вредност. Тоа значи дека иако немаш внесено шеќер (храна), организмот е "заситен" со инсулин. Затоа е инсулинска резистенција. На гладно инсулинот треба да е низок, на пример 2 (мене ми беше 5.6 мислам), а после јадење да се покачи до 18.5 на пример. Затоа имаш инсулинска резистенција, без разлика што шеќерот ти е нормален на гладно.

11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Грешиш, референтните вредности на инсулинот на гладно беа околу 28-30, која знае поточно нека каже. Најди си ги резултатите ќе видиш. Резистенција не се испитува со една проверка на гладно.

12. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Инсулинска резистенција се испитува само на гладно, од глукоза на гладно (во мојот случај 5.7) и инсулин на гладно (5.2 кај мене). Знам затоа што работам во лабораторија.

Прикачени фајлови:

13. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    А ова е инсулин после 2 часа од оптеретување

Прикачени фајлови:

14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    @intj_girl Епа гледаш и ти си испитала 2 пати, а не само на гладно. И ако ги погледнеш референтните вредности ќе видиш дека 18,5 не е висока вредност.

15. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Јас испитав двапати инсулин, ама разистенцијата се пресметува само од инсулинот на гладно.
    18.5 е во граници на нормала, да, ама за на гладно е сепак доста висока вредност, ако е на гладно, ако добро те сфатив.

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    А зошто испита 2 пати? И како ќе знаеш дали клетките ти се резистентни на инсулин ако немаш внесено гликоза во телото?
    Јас имам нормален инсулин на гладно, а ненормален после 1 и 2 саати од гликоза.

17. Tictactoe

Tictactoe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2017
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    @intj_girl дали терапија за инсулинска резистенција може да биде метформин 500 и дали ке влијае на драстичен пад на шекерот пошто 4.8 не е некоја висока вредност

18. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Двапати испитав за да видам како се качува и до каде ќе оди.

А иначе поентата е ова, значи стануваш сабајле гладна, немаш внесено шеќер, штом немаш внесено шеќер телото не лачи инсулин воопшто, затоа викам на гладно инсулин треба да е 2 на пример, да биде на долна граница. Ако ти не си јадела ништо а инсулинот ти е 18, тоа значи дека инсулинот кај тебе се лачи постојано и треба сѐ повеќе инсулин да се излачи за да се внесе глукозата во клетките, затоа што клетките станале резистентни на инсулин. Тоа е поентата. Инсулинот на гладно треба да е многу низок, што понизок тоа подобро. А после јадење нормално е да се качи. Ако не се качува инсулинот после јадење, значи не го произведуваш и треба да го примиш вештачки. Тоа е дијабетес веќе.

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Па гледам тоа го даваат докториве. Јас пијам инозитол 2г на ден, мене ми делуваше. Од 1.7 спуштив на 1.3 хома индекс. Воопшто не сменив исхрана и не внимавам кој знае колку.

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Знам што е поентата ама си пишува референтни вредности, ова што ми го опиша е нагаѓање. Ај пример ако ми е 13 инсулинот на гладно имам или немам резистенција? Затоа си постои огтт тестот.