Дали со огтт ти го мереа инсулинот или само шеќерот? За првото прашање, да можно е. Може да касни или да подрани ама битно да е редовен.
За пцос не знам дали може да има со редовни циклуси, а за инсулинска резистенција може, бидејќи тоа е пресметка од глукоза на гладно и инсулин на гладно. Колку е понизок шеќерот и инсулинот на гладно, толку помала ќе биде инсулинска резистенција.
Jas imam redovni ciklusi, pcos po nalik na eho na jajnicite, nemam inverzija na fsh i lh, normalen tri mesecen sekjer, ama pokacena glukoza vo vtoro i treto merenje na ogtt testot. I anovulatorni ciklusi
Da, i spored eho. Kaj mene za anovulatorni ciklusi samo dijetata mi pomaga. Ni glukofazhot ne deluvase
А колку е прогестеронот кога е ановулаторен циклусот? Под 5?Секаде читам различно, а гинеколозите не ми даваат конкретен одговор. Мене на пример секогаш ми е околу 8, некогаш 7, некогаш 10. Тоа значи имало овулација?
Да шекерот на гладно 4.8 вторпат 5.4 а инсулинот 18.5 и сите се во нормална референтна вредност фсх 5.37 лх 2.03 на 3ти ден од циклус исто во нормала само андрогените се покачени
Огтт на гладно 4.8 вторпат 5.4 а инсулинот 18.5 Постои ли калкулатор за ова? Како се пресметува хома ир индекс?
Во нормала ама имаш инверзија на фсх и лх што укажува на пцос. Немаш инсулинска резистенција, за пример мене инсулинот ми беше 140 на второ мерење, 120 на трето.
18.5 инсулин на гладно е висока вредност. Тоа значи дека иако немаш внесено шеќер (храна), организмот е "заситен" со инсулин. Затоа е инсулинска резистенција. На гладно инсулинот треба да е низок, на пример 2 (мене ми беше 5.6 мислам), а после јадење да се покачи до 18.5 на пример. Затоа имаш инсулинска резистенција, без разлика што шеќерот ти е нормален на гладно.
Грешиш, референтните вредности на инсулинот на гладно беа околу 28-30, која знае поточно нека каже. Најди си ги резултатите ќе видиш. Резистенција не се испитува со една проверка на гладно.
Инсулинска резистенција се испитува само на гладно, од глукоза на гладно (во мојот случај 5.7) и инсулин на гладно (5.2 кај мене). Знам затоа што работам во лабораторија.
@intj_girl Епа гледаш и ти си испитала 2 пати, а не само на гладно. И ако ги погледнеш референтните вредности ќе видиш дека 18,5 не е висока вредност.
Јас испитав двапати инсулин, ама разистенцијата се пресметува само од инсулинот на гладно. 18.5 е во граници на нормала, да, ама за на гладно е сепак доста висока вредност, ако е на гладно, ако добро те сфатив.
А зошто испита 2 пати? И како ќе знаеш дали клетките ти се резистентни на инсулин ако немаш внесено гликоза во телото? Јас имам нормален инсулин на гладно, а ненормален после 1 и 2 саати од гликоза.
@intj_girl дали терапија за инсулинска резистенција може да биде метформин 500 и дали ке влијае на драстичен пад на шекерот пошто 4.8 не е некоја висока вредност
Двапати испитав за да видам како се качува и до каде ќе оди. А иначе поентата е ова, значи стануваш сабајле гладна, немаш внесено шеќер, штом немаш внесено шеќер телото не лачи инсулин воопшто, затоа викам на гладно инсулин треба да е 2 на пример, да биде на долна граница. Ако ти не си јадела ништо а инсулинот ти е 18, тоа значи дека инсулинот кај тебе се лачи постојано и треба сѐ повеќе инсулин да се излачи за да се внесе глукозата во клетките, затоа што клетките станале резистентни на инсулин. Тоа е поентата. Инсулинот на гладно треба да е многу низок, што понизок тоа подобро. А после јадење нормално е да се качи. Ако не се качува инсулинот после јадење, значи не го произведуваш и треба да го примиш вештачки. Тоа е дијабетес веќе.
Па гледам тоа го даваат докториве. Јас пијам инозитол 2г на ден, мене ми делуваше. Од 1.7 спуштив на 1.3 хома индекс. Воопшто не сменив исхрана и не внимавам кој знае колку.
Знам што е поентата ама си пишува референтни вредности, ова што ми го опиша е нагаѓање. Ај пример ако ми е 13 инсулинот на гладно имам или немам резистенција? Затоа си постои огтт тестот.