Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Инсулинска резистенција и ПЦОС

Дискусија во 'Бременост' започната од Kolumna, 25 мај 2022.

1. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    1.201
    Kaj mene glukozata na gladno i posle dva saati bese isto 4.8. A insulniot mi e 6.59. Se vodam deka imam insulinska rezistencija. Ishrana skroz smeniv , bez jaglehidrati sekeri i brasno, fizicka aktivnost vkluciv 3/4 pati nedelno, na toa plus siofor 500mg. Sega e vekje podobro.

Последна измена: 24 август 2023
    На Tictactoe и intj_girl им се допаѓа ова.
  2. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Не знам дали ќе имаш, ќе одиш баш тоа да го испиташ и ќе видиш. Хома индекс се испитува и без огтт.

3. Tictactoe

Tictactoe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2017
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    Не ми беше јасно гледам се е во нормала а јас со дијагноза . Пијам миоцистин(инозитол) по препорака на гинекологот и треба да почнам метформин според ендокринологот. Се надевам ке се подобри ситуацијата. Благодарам за одговорот

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Испитано ми е, знам дека имам ама со целосно испитување на инсулинот пред и после гликоза, не само на гладно. Затоа те прашав како се гледа резистенција само од инсулинот на гладно. А хома индексот не мораш да испиташ, ендокринологот може да го пресмета по формула.

@Tictactoe Јас ја имав истата терапија плус контрацептиви и Глукофаж од 750 (наместо метформин), ми се подобри ситуацијата многу.

На Tictactoe му/ѝ се допаѓа ова.
  5. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284

Прикачени фајлови:

На Tictactoe и Bejb15 им се допаѓа ова.
  6. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    Здраво

Здраво испитав кортизол, инсулин и огтт, за да видам дали имам инсулинска резистенција и пцос. Секогаш кога одма на прегелд иамм над 12 атрални голикули но нниту еден гинеколог не ми препишува дкеа сум состојба на полицистични јајници. Отидов на доктор за биорезонантна медицина и таа вели дека сум класицен пример за пцос и по нејна препорака ги испитав овие работи. ОГТТ на гладно ми е 6,6 а на најадено по 2 часа 7,8. Кортизол ми 13,92 и Инсулин ми е 28,18. Резултати и прегелд имам з анаредната недела закажано па ваше мислење дали имам ПЦОС со инсулинска резистенција???

7. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    13.088
    Качени ти се шеќерот и инсулинот ама за ПЦОС да се потврди треба гинеколог на ехо да те види и каже, плус и другите хормони ти фалат, оние репродуктивните.

8. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    правев на трет ден од циклус, но по примена прималут нор за да добијам бидјеки 3 месеци немав циклус. ТСХ 2,13, Тотал Т4 124 ФСХ 3,81, ЛХ 4,44, Естрадиол 103, Пролактин 10,8, Тотал Тестостероне 33,4

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    13.088
    Ахам, значи овие резултати ти се во фоликуларна фаза, имаше некои отстапувања од референтните вредности?

Не можам вака да знам без референтни вредности.
    Ај за тсх и пролактин во ред ти се ама другиве, точно си има од колку до колку треба да се на трет ден од циклус.

И тестостеронот е во ред, мене доста поише од тебе ми беше, а треба и други машки хормони да испиташ, DHEAS, Androstendion, а од женските Estrogen i Progesteron.

Плус и си пиела Прималут нор, значи те зеза циклусот и би требало ПЦОС да е, не знам како ти рекле дека не е при волкаво каснење, не е ниту каснење, туку изостанок на менструацијата.

10. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    1.201
    Plus ima i inverzija na lh so fsh. Dali e od apcinjata neznam ama rezultatite pokazuvaat na pcos.

11. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    тоа и нутриционистот се прашуваше, па сега ке пробаме со исхрана и суплементи да делуваме. Инаку цел живот сум со нередовни циклуси а највероајтно и со изостанок на овулациј и со ин виѕтро успеав да останам бремена пред 5 години. Сега сакам пак да пробам со ин витро но сакам и преку исхрана да подобрам барем квалитет на јајце клетки..

12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    13.088
    Дај Боже преку исхраната да се среди на природен начин.
    Јас морав да почнам со метформин и еве веќе 4 години уште пијам.
    Зашто волку долго, не знам, кога во ред ми е инсулинот и гликемијата, е сеа циклусите не се средуваат баш, само зафркаваат, де има, де нема и така у круг.
    Пцос коа ќе почне да те дружи, нема да те напушти засекогаш, за жал, тука си е.
    А со хормонски апчиња нејќам да пробувам, знам дека и тие се неефикасни, дур ги пиеш ќе добиваш после не и нејќам да се трујам.

Добро е што си остананала бремена и покрај нередовните циклуси, ќе биде и овојпат.
    Само припази на исхраната, слушај го нутриционистот, биди физички активна, следи ја состојбата преку редовни контроли и што побрзо да се израдуваш. ❤️

На delvi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. marinaarna

marinaarna Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    10
    Здраво,

каде испитувате ОГТТ и инсулинска резистенција? Која е цената отприлика? И дали додека траат мерењата треба во лабораторија да се седи или не?

14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Во Авицена, пред 2-3 години платив околу 2500ден ама мораш да нагласиш дека и резистенција испитуваш, инаку само огтт ќе ти направат. Мораш да седиш таму, не смееш да се движиш ама удобно е, земи си книга или серија на тел гледај си зашто досадно е. Не смееш да јадеш 12 саати пред испитувањето и сабајле жедна треба да одиш. Претходниот ден не јади многу шеќери.

На Nausicaa и marinaarna им се допаѓа ова.
  15. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    ОГТТ може и со упат од матичен, само не сум сигурна дали треба да имаш некаква дијагноза. Со упат е 36 денари.

На marinaarna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    86
    Devojkii so pcos i feel you, jas nemav problem za bremenost ostanav trudna na prv obid amaa imam so tezinata… lelee nikako da oslabam a pa za praznicive 4 dena si jadev sve sto sakav za da vidam 3 kg plus na vaga i mi se placiiit veke… cel zivot so dieti i pak nisto . Aj ve molam kazete mi sto da pija nestoo barem malku stomakot da go namala ko bremena 9 mesec sum 24/7 ;(

17. Freckles.

Freckles. Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    4.807
    Како се испитува инсулинска резистенција? Вржано е некако со огтт тестот?

18. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    432
    За ПЦОС е многу важна и физичката активност, ако не земаш терапија оди на ендокринолог и ќе ти даде. После тоа поубаво ќе се чувствуваш...сум го поминала тој пат. А, ако често те мачи подуеност може да е и хеликобактер, сега тоа го имам и надуеноста е многу лоша и нервира многу, сум пробала еспумисан не помага. Сум читала јаболков оцет малку и помагало.

19. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Кои се референтни вредности на инсулин после оброк дали знаете? Кај дете

20. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Дали за испитување инсулинска резистенција треба да немам јадено и пиено 12 часа пред испитување?