Kaj mene glukozata na gladno i posle dva saati bese isto 4.8. A insulniot mi e 6.59. Se vodam deka imam insulinska rezistencija. Ishrana skroz smeniv , bez jaglehidrati sekeri i brasno, fizicka aktivnost vkluciv 3/4 pati nedelno, na toa plus siofor 500mg. Sega e vekje podobro.
Не ми беше јасно гледам се е во нормала а јас со дијагноза . Пијам миоцистин(инозитол) по препорака на гинекологот и треба да почнам метформин според ендокринологот. Се надевам ке се подобри ситуацијата. Благодарам за одговорот
Испитано ми е, знам дека имам ама со целосно испитување на инсулинот пред и после гликоза, не само на гладно. Затоа те прашав како се гледа резистенција само од инсулинот на гладно. А хома индексот не мораш да испиташ, ендокринологот може да го пресмета по формула. @Tictactoe Јас ја имав истата терапија плус контрацептиви и Глукофаж од 750 (наместо метформин), ми се подобри ситуацијата многу.
Здраво Здраво испитав кортизол, инсулин и огтт, за да видам дали имам инсулинска резистенција и пцос. Секогаш кога одма на прегелд иамм над 12 атрални голикули но нниту еден гинеколог не ми препишува дкеа сум состојба на полицистични јајници. Отидов на доктор за биорезонантна медицина и таа вели дека сум класицен пример за пцос и по нејна препорака ги испитав овие работи. ОГТТ на гладно ми е 6,6 а на најадено по 2 часа 7,8. Кортизол ми 13,92 и Инсулин ми е 28,18. Резултати и прегелд имам з анаредната недела закажано па ваше мислење дали имам ПЦОС со инсулинска резистенција???
Качени ти се шеќерот и инсулинот ама за ПЦОС да се потврди треба гинеколог на ехо да те види и каже, плус и другите хормони ти фалат, оние репродуктивните.
правев на трет ден од циклус, но по примена прималут нор за да добијам бидјеки 3 месеци немав циклус. ТСХ 2,13, Тотал Т4 124 ФСХ 3,81, ЛХ 4,44, Естрадиол 103, Пролактин 10,8, Тотал Тестостероне 33,4
Ахам, значи овие резултати ти се во фоликуларна фаза, имаше некои отстапувања од референтните вредности? Не можам вака да знам без референтни вредности. Ај за тсх и пролактин во ред ти се ама другиве, точно си има од колку до колку треба да се на трет ден од циклус. И тестостеронот е во ред, мене доста поише од тебе ми беше, а треба и други машки хормони да испиташ, DHEAS, Androstendion, а од женските Estrogen i Progesteron. Плус и си пиела Прималут нор, значи те зеза циклусот и би требало ПЦОС да е, не знам како ти рекле дека не е при волкаво каснење, не е ниту каснење, туку изостанок на менструацијата.
тоа и нутриционистот се прашуваше, па сега ке пробаме со исхрана и суплементи да делуваме. Инаку цел живот сум со нередовни циклуси а највероајтно и со изостанок на овулациј и со ин виѕтро успеав да останам бремена пред 5 години. Сега сакам пак да пробам со ин витро но сакам и преку исхрана да подобрам барем квалитет на јајце клетки..
Дај Боже преку исхраната да се среди на природен начин. Јас морав да почнам со метформин и еве веќе 4 години уште пијам. Зашто волку долго, не знам, кога во ред ми е инсулинот и гликемијата, е сеа циклусите не се средуваат баш, само зафркаваат, де има, де нема и така у круг. Пцос коа ќе почне да те дружи, нема да те напушти засекогаш, за жал, тука си е. А со хормонски апчиња нејќам да пробувам, знам дека и тие се неефикасни, дур ги пиеш ќе добиваш после не и нејќам да се трујам. Добро е што си остананала бремена и покрај нередовните циклуси, ќе биде и овојпат. Само припази на исхраната, слушај го нутриционистот, биди физички активна, следи ја состојбата преку редовни контроли и што побрзо да се израдуваш. ❤️
Здраво, каде испитувате ОГТТ и инсулинска резистенција? Која е цената отприлика? И дали додека траат мерењата треба во лабораторија да се седи или не?
Во Авицена, пред 2-3 години платив околу 2500ден ама мораш да нагласиш дека и резистенција испитуваш, инаку само огтт ќе ти направат. Мораш да седиш таму, не смееш да се движиш ама удобно е, земи си книга или серија на тел гледај си зашто досадно е. Не смееш да јадеш 12 саати пред испитувањето и сабајле жедна треба да одиш. Претходниот ден не јади многу шеќери.
ОГТТ може и со упат од матичен, само не сум сигурна дали треба да имаш некаква дијагноза. Со упат е 36 денари.
Devojkii so pcos i feel you, jas nemav problem za bremenost ostanav trudna na prv obid amaa imam so tezinata… lelee nikako da oslabam a pa za praznicive 4 dena si jadev sve sto sakav za da vidam 3 kg plus na vaga i mi se placiiit veke… cel zivot so dieti i pak nisto . Aj ve molam kazete mi sto da pija nestoo barem malku stomakot da go namala ko bremena 9 mesec sum 24/7
За ПЦОС е многу важна и физичката активност, ако не земаш терапија оди на ендокринолог и ќе ти даде. После тоа поубаво ќе се чувствуваш...сум го поминала тој пат. А, ако често те мачи подуеност може да е и хеликобактер, сега тоа го имам и надуеноста е многу лоша и нервира многу, сум пробала еспумисан не помага. Сум читала јаболков оцет малку и помагало.