Инсулинска резистенција и ПЦОС

Дискусија во 'Бременост' започната од Kolumna, 25 мај 2022.

1. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Ана Петрович од Белград
    Можеш да ја исконтактираш преку електронска пошта. Ќе ти даде насоки кои анализи ќе ти требаат и соодветно ќе ти даде план.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    Ima li poodobruvanje kako ti deluva lekot?

На praski4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    9.305
    Пиши горе на лупата глукофаж, метформин, има стотина мислења, не мора се соџвакано нели. И две страни наназад имаш искуства. Прво ендокринолог кој ќе те следи и ќе ти адаптира терапија соодветно, НЕ гинеколог. Контрола по најмалце 2 месеца за да видиш ефект.

Помага ама мора и комбинација со храна и активност. Воспоставува редовни овулации, подобрува квалитет на јајце клетки и со сето тоа помага да забремени ако тоа ти е целта.

4. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.121
    Јас се чувствувам одлично немам нус појави откако го пијам лекот.
    Месецов ќе испитувам инсулин и гликемија па ќе пишам дали има подобрување во однос на вредностите.
    Секако оваа терапија ми е препишана од ендокринолог откако ја виде комплетната моја слика.

На Lana Babe му/ѝ се допаѓа ова.
  5. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.121
    Феминки еве викендов правев хормони пак и TSH-то е намалено од 2.63 на 2.27 за неполн месец значи добро реагира лекот, додека пак инсулинот наместо да е симнат е покачен на 15.66 а беше 11.73. а пијам сиофор/метформин и внимавам многу на храна.
    Дали некој знае да ми каже на што се должи ова како може и тоа го пијам неполн месец не реагира.

6. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.091
    Допаѓања:
    9.403
    Затоа што е рано.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.121
    Чудно ми е поради тоа што не само што не стагнирал на истата вредност туку е и покачен...

8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    924
    Screenshot_20240921_131152_Yahoo Mail.jpg Мислење за резултативе? Прво си ги протолкував дека се во ред, сега ме буни тоа што инсулинот е под граница после 1h, а скоро на горна граница после 2h.
    Инсулиност и гликозата нели треба да се намалуваат со тек на време после оптоварување, кај мене обратно :^)

9. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.121
    Еден мој совет најубаво доктор да ги види резултативе и да каже дали треба да се прима соодветна терапија.
    Јас знам дека по отвоварувањето инсулинот и гликемијата не треба да се намалуваат ама не треба мн да се качуваат.
    Кај мене рез. беа следните:

Гликемија на гладно пред оптоварување беше 4.48 а реф вредности беа од 3.3-5.6 mmol/L
    ОГТТ по 2 часа беше 6.28 а според реф. вредности треба рез да е помал од 7 за да биде нормално ниво.
    Мене ми кажа д-р да го испитам ова заради покачениот инсулин, кај тебе да не е обратно гликозата да не е покачена затоа ова да не те упатија да го испиташ?

10. Bjanka1992

Bjanka1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    143
    Имам испитано скриен шекер, и хормони 3 ден се е во реф дамо со тсх имам проблем
    Инсулин е друго нели како се испитува
    Имам 3 неуспешни инвитра и де мислам дали ова има влијание

11. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    Zdravo :)
    Pred 3 meseci pravev ispituvanje na hormoni(3 den ciklus) site hormoni (reproduktivni) bea vo red,osven insulinot...na gladno mi bese 40.
    Bev na nutricionist mi dadoa soodvetna dieta +terapija so glukofaz od 1000 xr.Po 3 meseci dieta i terapija oslabev 15kg i insulinot na gladno mi se namali na 19.
    Doktorkata specijalistka mi go prodolzi glukofazot iako jas i rekov deka ja osekjam dozata visoka,mi ja namali na 750mg megjutoa pak osekjam deka mi e jaka dozata.Plus kosata mnogu mi pagja,ako nesto ima vrska so toa.Apetit izgubiv ,jadam premalce.
    Glukozata mi e skoro celo vreme niska.osven ako si dozvolam nesto da jadam ne zdravo (retko),kaloricno.togas mi e okej.
    Mi treba vase mislenje ,dali mislite deka mozebi dozata e visoka spored vase iskustvo .
    Inace imam insulinska rezistemcija homa index 4.18 i pcos.

12. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    6.562
    Може да има. Јас пример после вгнездување, докторот ми препорача да јадам повеке протеини, да избегнувам леб, благо... и ми беше успешно инвитрото. Се поклапија и другите коцки, ама скриениот шеќер ми беше на раб.
    Ако можеш да консулираш повеќе протеинска храна би било одлично, а помалко леб, благо итн.

13. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    9.305
    Косата паѓа и од губење тежина и од метформинот, пробај да јадеш повеќе протеини и јади здрави јаглехидрати. Колку ти е ниска глукозата? Инсулинот 19 е сеуште висок за да ти ја намали скрос дозата. Не знам дали ти е за бременост немаш нагласено.

14. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    Ne mi e za bremenost,radi reguliranje ovulacija i visok insulin mi go dadoa.
    Jadam protein ,jahglehidrati ic.
    Glukozata na gladno mi bese 3.3 posle 2 dena 4.6
    :)

15. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    9.305
    Со глукофажот мораш да јадеш и јаглехидрати. Ќе се регулира, дај му 6 месеци и ќе се врати овулацијата во нормала како што паѓа инсулинот.

16. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    Ovulacijata mi se sredi
    Nemam sila nekako,energija
    Dali mozebi deka mi e slaba ishranata ne znam.

17. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.121
    Здраво се е поврзано и влијае на неуспешно ивф.
    Јас после неуспешно ивф бев кај ендокринолог и ми даде терапија за тсх-то и висок инсулин. Тсх -то после 4 ипол месеци ми се намали од 4 на 2.27 последната контрола со еутирокс 25 мкг, а за инсулинот пиев сиофор од 500 и тој го намалив за пократко време, но и со исхрана ќе повнимаваш. На последната контрола во месец декември докторката ми ја зголеми дозата на еутирокс еднаш неделно во недела да пијам по 2 таблетки за да го намалиме уште малце.
    Многу влијаат овие хормони на плодноста и на вгнездување на ембрионот. Жени со високо тсх го пијат цело време еутироксот тој помагал за полесно вгнездување на ембрионот ми објасни ендокринологот. Инаку од високиот инсулин се препотував ме обливаа ладни потови.... од високиот тсх осекав голема напнатост како темпирана бомба бев нервозна, стресна ... и се е меѓусебно поврзано ми објаснуваше докторката стручно.
    Се покачуваат вредностите и од самата хормонска терапија при процесот на ивф. Слободно пиши ми доколку нешто повеќе те интересира.

На Bjanka1992 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    11.776
    Кај кој доктор одеше?

19. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.121
    Ендокринолог д.р Бранкица Крстевска од поликлиника Срце.

20. Bjanka1992

Bjanka1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    143
    Фалаа ти
    Пијам тирозол ми варира оф 1 до 3 мах, но не дум испитала инсулин само скриен шекер каде се испитува приватно и дали мора 3 ден циклус