Јас сум со инсулинска резистенција, вредност на граница, утврдено во ноември 2024. Дадено терапија метформин, по нецели 3 месеци останав бремена, еве терам 34 недела. А претходно сум имала спонтани и тешко останував.
Јас немам проблем со тоа, единствен проблем ми е инсулинот ХОМА ИР 5,46.. и дебелина. После две бремености ми е откриена лани у ноември исто, ама се мачам со слабеењето. Поради тоа ќе примам нешто од тие три, само др ми остави време да одлучам кое најмногу би ми одговарало.
Др.Габриела Стефановска Балабанова, ординација Е-Медикал, позади Југодрво во Скопје, а за цена не се сеќавам, но мислам дека околу 2000 и нешто беше се заедно, меѓутоа не можам да тврдам со сигурност, сепак прашај. https://zk.mk/e-medikal
Инсулин на гладно ми излезе 18,2 mU/ml, гликемија нормална. Циклус редовен но кратко трае со 2 дена менструално крварење. Имав нагло зголемување на тежина, на ехо е се во ред нема цисти. Чекам резултати уште од андрогени и тироидни бидејќи инсулинот ми беше само на приватно имам само од него резултати. Веројатност за инсулинска? Чекам во понеделник да видам што ќе каже гинекологот.
Во принцип така почнува, моја препорака е да направиш ОГТТ инсулин + гликемија да видиш колку се качува после оптоварување.
Здраво женски, сакам да споделам со вас, благодарение на оваа тема јас пред еден месец одлучив да испитам инсулин и шеќер, каде се утврди инсулинска резистенција. Се надевам дека за брзо ќе имам две цртки на тестот, затоа што веќе има ефект метформинот и промената во исхраната и тренингот.