Форумџика на годината

Инсулинска резистенција и ПЦОС

Дискусија во 'Бременост' започната од Kolumna, 25 мај 2022.

1. Маша2024

Маша2024 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    94
    Јас сум со инсулинска резистенција, вредност на граница, утврдено во ноември 2024. Дадено терапија метформин, по нецели 3 месеци останав бремена, еве терам 34 недела. А претходно сум имала спонтани и тешко останував.

2. mmacichka

mmacichka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2015
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    360

Јас немам проблем со тоа, единствен проблем ми е инсулинот ХОМА ИР 5,46.. и дебелина. После две бремености ми е откриена лани у ноември исто, ама се мачам со слабеењето. Поради тоа ќе примам нешто од тие три, само др ми остави време да одлучам кое најмногу би ми одговарало.

3. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    690
    Инсулинска резистенција како да проверам?

4. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.856
    Јас проверив на ендокринолог, на приватно. со мерење на скриен шеќер и хормони.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    690
    Каде и која цена?

6. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.856
    Др.Габриела Стефановска Балабанова, ординација Е-Медикал, позади Југодрво во Скопје, а за цена не се сеќавам, но мислам дека околу 2000 и нешто беше се заедно, меѓутоа не можам да тврдам со сигурност, сепак прашај.

https://zk.mk/e-medikal

На snowwhite.24 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    690
    Фалааа

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Маша2024

Маша2024 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    94
    Со ОГТ тест, што го прават за гестациски дијабетис, со 3 мерења. Да се утврди Хома индекс

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    19.065
    Инсулин на гладно ми излезе 18,2
    mU/ml, гликемија нормална. Циклус редовен но кратко трае со 2 дена менструално крварење. Имав нагло зголемување на тежина, на ехо е се во ред нема цисти. Чекам резултати уште од андрогени и тироидни бидејќи инсулинот ми беше само на приватно имам само од него резултати. Веројатност за инсулинска? Чекам во понеделник да видам што ќе каже гинекологот.

10. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.852
    Допаѓања:
    9.745
    Во принцип така почнува, моја препорака е да направиш ОГТТ инсулин + гликемија да видиш колку се качува после оптоварување.

На Bozica1980 и ivanchos им се допаѓа ова.
  11. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    339
    Здраво женски, сакам да споделам со вас, благодарение на оваа тема јас пред еден месец одлучив да испитам инсулин и шеќер, каде се утврди инсулинска резистенција. Се надевам дека за брзо ќе имам две цртки на тестот, затоа што веќе има ефект метформинот и промената во исхраната и тренингот.

На Momichka, Bozica1980, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Здраво, размислувам да направам на моја рака тест за инсулинска резистенција, имам пцос и пиев д-хиро иноситол 2-3 месеци по препорака од гинеколог и ми делуваше перфектно на циклус и општо здравје, па претпоставувам дека има нешто. Прашањето ми е, кој тест е подобар за тоа, HOMA IR или ОГТТ? Гледам тие два ги има на приватно

13. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.536
    Допаѓања:
    263.822
    Јас за неколку месеци со терапијата ^ останав бремена. Со среќа

На Momichka и Radana им се допаѓа ова.
  14. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    1.261
    Гликемија со инсулинемија, мерења за глукоза и инсулин на гладно, после 1h од пиење глукозен раствор и после 2h. Јас испитував на приватно, во Авицена, 3000мкд пред 1г.

На Lor му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    339
    Здраво, да ги направиш и двете обавезно, јас пиев инозитол ради покачен тестостерон, ама немаше ефект и благодарение на темата на своја рака бев да проверам ии ХОМА ИР ми беше 7,2.

16. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    339
    Ти благодарам! :l:

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Јас пиев Chirofol 500 и од него циклусот го имав точно на 28 денови и ми го среди кафениот исцедок што го имав секогаш 3-4 дена пред циклус. И за 3 месеци останав трудна па го прекинав, ама тоа заврши лошо ради друга причина.
    Фала ви, ќе одам деновиве во Авицена ♥️

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.600
    Допаѓања:
    37.793
    @Lor ако веќе имаш дијагноза ПЦОС имаш опција преку матичен гинеколог или матичен лекар да направиш ОГТТ тест во клиника за Ендокринологија. Јас така правев. На Ендокринологија ти кажуваат и како се подготвуваш за самиот тест (пример мене тогаш ми кажаа два-три дена пред тестот да јадам повеќе благо и јаглехидрати и да прекинам со јадење во одредено време вечерта пред тестот). Во приватните лаборатории никој тоа не го кажува.

Кај ПЦОС голема е веројатноста да има некој вид на ИР. Јас на пример има ниска гликемија ама висок инсулин на 1 час и 2 часа по пиење на растворот. На почеток се ми е во граници на нормала. За ваквата состојба на Ендокринологија ми рекоа не е проблематичен наод од нивни аспект ама е проблематичен од гинеколошки аспект зашто инсулинот е сличен на естрогенот и ми прави хаос во циклусите, влакнатост и слично.

Со среќа и за брзо со бебуш во раце.

На Lor и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  19. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.611
    Имам едно прашање. Која е поврзаноста на инсулинската резистенција со гинеколошките прегледи? Јас сакам да испитам инсулинска резистенција поради општо здравствени симптоми кои ги имам но сега тука читам за менструални циклуси гинеколошки прегледи и бременост :^)

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.202
    Допаѓања:
    43.971
    Секако дека можеш да испиташ инсулин независно од бременост. Тука се дискутира затоа што инсулинската резистенција како проблем е поврзана со репродуктивното здравје и многу често си одат заедно со ПЦОС и други хормонални проблеми. Ама не треба да планираш бременост за да направиш испитувања доколку имаш индикации.

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.