Интимна хигиена во бременоста

Discussion in 'Бременост' started by katalina, Aug 17, 2012.

1. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

мешенца најдобро е за подмивање да корисите чај од камилица или само млака вода ... овие интимни препарати не се воопшто добри и препорачливи да се користат онака а не пак за време на бременоста ... инфекциите се закачуваат од интимо и од секојденевни влошки барем така ми кажа докторката еднаш кога ми даде вагиналети , рече да ги избегнвам сите овие препарати ...

2. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Абе срц јас си одам по мој режим и не го сменив...Си користам гел за интимна нега,гел за туширање од камилица и обавезно еvery day влошки ,морам имам бело прање ме нервира,па сите тестови и брисеви до сега фала му на Бога се добри(негативни за бектерии)
    Она што користев предходно,користам и сега

3. edna.mode

edna.mode Активен член

Jas koristam intimen gel neutro roberts, sega mislam da se prefrlam na nivea, cisto onaka da smenam. I jas mislam deka e najdobro samo so voda, ama so utrogestan sto go stavam vaginalno 3 pati, postojano imam iscedok, iako lezam i po 3 saati posle apliciranjeto. Toa e kako mrsno i ne se odmiva samo so voda. Poradi istata pricina koristam i sekojdnevni vloski, onie evtinite od KAM.

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Како пред бременоста така и до сега, со палмоливе сапун.
    Инаку, разликата е што сега редовно носа дневни влошки преку ден, а порано не толку често.

5. She1

She1 Активен член

Во ред е да се носат дневни влошки?

6. Domakica

Domakica Истакнат член

Мене уште пред бременоста ми кажа едн докторка да ставам подобро мал слој чист памик отколку било кои дневни влошки. Памукот ем поефтин ем похигиенски. посебно со вагиналети во комбинација во бременост, нема подобро!

7. gjul

gjul Истакнат член

здраво девојки инаку сум во трети месец од бременоста и си велам немозам веке да се брицам долу засо козата ми се иртрира и ми излегуваат ситни мозолцинја кои цескаат и ми стваарат отоци инаку се мијам со купка за бебе од јонсон колекцијата ,инаку сакам да се депилирам казете дали е тоа правилна одлука и какви ленти да зеам инаку сум за веет само зелените со се писете совет и како да се депилирам таму неам појма :D :D

8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

гјул-јас сум 16 недела веке и се правам со крема вет :^) прашав на гинекологот ми рече дека не ми пречела..
    иначе хигиената кај мене е малце повеке :D :D не дека порано ја немав туку сега е повеке.
    миење неколку пати на ден и еднаш со интимо од камилица.

9. donna.17

donna.17 Популарен член

Мене ми кажаа дека не чинело да се депилираш со восок зошто се намаливала циркулацијата на крвта. Јас издржав да не се издепилирам до 3 месеци, а после редовно си почнав со депилирање на месец ипол.

А инаку за геловите за интимна нега јас мислам дека кај секого е различно, на некој му одговара кај некој ствара чешање, но имам слушнато од Д-р дека ја намалувало влажноста на вагината и Ph и затоа докторите не ги препорачуваат.

10. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Како би требало да се средиме на интимата кога ќе треба да одиме на пораѓај?? Ако се бричам со брич ќе сецнам дел од малите усни јас стварно незнам како да направам а на депилација одам само за препони и нозе за интима не и не сакам да почнувам???

11. Daci07

Daci07 Активен член

И јас немам некој посебен третман..Како пред со гелот за интимна нега од Авон понекогаш и со благ чај од камилица и секако користам само хартија од 100% целулоза и тука се подразбира и секојдневното миење понекогаш и повеќе пати,секако тоа е индивидуално за секоја трудница :)

12. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Според мое искуство не би препорачала повеќе пати миење во текот на денот, се уништува природната флора и се се создава тогаш.На два дена со бебешко сапунче да се измиеш господ да го видиш досега не сум била на гинеколог поради проблеми со вагината со бременоста првпат сум на гинеколог.А и ако мислиш дека имаш некој проблем измиј се само со чај од камилица и ништо друго.

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

I pred da ostanam bremena i.sega vo.bremenosta redovni podmivki vo tekot na denot..ne sum koristela nikakvi gelovi za intimna higiena a i nema da gi koristam.vodicka ili kamilica caj...doktorit mi ima kazeno da gi izbegavam sekojdnevnite vloski ama zaradi zgolemenoto belo pranje.koristam ama mnogu cesto gi menuvam..se izv za lat od mob sum

14. KoZee

KoZee Истакнат член

Ah i jas ne znam so da pravam so bricenjevo na " tetkava" 5 mesec sum i stomakot epten mi smeta a depilacija ne ide vo predvid... :@

15. DigY

DigY Популарен член

Abe izdepiliraj si se raat ke si mesec dena. so brich sakala nekjela pak kje mora za edna nedela da se brichish. kje se iskilavish.
    Jas higiena odrzavam so bebesho sapunche zoshto ne ja menuva ph vrednosta dole. Dimitrov koga rabpteshe na gak mi go dade toj sovet i mi reche_nikako brishenje prirodno kje se isushi. i taka i teram. do sega super odi.

Asiana likes this.
  16. Asiana

Asiana Истакнат член

И јас користам бебешко сапунче веќе неколку години, не знам дали гледав некоја емисија или прочитав некоја статија со совет за користење на бебешко сапунче и оттогаш го применувам тоа. Порано користев интимни гелови, но сега сум исклучиво на ова.

DigY likes this.
  17. alisijad

alisijad Популарен член

Јaс сaмo сo чистa вoдичкa, стрaв ми е сo другo, сo гoдини сум вaкa, и зa телo кoристaм бебешкo шaмпoнче oд другиве дa не oтиде нaдoле пa прoмени пх вреднoст и тaкa ми е шaшaвa гoспoжaвa дa не јa пoреметaм уште тoлку :D

DigY likes this.
  18. BirMelek

BirMelek Популарен член

И јас само со вода, а понекогаш купувам и од оние сапуни за интимна хигиена од керфри. Најдобро е само со вода. А докторов ми рече да си имам крпи само за таму кои ќе ги перам на вриење и после капење убаво да си ја „истапкам“ со крпа:$:lol: оти водената средина им помагала на бактериите. Секој различно ќе кажи ете....

DigY likes this.
  19. DigY

DigY Популарен член

вајда докторов мислел да не ја тријам, и ја некад си ја ПОТАПКУВАМ пошо мразам да ми се цеди у гаки коа морам одма да излезам од дома :D

20. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Јас отсекогаш бев против интимни гелови, ама новиот момент со бременоста чуда прави :) Сега го користам Lactogyn, (http://www.jglprobiotici.com/lactogyn/proizvodi/sapun-za-intimnu-njegu/) го сретнав пред некое време на промотивен материјал во аптека и решив да го користам, а и ми годи. Топло го препорачувам на мамите кои често се тушираат