да затоа што канестенот маст е за надворешна употреба и слободно ако сметаш дека имаш потреба користи го
и јас така мислев кај и да е ке дојде па сеа имам дете 11 год.Ама се надевам дека нема да бидете како мене
за секој случај ако сте имале односи купете си тест од аптека околу 150 ден е и ке си бидете на сигурно
Вака сега, нешто не ми е јасно. Доколку останеш бремена, а при тоа си имала бактерија некоја или инфекција, дали бременоста ќе биде нормална и дали плодот ќе биде здрав?
значи зависно која инфекција или бактерија. Тоа најубаво ќе ти го објасни гинекологот. пред се имам слушнато дека ете бремените жени се најмногу подложни на инфекции и бактерии во текот на нивната бременост и на пример ете доколку фатите кандида за време на бременост може да се случи детето да има мала инфекција на очињата поради тоа што нели детето излага преку вагината но тоа не е ништо страшно. За други бактерии, вируси и инфекции не сум информирана.
ај едно прашање.. нормална менструација се подразбира под тоа да ти доаѓа на секои 28 дена?? и зошто на ова календарот што е за плодни денови кажува дека деновите после менструацијата се плодни? (јас имам слушнато дека 3-4 дена пред и 3-4 после се неплодни)
Плодни денови можеш да имаш и за времена на менструација. Шанси за забременување минимални но сепак можни, кај секоја жена е различно, затоа не можеш да се раководиш само од календарот
Aко циклусот ти трае 28 дена, тогаш плодни денови се околу 14тиот ден Спојлер (само +/- некој ден,зошто никогаш не се знае точно. А можиш да заприметиш и според други знаци како вагинален исцедок и мерење базална температура,не само по календар зошто не е најсигурно. Погуглај малце ќе се снајдиш )
Бројче зависи за која инфекција станува збор. Еве ако те интересира нешто повеќе... Спојлер Поради посебната состојба на жената во периодот на бременоста, овие инфекции предизвикуваат посилни реакции, како што се предвремени породувања, абортус и неонатални инфекции кај бебето по раѓањето. - Инфекциите го омекнуваат грлото на матката, а со тоа предизвикуваат предвремено отворање и породување. Во првите 12 недели од бременост може да предизвикаат и оштетувања на органите на плодот. Бебето може да добие инфекција на очите, кожата, папочната врвца, како и воспаление на белите дробови и инфекции што се пренесуваат преку крвта. Овие инфекции се јавуваат кај жените и кога не се бремени, но во оваа фаза може да направат сериозни проблеми на мајката и на бебето. Најчести инфекции се кандида, трихомона, токсоплазми, кламидија и уреоплазма - вели Јовановска. Инфекциите може да бидат без симптоми или, пак, да се манифестираат со засилена секреција, непријатен мирис, чешање и пецкање. Откако ќе се дијагностицираат, се лекуваат со таблети и вагиналети што ги дава гинеколог, а кои не му штетат на плодот. Брисеви задолжително треба да се земаат во раната бременост и во 36. недела, кога се гледа дали има бетахемолитичен стрептокок.
вака сега ...имавме секс но неможеше цел да влезе во мене.. незнам зошто ..инаку втор пат ни бепше и првиот пат беше исто ..ми рече дека не сум била целосно скината и сега незнам што да правам ...со кондом беше сексот бремена не сум и не паничам бидејќи му верувам за тоа..му реков нека влези цел но несакал да ми прави проблеми ..имено незнам на какви проблеми мислеше,целосно сум збунета..
Имам скоро 17 години и имам менструација нецели две години...Покасно ми дојде...Финтата е шо никако не ми се заредва... Нема ред никаков !!!! Секогаш ми иди 2-3 некогаш и 4 недели покасно... На пример сега требаше да ми дојди на 30ти јули Ексик! Знам дека е нередовна на почеток ама две години ?? И онака јас слабичка сум и имав слаба крв и за то ми велеа дека е така изреметено...Ама незнам поќе...Треба да сум загрижена?
Јас кога бев поради ова на гинеколог во 8мо одд, ми кажа дека нормално е до 4 години да не биде редовна. Проблемот е што јас имам добиено веќе 8 години, може и више, па уште не ми е скроз редовна. Може цел живот ќе ти остане така, нема некое правило. Ете мене некогаш ми е на време, некогаш ми касни 2-3, некогаш 15 дена. Али за секој случај можеш да отидеш на гинеколог, ако си невина ќе те снимаат само на ехо чисто да се види развојот на матката, јајниците.
Нема да веруваш,ама мене не ми беше редовна можеби 5 години,се додека немав редовни односи со дечкото:немој да ме сфатиш погрешно,не ти велам да имаш секс,но не треба да се грижиш,Се случува тоа.За да бидеш сигурна,оди си на гинеколог.Ке ти каже тој.
Е па јас прашав тетка ми оти та е по такви работи... И та прашала гинеколог и му рекол тој дека нема потреба од преглед оти уште било то нормално така... Дека кај сите различно е. Можи да одам на ехо да не се грижам за џабе... Фала
Ај и јас да си ја кажам 'макава' .Вчера со дечко ми дојдовме до најдалечна точка да имаме секс.Значит јас бев гола и таман тој ко се слече го стегнав со нозеве околу половината да не мојт да мрднит,дури му реков и бегај,го тргнав од мене и ми се чинеше ќе почнам да плачам. Значит како да се ослободам од овој стравов шо го имам?Некако психички сум многу стегната,уплашена. Го сакам дечко ми и тој ме сакат мене и сакам да го напрам то со него. Се ни е супер,топ се опуштам со него ама ко ќе дојт време да се десит то цела се стегам и почвам да паничам некако.Сакам да ми е прв и се осеќам спремна и подготвена се до моментот ко ќе требит стварно да се случит.Не ми се вервит дека ми требит време или нешто слично....Само ми требит начин да го победам стравот,срамот или појма немам шо е то шо ме спречвит да напрам нешто.Се осеќам ко 15 години да имам -.-
Хименот е како плацента, ткиво. Се наоѓа на самиот почеток на вагината. Да, ти си скината, само си тесна зашто сега почнуваш. Опушти се, кога доволно ке се возбудиш и те како ке се рашириш