Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Интимни прашања, проблеми и совети

Дискусија во 'Секс' започната од skorpija1992, 30 јануари 2010.

1. mirjana96

mirjana96 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Devojki jas bi sakala da ve prasam za licno mislenje. Od neodamna stanav seksualno aktivna i pred mesec dena otidov vo Sistina na ginekoloski pregled. Mi kaza deka imam hronicen vagingitis i deka ne e nisto strasno da stavam vaginaletki i pecenjeto pri odnos kje pomine. Mojot decko nema nikakvi simptomi taka da on ne prevzema nikakvi merki. Dali e mozno pak da ja zakacam infekcijata pri odnos zatoa sto mojot partner ne se lekuval zaedno so mene ili ne? Mislam deka ako imase potreba i partnerot da se leci kje mi kazese doktorot no sepak sakam i vaseto mislenje i iskustvo da go slusnam☺️ Fala vi odnapred

2. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @Luna91 доколку репродуктивниот организам на една жена нема никакви пореметувања (наредовен циклус, полицистични јајници и сл.), без разлика на нејзината возраст, се знае кои денови се плодни.

Ова не го пишувам како мој личен став, туку ова е факт кој ми го имаат потврдено гинеколози, професори и еден куп стручна литература која ја имам прочитано на оваа тема.

На Eli23, MilaP и ADOKI им се допаѓа ова.
  3. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    17.680
    Се согласувам. Јас лично си ги осеќам плодинте денови. Имам подуеност, исцедок и сл.
    Познавам девојче кое слично како мене си ги знаеше плодните денови, а сепак остана бремена еден ден пред добивање. Сакам да кажам дека со 100% сигурност не можеш да гарантираш дека нема да се фати . Ако е така секој би имал незаштитен секс и би свршувале внатре секогаш, освен во плодни денови.

4. jovanovska94

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @Luna91 како што и напишав во претходниот коментар, невозможно е доколку циклусот и бил регуларен, да остане бремена пред добивање.
    Еве на пример, медицински не е возможно, доколку жената има редовен циклус, да речеме на 28 дена, да остане бремена на некој друг ден, освен на 14 ден од добивање. Но, бидејќи спермата може да "преживее" неколку дена, и деновите пред тоа се сметаат за ризични. Не е возможно да се остане бремена на 25 ден, кога веќе ѕидовите на матката почнуваат да се лупат, односно да ја исфрлаат материјата (тоа е крварењето) која би го хранела зиготот.

5. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    17.680
    А како би го објаснила фактот дека голем број на бебиња се зачнати за време на менструација?

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.369
    Допаѓања:
    171.402
    Јас останав бремена на 21 ден од циклус ама на циклус кој добивав на секои 35-40дена

На kjukli и jovanovska94 им се допаѓа ова.
  7. jovanovska94

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @Luna91 како тоа многу деца се зачнати баш тогаш? Ме интересира од каде ти е податокот?
    Секој има слушнато муабети дека некоја девојка останала бремена, вака или онака, но битен е моментот што истите тие девојки немаат ни основни познавања за репродуктивниот систем на жената, а камо ли да знаат кога останале бремени.

Не се останува така лесно бремена, во некој рандом ден. Да, има еден куп случаи каде девојки останале бремени, но тоа се специфични случаи, каде постои одредено пореметување, ако може така да се изразам.
    Но, доколку посетеле гинеколог, тој би им објаснил каква е ситуацијата со нивниот репродуктивен систем, дали и како можат да останат бремени.

@ALISA0000 токму за ова зборев. Зедов тајтипичен пример со 28 дена, бидејќи кај најголем дел од женската популација циклусот е во тој период.
    Јајцеклетката е спремна за оплодување, на средината од менструалниот циклус, кој кај тебе трае 35- 40 дена.

8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.369
    Допаѓања:
    171.402
    при циклус од 40дена нормално дека овулација е на 20 да рециме горе доле +-некој ден кај 28дена циклус ке му доје14 овулација - + ако знаеш на колку време тие циклусот ке знае и кога тие плоден ама за тоа треба веме и пракса:D

На jovanovska94 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    17.680
    Јас имам братучед зачнат на тој начин. И не би рекла дека мајка му нема основни познавања за репродуктивниот систем. Напротив. Образована жена е. Поразговарај со твојот гинеколог ќе видиш дека има такви случаи. Јас не верувам во егзатонст како што веруваш ти. Совршено го познавам репродуктивиот процес меѓутоа не сме сите исто програмирани. Исто така не се согласувам дека имаш некој проблем ако плодните денови не ти почнуваат по 14 дена од добивањето. Секој е различен организам. Многу вака биле сигурни дека си го познаваат своето тело, се впуштиле во незаштитен однос во неплодните денови и сега се среќни мамички. Исто така постои верување дека неможеш да зачнеш додека доиш, што е логично но многу пати се покажува како неточно :D

10. jovanovska94

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @Luna91 секако дека има случаи, јас не реков дека не. Меѓутоа зборот ми беше, секоја жена може целосно да го осознае нејзиниот репродуктивен систем и да не дојде до такво "случајно забременување".
    Не станува збор дали ние самите мислиме дека тогаш ни се плодните денови (а оценуваме според исцедокот), туку дали тоа и испитувањата го тврдат.

Мене ме интересира, дали гинекологот им потврдил, на оние кои така случајно останале бремени, дека имаат нормален менструален циклус, па се сигурни кога имале овулација, или самите се убедиле себе дека доволно го знаат своето тело?

Јас не се потпирам на верувања, туку на науката, која е егзактна, иако секогаш постои одреден процент на грешки, бидејќи секако не сме програмирани.

11. sad-girl-1

sad-girl-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    11
    Колкави се шансите за забременување ако имам секс 2-3 дена пред да ми дојде менструација ,користење заштита и свршување надвор од мене ?

12. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    97,6 % од прилика кажано :!: плус, минус некој процент

13. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Da go ostavime toa deka si bila vo neplodni denovi plus so zastita nastrana.Samoto toa sto svrsil nadvor od tebe znaci deka nemozes da ostanes bremena.Neznam nekoja sto ostanala bremena a i svrsile nadvor.E sea ako ne ste sigurni dali tocno svrsil nadvor ke si go poglednete kondomot i ke si procenite.

На natemila и kjukli им се допаѓа ова.
  14. sad-girl-1

sad-girl-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    11
    A toa so predsemenata technost

15. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Pa ako ste koristele kondom i ne puknal ne treba da se zamaras za predsemenata tecnost. Plus ako taka lesno se zabremenuvase od predsemenata tecnost site ke se setavme so stomaci...

На sad-girl-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    17.680
    Шансите да зачнете од предсемена течност се скоро никакви. Некој процент вероватност може да се додаде при два или повеќе последователни односи ако останало нешто во каналот. Затоа се препорачува да уринира после секоја партија.

На sad-girl-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lobenickaa97

lobenickaa97 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    38
    Девојки како на некоја девојка што и е помало дупчето неможе да и влезе поголем така да се изразам ? Како се справуваат девојките со тој проблем?

18. j......s

j......s Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2015
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    3
    Девојки, едно време многу ме чешаше кај интимниот дел ама ми помина то околку 2-3 дена беше, ама од тогаш чуствувам болка при сексуален однос и денес после сексуалниот однос кога бев во wc ме печеше и имав малце бледа крв на тоалетната. Што би можело да биде?

19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.564
    Допаѓања:
    42.994
    Веројатно од инфекција си добила воспаление на бешиката, пиј чај од брусница и изми се со Ацид борици го има во аптеки.

20. malka90***

malka90*** Нов член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali ima sansi da se zabremeni dokolku kondomot se skine vnatre vo mene (od pred semenata) bidejki ne svrsi vo mene. Od koga vidovme deka e skint prekinavme toj si prodolzi racno . Trebase da mi dojde na 1vi i uste nema nisto 5ti sme vekje, ne me bolat gradite nemam nikakvi simptomi za dobivanje, inaku periodot mi bese malku napnat pa neznam dali e do toa sto mi kasni.

Последна измена: 5 јули 2015