Норлевото се пие максимум после 72 часа така што ако го испиеш по 40 часа уште ќе има влијание во спречувањето на несаканата бременост,само не треба да го пиеш повеќе од двапати годишно со растојание од шест месеци меѓу двете годишни апчиња бидејќи многу се пореметуваат хормоните,па затоа и менструацијата ќе ти се поремети.
Може да имаш нуспојави како вртоглавици и гадење,повраќање и може менструацијата да не ти дојде на време,да ти дојде покасно или порано и штетно како и сите други лекови.
Мајка ми има хпв вагинално, јас по грешка ја користев на нејзината четкичка за заби дали може така да се пренесе вирусот? (
Вирусот не може така да ти биде пренесен бидејќи не си се допирала вагинално со гаќите коишто мајка ти ги носела,а хпв вирусот се наоѓа во пределот на грлото на матката,не се наоѓа во устата,па да биде пренесен преку плунка и тој се пренесува само преку сексуалните односи.Но,сепак,јас ти препорачувам другпат да си внимаваш и да не употребуваш туѓа четка за заби затоа што така можеш да добиеш некои болести во усната празнина и во грлото!Употребувај исклучиво твоја и само твоја четка за заби!
Го пишав ова и во темата кандидијаза.. Пред неколку месеци(2) имав чешање, бев на гинеколог ми кажа дека немам никаква инфекција а белото прање и чешање продолжија. На своја рака си купив Кансен, кои ми помогнаа немав никакво чешање ниту непријатност. Минатата недела пак почна да ме чеша, немав односи пред чешањето но одпосле ме умре чешањето. Се слушнав со партнерот ми кажа дека му се појавило и нему исто.Дали може повторно да земам од Кансенот, или има одреден временски период кој не смеам да ги користам повторно и што треба да земи партнерот?
Незнаев кај да го поставам прашањево. Многу загрозено се чувствувам во мојата околина. Кај што учам во мојата гимназија пола се бремени. Нејќеш 1ва година, 2ра,3та..дали е можно да постои толку заостанатост,глупост и неинформираност?
Имам 17 години.Имав прв пат секс без кондом но сврши надвор од мене тоа беше пред една недела веднаш откако ми помина менструацијата.3 ден веќе ми се врти,имам како мачнини во стомакот,дали е од тоа што цело време си мислам да не се случило нешто,да се скинал кондомот вториот пат кога имавме или?
Да,тоа езатоа што цело време мислиш на тоа дали си бремена и дали се скинал кондомот.Ако свршил надвор од тебе тогаш не си бремена,биди сигурна во тоа.Штом си имала секс пред една недела тогаш раноти е за тест за бременост.на две недели од ризичниот однос се прави тестот.Купи си по уште една недела тест за бременост од аптека и другпат имајте односи само со заштита за да не се потресуваш како сега повторно.
Testot moze da se napravi vednas,nemora da se ceka dve nedeli,i mozno e da se zabremeni i od predsemenata tecnost.moj sovet ti e kupi si test,napravi go i spij si mirno. pozz
Бремени секогаш можете да останете џабе ви е броење и тракатанци, утехи нема. Затоа внимавајте и размислете во самиот момент отпосле е се касно.
Devojki dali vi se slucilo posle odnos so prezervativ da mokrite mnogu chesto, prosledeno so peckanje,grebenje I tapa bolka dole vo predel da matka a pritoa go prekinuvate cinot trcajki nakaj wc po edno 2,3 patii na mockanje??
Девојки ова е мојот проблем се надевам ќе се реши и ќе биде се добро на крај. Јас сум 21 година, дечко ми 24, невина сум, имам правено се друго, сум имала и прилики за однос ама не сум сакала ете со тие машки и не се каам воопшто. Со сегашниов дечко се е во ред, има хемија многу, имам верба, знам дека ќе сум опуштена со него, спремна сум, се ова супер, но се мислам дали да му кажам или не. Не би го лажела да кажам дека не сум невина тоа сигурно, но дали воопшто да кажам дека сум или едноставно ништо да не кажувам. Страв ми е да не го смени мислењето за мене или демек леле 21 година има, а немала до сега... Може и ќе му се допадне тоа дека ќе ми биде прв, навистина не знам. Ќе примети ако ништо не кажам? Исто си викам што ако испадне да ме боли многу па да не можеме...макар што имам чувство дека нема да ме боли како и како да немам химен некако.. Исто сакам да прашам дали треба да се прави муабет пред прв секс со дечкото (мислам за прв секс со нов дечко) во смисол колку ги имал интимни партнерки пред мене, колку јас пред него..такви работи..пошто еднаш одамна другарка ме имаше советувано демек да не зборам ништо за вакви работи. Ниту да прашувам, а ако ме праша да кажам демек минато е тоа, не е ни битно..пошто било покажување на слабост..а и нема што да му кажувам..ама не знам, можеби ова важи ако брзо се впуштиш во секс со некој и ако не сте во врска. Јас со дечко ми сум блиска вака, имаме добра и редовна комуникацика и сега не знам... Иии уште едно прашање, првиот пат кај мене или кај него? Да преспијам/преспие или не? Очекувам одговори ) Се извинувам за подолгиот пост
Ne e infekcija ,napraviv urinokultura I pap I bris se e uredno. Mi spomna ginekologot deka najverojatno e cistit, ama sekogas se javuva posle zastiten odnos I zatoa mi e cudno . Fala ti sepak
Si se pronajdov vo postov... Isto imav 21 god a on 24... Hemija imase ama dobra godina ipol nemavme odnos,jas ne sakav,t.e cuvstvuvav deka ne e vreme. Ne sfakjam zasto da kries deka ti e prv??? Zosto ti e strav da prasash kolku I dali imal pred tebe??? Najverojatno nemate seushte bliskost I nemas ni ti doverba vo nego,taka da prvo zblizi se kako prijatel razgovaraj ovtoreno za se ,pa posle napravi go "chinot" a dali doma kaj nego ili kaj tebe ,ne e bitno, toa e spontana rabota ,bar za mene,nemozes da predvidis,samo da osetish Btw kolku vreme ste zaedno??
женски, дали ви се десило 3- 4 дена да не може да ви пробие менструацијата? од петокот се мачи дневно по една капка и никако не може да пробие. имам циста на јајникот (која докторот одлучи да не ја лекуваме туку да ја следиме) и во меѓувреме бев во посета на скандинавска земја па од екстремната промена на клима ми доцнеше 7 дена. направив и 2 теста за бременост, негативни се (пошто имав односи во ризични денови) и не ми е јасно како може толку да ми се изреметило и 4 дена да се мачи да протече
Ич не се замарај опушти се ако мислиш дека сакаш со него да имаш односи имај. Не е срамота што на 21 си немала односи, многу девојки на тие години немале. Сега барем знаеш што сакаш и со кого сакаш. Кажи му дека тој ќе ти биде прв, за да внимава при првиот однос. Сигурно дека ќе му значи тоа што ќе ти биде прв. Не е страшно тоа да имаш еден сексуален партнер цел живот, страшно е да имаш безброј. Донт вори би хепи, најубаво е да имаш секс со некој што го сакаш, тоа е тоа. Инаку дали кај тебе или кај него, преспивање ова она не е битно.