Доколку се одлучиш за канестен,што сепак мислам дека ти е најадекватна опција со оглед на симптомите,ти препорачувам да си земеш вагиналети и маст бидејќи мора да има и надворешна превентива (маста) за да се отстрани бактеријата во целост! се најдобро и се надевам ќе бидеш во ред за кратко време
Здраво, девојки дали има некоја искуство со кандида да сподели и да ми препорача некои апчиња што можам да ги земам без рецепт што помагаат или нешто друго за совет, немам одбрано матичен гинеколог па ако може да ми предложите
kanesten imam koristeno vaginaleti i navistina mi pomognaja,no sepak treba doktor da utvrdi dali se raboti za kandida
Od kade znaes deka e kandida, necija pretpostavka? Se raboti za zdravjeto, taka sto ako do sega ne si odbrala maticen ginekolog, vreme e da go napravis toa. Sekoja polovo zrela i seksualno aktivna zena treba redovno da odi na pregledi. Ne zemaj terapija na svoja raka, obrati se prvo kaj maticniot doktor, ke ti preporaca dobar ginekolog.
Девојки сакам да прашам во неделата имав секси игриче со дечкото петинг, понеделникот и вторникот имав како болки во вагината вчера бледо кафеав исцедок кој продолжи и денес.И да додадам во неделата ми беше 10ти ден од циклусот а вчера 13ти.Се плашам да не е инфекција некоја :/ @Kolumbo спомна и ХПВ и рак,канцерозни клетки, јас идам со момче кое до сега немал секс исто и јас.Во што би било проблемот некој совет? Денес е празник не работи гинеколог. :/
Оди утре кај гинеколог и ќе ти каже. Мене ова ми се имаше случено на твоја возраст, причината веројатно не е воопшто сериозна - не ти е регулиран се уште циклусот и затоа ти се случува вака. Гинекологот најдобро ќе ти каже, може и ќе ти даде некои таблетки да се нормализира тоа крварење. Инаку штом е кафеаво - тоа е стара крв, може да е од претходниот циклус, може некоја цистичка пукнала... Милион работи може да е ама НЕ РАК!!!
Ќе одиш на гинеколог и ќе ти кажат најубаво. Можно е да ти е некоја инфекција...без разлика дали дечкото немал секс А ова во црвено.. Е ова е баш она за кое погоре јадев трици!!! Браво Колумбо.. Браво! Еве ти и награда
Ма не можам бе човече, не ми се верува дека два дена се нервирам ради него. Како може бе ради еден кафеав исцедок да и вика дека има ХПВ; рак или канцерозни клетки. УФ, треба да има психолошки тест пред зачленување во форумов! Дефинитивно.
@Ilina1994, однапред извини, не ми е целта да те паничам (гарант не е рак, далеку било ама обавезно оди на гинеколог) ама морам да и реплицирам на членката А од каде ти или било кој на форумов може да каже дека не е рак? Баш тие чудни крварења се првичните симптоми кои најчесто се отпишуваат токму во полза на- циста, хормони, овулација, стрес итн па кога девојката/ жената конечно ќе отиде на лекар веќе може да биде и доцна. Супер е да бидеме позитивни и да веруваме во најдоброто ама ќе ве чита тука некоја членка со слични симптоми, ќе се теши дека не и е ништо и ќе одлага одење на гинеколог а кај рак времето е од пресудна важност. Плус, да не се лажеме, ако јас или ти редовно одиме на гинеколог, очигледно е дека огромен дел не одат па чаре бараат по форуми, така да подобро да се сецнат и да отидат на преглед отколку да се убедуваат дека не им е ништо.
Проблемот не е околу тоа дали кандидата е бактерија или габичка туку како да се излечи али во секој случај ти благодарам на корекцијата ќе имаме во предвид за нареден пат
Сакаш да кажеш дека ќе му кажеме на девојчево дека има рак врз основа на еден и единствен симптом - кафеав исцедок. На 18 години тоа не е чудно крварење. Додека се стабилизира циклусот ќе има многу такви. Ако ме прочита добро - и реков уште утре да оди на гинеколог. Добро сум свесна што и пишувам, дури и недај боже, недај боже да има некоја лоша болест - гинекологот ќе и каже. Зашто би ја паничела кога процентот е МИНИМАЛЕН? Нема да изиграваме колумбовци сега, ајде... Поздрав!
@izmislena, повеќето кои бараат помош на овие неколку теми се помлади членки кои допрва почнуваат со сексуалниот живот. Работата е што кога ќе им пишеш дека веројатно не им е ништо ама сепак да ги ѕирне гинеколог за секој случај, не одат (страв, срам, пари итн). Во моментот кога ќе се спомне ете рак (или хпв, спб, сеедно), веднаш се фаќаат за телефон и закажуваат преглед. Што е поефективно (зборам општо), да ги тешиме дека (веројатно) не им е ништо или да им ги кажеме сите можни причинители па сами да си заклучат дали вреди уште да ја одложуваат посетата на гинекологот? Како и да е, разбирам дека имаме различни гледања на темава, така да ако не ти се дискутира повеќе, нема проблем, let's agree to disagree
Ilina, tebe ne te preduprediv na takvo nesto. Za da bide znak za polipi, cisti, infekcii ili kancerogeni kletki, toj iscedok bi se pojavil vo vreme koe ne e povrzano so ovulacija, pocetok na menstruacija ili nejzin zavrsetok. Kaj tebe najgolemi se sansite da e predznak na ovulacija, bidejki kako sto rece veke e 13-14 den, no, pozelno e da pojdes na pregled, bidejki ovaa pojava kaj tebe se slucuva prv pat, taka sto bi se utvrdilo dali e se' vo red ili ne.