@lost123 јас пред 2 месеци морав апче против болка за болки од овулација да пијам. Остри болки во јајниците, во градите, капка-две крв, сето тоа може да се случи за време на овулација. Не се исти како менструалните болки, пократки се и поостри, ми се чини, обично се чувствува само на едниот јајник болката, ама не секогаш можеш да ја разликуваш од менструалните.
@lost123 За време на овулација се зголемува нивото на прогестерон и естроген. Вака покачено ниво влијае кон размножување на алвеоли и млечни клетки кои го подготвуваат телото за можна бременост. Нормално е да се чувствува болка во брадавиците за време на овулација. Ако се грижиш за бременост - доколку си бремена би те болела цела града, не само брадавиците и таа болка трае подолг временски период отколку онаа за време на овулација која трае само неколку денови.
Imam 17 godini i pocnav da se interesiram za masturbacija,gi slusam drugarkite kako zboruvaat za toa i jas izbegnuvam da zboram so niv za toa deka se sramam.Mislam deka 17 god e taman ne e prerano Prv pat probav na klitorisot so prsti no ne se osekav ic ubavo imam probano i so voda i spored mene e poubavo no imam problem koga go pravam toa nemozam da se opustam ke mi dojde ubavo i naednas se gubi toa cuvstvo a posle toa imam griza na sovest
Jaс почнав да мастурбирам на 14 години, па не чувствувам грижа на совест Инаку тоа е сосема природно само внимавај да не ги ставаш прстите внатре за да не се скинеш Гледај некои клипчиња и ќе се научиш. Со тек на време ќе ти стане убаво
napisav pogore deka menstruacijata porano mi dojdi edna nedela aj toa nema veza.Mi zavrsi pred 2 dena,znaci nemav nisto,sega gledam pak krv........prv pat ova mi se slucuva....i imam bolki vo stomakot dolu...na nekoja ova i se ima li sluceno,od sto mozi pak da mi poteci mnogu mi e strav..
Резултатите од ПАП тестот ми покажаа појава на ХПВ. Докторот ми кажа дека треба да поработам на имунитет и дека можно било инфекцијата сама да се повлече. Јас сум и анемична, се борам со слабо ниво на железо подолго време. Ми препорачаа апчиња за зајакнување на имунитет и сексуални односи со презервативи исклучиво. Докторот ми кажа да си продолжам да правам ПАП еднаш годишно. Спомна да се направи ХПВ типизација да се види за каква инфекција станува збор. Цела сум прашалници дека со ист партнер сум веќе 3 години и е комплетно здрав сексуално. Читав дека од ХПВ се правеле ранички меѓутоа јас немам ништо буквално. Типизацијата инаку чинела 2200 денари и пожелно било да се направи, да сум размислела - не морало веднаш, можело за 2-3 месеци да ја правам. Нели ако сметаше дека е сериозно ќе настојуваше да се направи што побрзо? Не било морално ми рече, ама да сум направела за секој случај. Стварно не знам што да мислам веќе, изначитав се по интернет и многу ми е страв. Не знам ни како да му кажам на дечко ми за ова. Дали и тој е можно да ја има инфекцијата и како да провериме?
За железо има едни мн добри ампули тотема, по 14 денари мислам беа една. (За анемија препишани и беа на мајка ми, во чаша вода се раствараше и пиеше по една на ден) Ама задолжително и витамин Ц да пиеш секој ден, тој му помага на железото да се врзе во крвта. Исто така, земи си семе од коприва и измешај го во мед и секој ден по една лажица од тоа јади. За некое време ќе видиш подобрување на крвната слика.
Дали си сигурна дека тој е комплетно здрав? Иако мислам дека треба да си разговараш и да си бидете отворени едни спрема други, сепак делите кревет. Во врска со ХПВ јас би ти препорачала да не чекаш и да си одиш на типизација. Подобро плати толку и биди си мирна. Исто така поработи на имунитетот, остави цигари и јади здрава храна. Кромид и моркови се клучни за нив. Иако немаш некои симптоми имаш вирус. За анемија не знам. Не е страшно ништо ако се стави под контрола и ако се лечи правилно, може и никогаш да не се појави.
@buba4e89 Фала многу за одговорот. Пушач не сум, не пијам ни алкохол - се трудам "здраво" да живеам. Уште да спортував ќе беше супер. Нејсе, закажав термин за типизација. Нема шанса да заспијам мирно дури не знам со сигурност што ми е. Со мојава хипохондрија тешко се излегува на крај. Сестрата пак ми вика не е морално, ама ако сакаш направи си. Не ми е пристапено сериозно нити објаснато се како што треба. Јас читам само статии на интернет и си ставам дијагнози, а тие искулирани до тука и назад. Инаку, не можеш да си 100% сигурен за партнерот ама во сериозна врска сме и никогаш не би го обвинила него па дури и тој да ми префрлил ХПВ. @x.Daisy.x Фала за советите, веќе почнав со семе од коприва и мед, аронија и салата од спанаќ. Се надевам дека ќе ми се зголеми и нивото на железо и ќе ми се зајакне имунитетов побргу.
Типизацијата обично ја препорачуваат на тие што се над 30 години. Се смета дека затоа што сме млади и организмот сам ќе се избори со болеста. Ама штом немаш кондиломи значи има шанси да се работи за високоризичен тип на ХПВ, а типизацијата може и да покаже дека немаш ХПВ. И јас бев преплашена како тебе и кога на типизација излегоа високоризичните само повеќе се исплашив. Во секој случај направи си типизација, не мора веднаш, но во меѓувреме започни витамини да пиеш. Читав по форумот за терапија со изопринозин, ама јас пиев таблети со ехинацеја- било докажано дека помага во вакви ситуации, Инаку ХПВ е сексуално пренослива болест, мажите обично немаат симптоми и ја пренесуваат без да знаат. Ама 3 годишна врска....Не сакам да бидам некултурна ама ако три години си со еден партнер нема од кој друг да ти е ова. Во денешно време на никој не можеш слепо да веруваш, сепак се работи за твоето здравје. Разговарај со дечко ти затоа што и тој ќе мора да се лекува за да не си ја пренесувате еден на друг, а и кондомот не е доволна заштита за оваа болест. Се пренесува кожа на кожа. Без стресови само зошто тоа најмногу влијае на имунитетот и се ќе биде океј.
@HoneyBun Докторот ми кажа дека организмот може да ми се избори со вирусот и дека не е морално да се прави типизација - само ако јас сум сакала. Јас сакам нормално за да си се осигурам и да не паничам. Барем да знам за што се работи и ако има нешто да си се лечам на време. Инаку не знам искрено што се кондиломи. Во септември баш ми се имаше направено како поткожно бело мозолче и козметичарката ми рече дека ми било поткожно влакно, ми стави црна маст и пројде после неколку дена. Од тогаш забележав дека после секоја наредна депилација ми се прават такви мозолчиња. Значи ова се случува последниве 3 месеци, претходно кај што се депилирав немав ваков проблем. Се сомневам да не ми е нешто од депилацијава - прочитав и такви случаи дека имало. Најверојатно докторот ќе ми каже какви апчиња да пијам така? И исто и за дечко ми ако нешто треба да испита и да пие? Зашто ништо не ми рекоа за него - само користете заштита и толку беше.
Кондиломите се месо боја израстоци околу вагината,на срамните усни а и внатре во вагината. Штом кога гинекологот те прегледал не ти кажал дека имаш кондиломи добро е. Ама ако од скоро време го имаш вирусов можно е да ти се појават кога ќе настинеш и ќе ти падне имунитетот.Од депилација не се пренесува хпв. Не знам каква терапија ќе ти препишаат ама прашај и за дечко ти. Зошто мажите немаат кондиломи но и кај нив може да предизвика рак. Претпоставувам и тој ќе треба да користи витамини за имунитет и може да си купите спреј Глизиген има и интимен гел исто. Внимавај на исхраната и мој совет покрај изопринозинот пиј и ехинацеја- докажано помага за ХПВ.
Поткожното бело мозолче не било поткожно влакно туку кондилом, тие се такви и ако не ги стискаш и не ги третираш ќе си стојат сами. Ти си го стиснала и затоа се појавило друго и секое наредно. Од депилација не се фаќа хпв. Не читај веќе на интернет затоа што те гледам си се исплашила не е страшно. Дека мажите немаат кондиломи не е точно, тие имаат ама не на пенисот туку околу него и ги горат. Тоа што ти ставила црна маст е дека ти завршила работа ама истото предизвикало и појава на други. Се додека не те чешаат и не те печат, не се страшни ама сепак не е препорачливо на своја рака да ставаш масти. Ако се депилираш подобро плаќај си за една употреба восок. Инаку апчиња даваат само витамини, користи си заштита и тоа е. Направија типизацијата ако сакаш за да бидеш мирна и не се плаши, се ќе помине. Едит: Дозволи ми да ти пишам ЛП.
Девојки, минатиот месец добив на 10ти, сега ги имам сите симптоми на добивање. Од вчера онака само кога ќе се избришам имам нешто како темно жолто накај портокалово, но никако да пробие. Дали е знак дека ќе добијам? :/
Девојки ....вчера пробав да имам прв пат однос, имам 20год...премногу ме болеше, а влезе само 4-5см. Пробав да се видам на огледало... соодвај некако се ширев се мачев и пак не знам дали хименот е пробиен или не... ПС. крв не капна, а денес уште ме пече долу
Здраво, не знам дали е за тука прашањето или не ама ќе си прашам, до сега не ми се случило да се расплачам кога имам однос ама во последно време кога имам ме тера на плачење и последен пат кога имав се расплакав а зошто не знам а сум пред менструација, дали е поради тоа не сум сигурна. Ако ви се нешто такво случило кажете, не е страшно ама сакам да знам од што така ме тера на плачење.