@LadyLollypop @GirlVolley @IM.TMKQ ви благодарам за советите девојки сега почнуваат цели гради да ме болат, така што ќе добијам најверојатно за кратко. Само бев загрижена бидејќи обично не ми се случува тоа, сега ептен интензивно беше и мислев нешто не е во ред. Ама најверојатно е нормално секогаш да имаме различни симптоми на ПМС.
Баш така, мене ми е случено само еднаш или два пати досега. Секој пат е различно и може да имаме различни симптоми со различен интензитет, не се грижи.
Прво треба да се утврди за каков вагинизам се работи, пошто има примарен и секундарен, второ кога се јавува, дали само во одредени ситуации или постојан, трето дали е причината физичка или емоционална. Ако е физичка, со отстранување на причината ќе прекине и вагинизмот, ако е психичка/емоционална, тогаш со психолошко советување, едукација и на крај вежби, меѓу другото и Кегелови вежби. Како и обиди за постепено опуштање на организмот за да се спречи грчењето на мускулите.
А колку години имаш ако не е тајна? Ако си малолетна, може и не е чудно што се случува ова, може е прерано и не си спремна психички. Иначе ова ми личи на примарен вагинизам предизвикан од страв од болка. Треба да го победиш стравот. Самата си правиш проблем и треба да го сфатиш тоа. Болката не е толку страшна, колку што ти можеш да направиш да биде, генерално е моментална, а може и да не боли толку ако си целосно опуштена. Мој совет, повеќе посветете се на предиграта, без нагли и груби допири, да се опуштиш доволно и да не мислиш на стравот. Исто може и со мастурбација да го направиш, да видиш што те опушта, поточно да научиш што ти годи, а што не, и да го избегнуваш тоа што те плаши. Полека да пристапуваш кон клучните точки, а не нагло и брзо, постепено да се допираш во интимната зона без постојано да го следиш секое движење и да се прашуваш дали ќе боли. Поради стравот од болка ти си цело време во исчекување да те заболи и си стегната, затоа и не ти успева да се опуштиш и не можете да имате секс. Најбитно е да не биде против твоја желба, со сила и да бидеш спремна. Ако не ти успее вака, тогаш почекајте, или па, има психолози
Devojki dali postoi sansa za bremenost, ako imate odnos 3/4 dena pred da dobiete menzis? Zboram za nezastiten i svrsuvanje vnatre....prv pat go praktikuvam ova
Чим свршил во тебе можеш да забремениш. Ако степланирале супер дај боже. Ако не сте планирале тогаш ова да ти биде последно за твое добро. На него не му е ништо ти ќе си се трескаш во ѕид.
Do sega ne sum praktikuvala,osven na menzis bidejki ne planirame seuste bremenost.... valjda kje se spasam ovoj pat i od sega vise ne vakvi raboti
Инфекција на уринарен тракт, габична инфекција, недоволна влажност од хормонски причини (нарушување во хормонална рамнотежа), нуспојави од лекови. Исто може причина да бидат канцер, менопауза (што не е случај кај тебе сигурно), некогаш и после породување знае да се јави, особено ако било покомплицирано, ама повеќе би рекла дека и тука хормоните се во прашање. Јас лично сум имала вагинизам кога имав јака габична инфекција во комбинација со изразена алергија на влошки за менструација, конкретно на гелот во Always влошките. Тоа ми траеше некаде три месеци, со соодветна терапија се среди.