Која е поврзаноста ако не си чепната, со вагиналетите? На гинеколог се оди редовно, нема услови и ограничувања. Штом имаш бело прање цел живот, значи дека имаш и некакво пецкање,чешање,неудобност…и ваљда не си била до сега нс доктор? не знам како го издржуваш тоа.
Не знам што ви е со мислењава, ама да, бело прање- исцедок е најнормална работа што мора да постои.Ако го нема значи дека нешто не е во ред. @edna_malecka ако ти е преобилно или ја менува бојата и мирисот треба да посетиш гинеколог(иако би требало и за редовна контрола чисто за себе да си одиш).
Машко сум, така да немам некое познавање на темава, ама пред некој ден имаше доста популарен пост на Редит од жена што со години се мачи со исцедок мислејќи дека е нормално. За на крај да мора да иде на гинеколог каде дознава дека решение имало за тоа цело време додека се мачела. После неколку дена од терапијата се средила. Муабетот што она го направи и коментарите од жени на тој пост потсеќаат на коментарите тука и поделеноста помеѓу што е нормално, а што не. Не знам дали може да се споделува Редит линк, ако не, нека се бриши од модератори. https://www.reddit.com/r/tifu/comme...rmal/?utm_medium=android_app&utm_source=share
Не,не е нормално. Нормално е да имаш некој ден пред мензис и после мензис. Бело прање и исцедок-влажност на вагината се две различни работи. Кога ќе посети гинеколог,ќе дознае.
Немаш само некој ден пред и после менструација, имаш секој ден од месецот. Само треба да е прозирно или светло бело, без мирис, без чешање.
Бело прање е народски збор за нормален вагинален исцедок што служи за заштита и чистење.Треба да го има најголем дел од времето, како што пиша и мантуб.
Јас имам редовно исцедок. Скоро секој ден сум со секојдневни влошки. Гинеколошки прегледи правам редовно. Гинекологот ми кажа се додека е нежно бело - прозирно и не го менува мирисот од стандардниот, нема простор за паника. Едноставно некои жени имаат чест исцедок, некои не. Мислам дека има разлика меѓу бело прање што е чистење или предзнак за настинка, инфекција, и регуларен исцедок. Кај мене има во мирисот и густината. Или можеби е истото ама се менува од ситуацијата?
Сега само што ќе прашував, што е бело прање различно од исцедок кога јас знам дека е само народски збор.
Истото е, ама може да се менува во зависност на пр. во кој дел од циклусот си или ако имаш инфекција.
Вагиналниот секрет има погуста конзистенција за време на овулација, па се до менстуацијата, но неколку дена пред менструацијата секретот се намалува.
Доколку вагиналниот исцедок има многу јак мирис, имате пецкање, чешање, не е за занемарување или доколку ја менува бојата. Јас не би барала совет тука, туку веднаш би одела на гинеколог. Со здравје нема играчка. Инаку може често да се има исцедок доколку е проѕирен, или бел кој не значи инфекција. Како и да е доколку се оди редовно на контрола само тогаш ќе знаеме дека не сме носители на некоја инфекција.
Луѓе не мора да имате исцедок, пецкања, нормална, ненормална менструација за да одите на гинеколог. Секоја жена откако ќе добие прв пат циклус па понатаму, треба да прави редовни прегледи. Не мора да ви биде нешто за да направите 5 минутна контрола која кошта 0 денари кај матичен гинеколог. Исто и за дојките.
Zenski, dali pri terapija so flazhil protiv kandida i gardnerela treba da pijam i probiotik? Ginekologot ne mi kaza nisto, a vo apteka mi kazaa deka e preporaclivo i probiotik da se pie so taa terapija..
Imam uste edno prasanje.. Snosti gi pocnav vaginaletkite, a sosema zaboraviv deka za 3-4 dena treba da dobijam.. I sega sto da pravam? Smeam da gi stavam i za vreme na ciklus? Ako ne, da gi prekinam togas pa pak da prodolzam ili? Obicno sekogas sum pazela na ova, ama eve sega izumiv...