Девојки дали со профилот нор сигурно ќе добијам циклус или немора да значи? Ги пиев по препорака на гинеколог оти ми каснеше цел месец а инаку редовно имав, ме гледаше на ехо пред 10 тина дена и рече нема ништо добро е пред добивање си според ендометриумот, ама ми ги даде, еден ден како не ги пијам знам рано е да ми дојде ама прашувам дали сигурно бидејќи она ми рече сигурно ама многу се плашам јас да не не добијам пак, оти градите малку ми се осетливи а температура до 37 со 2 имам секој ден и бело прање . Поздрав
Доколку се исклучи можноста за инфекција и сл, и е само воспалено местото, тогаш миење со млака вода и луфтирање колку можеш. Гледај да избегнуваш тесна облека некој период, тампони, или било што што би можело да ја влоши ситуацијата. За некое време би требало да помине.
Da mi dojde denes, samo neznam dali sprecuvaat ovulacija ili moze da se sluci? Oti do sega dobivav normalno prv pat mi kasnese I gi piev
https://www.zivotizdravje.com/primolut-nor/ Еве прочитај си упатство и дај конечно почни малце да се едуцираш. Од тема на тема си постојано со измешани прашања. Отвори на google малце и едукација.
Zdravo me interesira dali od kontraceptivni tableti konkretno jasmin moze da se izgubi zelba za odnosi ?
Здраво, сакам да прашам после менструација во плодни денови имам кафеав исцедок, а циклусите се редовни. Дали е нормално или е за на лекар?
Нормално е, јас имав порано. Од овулацијата е. Ако се е во ред до сега на гинеколошки преглед немаш потреба за грижи. Ако не си мирна посети си гинеколог, не е страшно.
Ти благодарам. Ме буни зошто бев на гинеколог пред некој месец се беше во ред. До сега не сум имала исцедок, последниве два месеци, а циклусите се редовни...
Здраво. Случајно ти го видов постов и не можев а да не коментирам дека мајка ми во живот не била анксиозна, а после една доза од Цитерал пред години стана ужасно анксиозна со симптоми како тахикардии, опсесивни мисли и несоници и месеци и' требаа да дојде при себе. Намерата не ми е да плашам никого, напротив само да ти кажам дека те разбирам совршено и дека сигурно ти е од Цитералот ако досега не си го доживеала тоа. Патем, во САД Цитералот или нивниот Ципро( години е веќе на црна листа) оти многу корисници ги остава со трајни последици дури од една доза, а во Европа го даваат исклучиво за тешки животни загрозувачки состојби кога ниеден друг антибиотик не помага, а кај нас од сите страни тече Цитерал и за најобични инфекции. И да, се сеќавам дека упатството им е долго колку цел роман. Се надевам сега си добро... -Флуорокинолоните се користат и во хуманата и во ветеринарната медицина. Бидејќи тие можат да предизвикаат сериозно, долготрајно, понекогаш неповратно оштетување на нервниот систем и мускулно-скелетниот систем, нивната употреба е главно ограничена за тешки и животозагрозувачки бактериски инфекции за коишто употребата на вообичаено препорачаните антибиотици за таа инфекција се сметаат за несодветни во одредениот случај. Во април 2019 година, Агенцијата за лекови и медицински средства МАЛМЕД достави писмо до здравствените работници, известувајќи ги за органичувањето на примената на флуорокинолонските антибиотици „поради ризик од настанување на онеспособувачки, долготрајни и потенцијално иреверзибилни несакани дејства. П.С Остатокот преку линкот. https://mk.wikipedia.org/wiki/Флуорокинолони
Ја испив терапијата, 10 дена ја пиев. Фала му на Бога немам последици. Ама додека пиев осеќав некои чудни работи, чудно панично се осеќав. Ама дека не бев ваш задоволна од докторката, не се ни вратив на контрола. Разочарана сум малце од здравството. Без да ме погледне на првиот преглед ми рече имаш кандида, ми даде вагиналетки. На брисеви се покажа дека сум немала. Кога отидов по антибиотска терапија за бактеријава, ми даде и плус некои пробиотици шо не можев да ги најдам во ниту една аптека. Значи не ме ни погледна, само ливчињата што и се за промоција на лекови ги земаше едно по едно. Сакаше да ми ги даде пак истите вагиналетки од претходната посета, и викам ама докоторке јас уште не сум ја примила цела терапија од претходната посета со вагиналетките, се фати за други едни вагиналетки после. После таа терапија подолг период не можев да си го средам белиот исцедок, што претходно реално сум го немала во толкава мера. Ептен ме разочара, на ПАП тест ништо не осетив, а за да знаеш дека е правилно земен брисот, треба да осетиш грепкање. Се на се, благодарна сум шо неам последици и ќе ја менувам докторката, не сум задоволна. Вака фина жената, ама многу работи не ми се допаднаа.
Супер што си поминала "само" со повеќе бел исцедок, оти после она што и' се случи на мајка ми после Цитералот, кога почнав да истражувам коса ми се крена што се' луѓе имаат доживеано и тоа од една доза. Нетов врие од страни на жртви кои апелираат зашто останале со трајни последици, и тоа не се проценти како кај другите врсти на антибиотици. Виде можда во линкот која беше бројката и колку здрави луѓе завршиле во инвалидски колички или со трајни психијатриски последици. Човече руптури на тетиви и аорти правел ко од шега, а можеш да замислиш на нервен систем што прави и колку луѓе се осакатени без да знаат дека им е од нив. Инаку ич не сум од оние антиваксерите и слава му на Флеминг за антибиотикот, ама со Цитералот и тие од таа опасна група треба многу претпазливо. Еве во Сад стои со црна ознака. Нивниот Ципрофлоксацин е нашиот Цитерал. Го давале само на умирачка ако си и ниеден друг антибиотик не ти помага што има смисла поради "бенефитот" да останеш жив. А кај нас на Гинекологија тече Цитерал од сите страни за најобични инфекции и што е најстрашно ги даваат и на трудници оти само Флуорокинолони можат да набават како "добротворна набавка". FDA adds “black box” warning label to fluoroquinolone antibiotics The drugs affected by the new warning include ciprofloxacin, gemifloxacin, levofloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, and ofloxacin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2483892/
На брис ми излезе гарднерела. 12та недела сум, ставам флажил вагиналети. Треба 10дена, денес 4ти ден, ама од завчера имам како чешање. До сега сум немала. Можно е да е од флажилот дека делува? или самата бактерија. И како да се спасам од бактеријава?
Izvinete vaka nemozev vo drugiot forum da pisam no me interesira dali treba da se napijam plan b odnosno apce za den potoa ako imav odnosi na vtor den od menstruacija bez kondom sepak ne svrsi vnatre a mozno e da imase precum no imame po 17 godini i nie premnogu strav obicno koristime zastita no denes bidejki imav mislevme deka ne treba pa potoa procitav na google i mi stana strav dali ima sansi da zabremenam.
A dali ako se napijam nema da ostanam trudna. I znam deka deluva na hormonite i seto toa no sakam da bidam sigurna i premnogu mie strav.