Имам синче кое има 9 год. Секогаш кога е болен правиме инхалација 0,5 дексазон со 2,5 физиолошки раствор. 3 дена му правам инхалации наутро и навечер. Колку често може да се прават инхалации и дали може да бидат штетни?
Да се штетни не верувам. Ако дозволува детето правете и повеќе. Ние сме 2 ипол год. и правиме по 3 пати на ден по препорака од педијатар. Инхалациите може само да помогнат, барем кај нас е сакогаш така.
За дексата незнам, сепак е лек кортико и треба доктор да си каже доза. Ако кажал така,тогаш ок. И јас често му правам инх.на син ми,еве баш периодов. Ми поткашлува, а се адаптираме на градинка, па сабајле и навечер правиме. Се со цел до тука да оди,да не биде на полошо. Но јас само со физиолошки 2мл му правам и многу му помага. Само еднаш лани имаме користено бисолвон,ама тоа беше ординирано од пулмолог.
Инхалациите не се прават на своја рака никогаш. Доколку има во нос или грло бактериска инфекција, тогаш преку инхалацијата може да се спушти подлабоко и да се прошири кон белите дробови, што е и потешко да се излечи.