Здраво девојки еве ме пак после долго време пауза почнавме за второ сега сум пред трансфер ама овој пат ми е премногу тешко имав цело време вртоглавица а сега после пункцуја болки градите ке ми пукнат ми се чини дали е до годините или организмот нз инаку првиот пат поминав прелесно синко има 5 години и бара две бебиња веќе имаме и имиња па здравје боже во недела или вторник ќе биде трансферот
Мислев само јас каснам ама ете тука некаде сме. Се надевам дека ќе биде се во ред и ќе имаш позитивен тест па дури и две по желбата на баткото. Јас за среќа овој пат полесно поминав од аспект дека имав замрзнати и психички ми беше полесно. Ама физички . Стомак почна да ми се познава уште од 8 недела. Сега во 21 се осеќам како да сум 9 месец, а далеку е крајот.
Ke moze li nekoja zenichka da mi pishe vo kratki crti kako odi postapkata za vtoro dete so ivf vo smisol na dokumentacija koja e potrebna i shto dokolku imash zamrznati embrioni (kakva e vo toj sluchaj postapkata). Seushte mi e rano,no zelbata mi e golema pa da se informiram. P.S.moze i vo lichna poraka.
Посебен ваучер за трансфер со замрзнати ембриони нема. Се аплицира за ваучер за цела постапка, а после ти одлучуваш како ќе го користиш. Во суштина јас не ни наведов дека ќе користам само за трансфер. Ова ако сакаш да користиш ваучер. Инаку од документи: - 4д - хормони на трет ден - микробиолошки и ПАП - крвна слика - инфективен скрининг за двајцата партнери - 1 нов спермограм - доказ за живородено дете - доказ дека е од инвитро - барање (образец кој се зема од фондот) Мислам дека ова беше се, ако ми текне уште нешто ќе пишам. После тоа откако ќе ти одобрат или ако одиш на приватно одиш со д-р. кај кој планираш да правиш и се договораш што и како понатаму. Одлучува дали ќе одиш на природен или контролиран циклус. Препишува терапија и следење овулација. Ако се замрзнати на 3 дена се враќаат на 3 ден од овулација или во договор се пуштаат по одмрзнување до 5 ден и се враќаат на 5ти ден по овулација. Ова го води докторот и проценува, секако во консултација со вас. Ако користиш ваучер тој ти покрива евентуално терпија од типот на триптофем, хормонски испитувања и сл (она што си е предвидено дека покрива ваучерот), и трансфер. Ако те интересира било што слободно прашај.
е тоа беше најголема мистерија. Ако е во иста болница ивф и пород доволно е некој извештај од болницата да пишат. Ама на случаи како мене на едно место ивф, на друго пород, едвај се нагодивме. На крај едвај се договорив, извештај од трансфер и отпусно писмо, па они да си рачунаат.
I jas sakav istovo da te prasham,se neshto mora da se iskomplicira od fondot,taka mi deluva mene.Ni jas se nemam porodeno vo istata bolnica kade mi beshe ivf.Na otpusnoto pismo ne mi pishuva deka e bebe dibieno so ivf,no na kartoncheto negovo (ona zelenoto pishuva,mozebi kopija od toa bi pomognalo,a mozebi i treskam gluposti ). Zdravje i jas bi pravela so zamrznati embrioni pa pomisliv deka ke treba da se navede i toa. Fala ti mnogu.
Тоа е тоа што јас поднесов отпусно од болница и извештај од трансфер. Инаку за ваучер подобро да не наведуваш дека е само за трансфер. Секако ќе ти се рачуна како искористен ваучер, а може само компликација да ти направи да ти бараат дополнителна документација.
Јас почнав да размислувам за второ ин витро имам замрзнато едно ембрионче. Имав една пункција се оплодија три, две ми вратија и еве ги ќе полнат две години, а третото го замрзнавме. Си викам дали воопшто да се нафатам на трето дете ама ако не пробам некоја тага ме фаќа за тоа едно ембрионче. Имам 39 години близнациве си растат. И така
И јас исто се мислам, имам едно 9 мес, а две замрзнати. Маж ми нејќе ни да чуе, стар бил, 46. А мене ми е многу жал да ги уништам плус баш сакам деца, поготово сега кога видов која радост е.
Здраво женчиња,имам прашања до тие што се запознати со ваучер преку фондот,имам едно дете добиено инвитро ама правевме тогаш на приватно се,една инсеминација имам направено неуспешна,две инвитра неуспешно и третото успешно,сега сакам за второ дете ама преку ваучер.Дали ќе треба инсеминации повторно да се прават и без еден канал дали две или четири?
Јас мислам дека треба првото да направи година ипол, а за инсеминации не сум слушнала за второ. Мислам не требаат. Да биле потребни, ќе побарале првиот пат. А можда зависи од твојата историја, не знам, прашај во Фондот.
Ми се јавија од Њуборн да одиме за двете замрзнати ембриончиња. Дали ќе продолжуваме или ќе прекинуваме. Јас сум За, маж ми Против. Што се прави во тој случај, знаете? Едно дете имаме, ова за второ.
На што мислиш поточно што се прави? Имате две опции. Или плаќате 6100 за уште една година да ги чуваат или им кажувате дека не сакате да продолжат да ги чуваат и во тој случај ги уништуваат. А ако прашуваш што понатака во случај да одлучите да ги земете за второ, тогаш ќе имаш само трансфер со замрзнати.
Не те сфатив претходно, извини. Не знам што да ти кажам, еден ќе мора да се согласи со другиот. Не е лесно кога сте со различен став за ваква сериозна работа. Разговарајте, само така ќе се решите што да правите. Има и тој право да не сака уште едно, имаш и ти право да сакаш уште. Можеби уште не се чувствува спремен, можеби му треба време. Те сфаќам сосема. Ќе пишам некогаш во темава и јас за нашата одлука за второ.