Дали за ИВФ ваучер за второ дете ти бараа повторно ХСГ и ИУИ? И извештај од неуспешните трансфери се праќаат ли во документација?
Ако веќе си ги поднесувала претходно за ваучер не треба ни хсг ни иуи. Извештај од неуспешен трансфер само ако е со ваучер, ако ти е приватно јас не би поднела. И знаеш минимум 18 месеци од породување со првото треба да се поминати.
3 години се поминати И двата трансфера ми беа на приватно од замрзнатите 2 ембриони , ништо не носам од тие извештаи . Значи само да побарам документ дека сум породена со ИВФ зачнато дете.
Да те читав дека ти барале таков документ. Уште заборавив за спермограми ќе требаат нови ? (Тоа ни е најмачниот дел)
Само еден. Од постарите ми се наоѓаше копија дома мислам дека пуштив, а тој беше повеќе од 6 години стар. Едниот само не треба да е постар од 6м или година не знам како беше по правилникот
Nitu znam sto e kratok nitu dolg protokol. 1 dete imam prirodno Lani pak prirodno ostanav posle 8 god no so sindrom bese i morav da prekinam bremenost Pa podnesov dok za vaucer Dobiv i sega 8 den posle ciklus stimulacija so bockanje u stomak do vcera i prodolziv od vcera 7 den pak so gonal i triptofem i plus uste edni mi dadoa na M bukvata bea, zdrqvje cetvrtok vtora kontrola ... Pa sledna nedela punkcija. Izguben slucaj sum se taka nabrzina podnesov za 1 mesec mi odobrija vaucer i vednas pocnav a do sega nit po forumive sum pisela niti sum se rasprasuvala...direktno kaj doktor odam vo fond se javiv prasav vekje imav spremno se od prethodni ispituvanja....e vekje pocnuvam da se custvuvam rastreperena izgubena kako da ne znam kaj sum i pocnav da ve vitam site tuka po forumov da vidam sto me ceka
Majki borci ve molam za mislenja od iskustvo, soveti... Sin mi e 2god.dobien so ivf (bremenost lezecka, so serklaz). Razmisluvam da podnesam dokumenti za vaucer za vtoro dete, pa ako sakate da spodelite kolku vreme se obiduvavte prirodno, napravivte li mozebi inseminacija. Imam 3 zamrznati embrioncinja. Fizicki sum spremna, no psihichki neznam, na 100 misli, stravovi sum, a godinite si odat (35god.imam).
Девојки за второ дете може да се поднесе копија од 4дв ултразвук на кавум утери , пошто за прво дете кога поднесував документи ги поднесов оргиналите или да направам уште еден ултразвук ? него што доказ се поднесува дека првото дете е добиено преку ивф ?
Јас пратив документ кога е правено ивф и документот кога се породив . Нека израчунаат ! Ново 4д ќе ти треба и барем 1нов спермограм . Брисеви , пап , крвна слика, хормони тоа се ново .
Здраво девојки , молам за информација дали за ивф за второ дете поднесувате и отпусно писмо и каков извештај е ова за претходна бпо постапка ?
Koj dokument za neuspesno ivf treba da se podnese za vaucer? Nie eden vaucer iskoristivme, vtoriot pat samo transfer si plativme, e sega za nov sto ke treba? Posle kolku vreme od neuspesno moze da se pravi novo ivf?
Нема да приложиш ништо од приватната процедура, само од ивф што си правела со претходниот ваучер. За неуспешен веројатно негативна бета беше доволно, ако се сеќавам убаво