Posle 18 meseci? Mnogu be toa.. jas kako da procitav 12 meseci vo clen 12 stav 3 od pravilnikot.. molimte kazi mi kade go ima toa da vidam?
По старо беше 18 месеци, според новиот правилник се 12 месеци. Инаку по ново има неколку видови на ваучери, едниот од нив е и ваучер за со замрзнати ембриони.
Мислам дека е 12 месеци моето е поголемко инаку сега има различни ваучери јас поднесов за со замрзнати а ми одибрија за цела постапка во систина не ми го прифатија само за трансвер а и ниедна друга клиника нема да го прифатат за тоа што тоа е 01.01 2024 год ги вратив тој ваучњр во фондот и ми одибрија нов само за ембрио трансвер но ми се изгуби ми ја згрешиле адресата и сега барам решение како да ми издадат нов ваучер овој го нема никаде
Женички,дали може некоја да ми појасни каков е тој документ,(доказ дека е родено од ивф)доколку некоја од вас го земала тој документ од Систина.
Јас доставив извештај од трансферот и извод на родени од првото дете. Немам уште одобрено ваучер за второ дете,но тие документи ми ги примија
Ти благодарам ептен. Кажи ми ,спермограмите ти беа на растојание од 3 месеци? По ново е така, или нешто грешка сум. Јас за прво дете,за трите ваучери чекав отприлика 5 недели.Не знам кога ти е поднесено ,но и во групата на вонтелесно читав 4-5 недели чекаат.
Едниот спермограм ни беше нов а другиот од 2024 јануари. Ми ги примија документите па ќе видиме што ќе кажат на комисија. Пред една недела поднесов ,на 13ти и мислам дека е рано да се јавувам за ваучер. Ако имам некое инфо ќе ти пишам
Da ve prasam, vie sto imavte uspesen transfer za vtoro dete, kako pominavte posle transfer ( vo smisla lezenje, odmor)? Jas po doma so dete 2 godisno uste sega sum vo "dilema" dali vooopsto ke imam moznost da lezam makar prvite 3-4 dena hiperaktivno dete, pa i u race znae da posaka
Јас бев бремена со близнаци плус 2.5 годишно дете имав дома исто така хиперактивно,поминав супер,не лежев ич,само денот кога беше трансферот,потоа не сум,секако се пазев колку можев,ја дигав малата кога можев,телото ти кажува само кога,што,како. Секако и мирување ептен не е многу добро,освен ако е неопходно.
По добиениот ваучер сега неделава сум на консултации за започнување постапка за вторп дете.Искрено паника ме мава и првото детенце ми е исто добиено по пат на ивф( од прв пат ) ама тогаш не бев толку упатена ,не знаев што ме чека има некоја што е во постапка за второ детенце ?
Ништо страшно и јас сега правев инв за второ дете колку и да си сега по упатена пак нема да биде исто како првиот пат ти посакувам успех и овој пат
Дали има некоја искуство со ивф за второ дете , со едно детенце природно зачнато... Кои се шансите за успех?
Цветче јас првото природно, без проблем, за второ се сторија 7 години како пробуваме. Ќерка ќе прави 14 за месец дена. Три инсеминации и едно неуспешно инвитро. Во суштина нема некој посебен проблем, само намалени резерви следствено годините веројатно. Сакам уште еднаш со ивф да пробам на есен и што биде тоа.