Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Иселеничка виза

Дискусија во 'Барање работа' започната од kristince51, 29 август 2012.

1. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    6.732
    @Jana06 не можам да видам дали е отворен линкот за апликација и датум за аплицирање од-до?
    Јас не го гледам или уште нема инфо :wasntme:

2. Rebeka'R

Rebeka'R Нов член

Се зачлени на:
    21 септември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Почнува од 06 ти октомври во 12часот, а трае до 09 ноември

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не е отворен, секоја година е од почеток на октомври до почеток на ноември, точната дата не се знае. Треба да си проверуваш и кога ќе се отвори линкот да влезеш. Секако трае еден месец, па нема да го пропуштиш.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    344
    Seuste ne e, no mesecov treba

5. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    344
    Имам 18 години и сум 4та година средно , дали може да аплицирам за зелена карта , ве молам одговор од некој кој што навистина знае?

На Litlstar му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    773
    Дали знаете некоја сигурна установа да помага при процес на апликација за имиграциона виза за Канада?

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Аплициравте луѓе? Јас го фатив последниот воз, едвај успеав паѓаше страната цело време. Ај со среќа на сите (fingers)

@Dee*Tee Еден куп пари ќе ви земат за истата работа што можеш да ја завршиш сама. Барем Канада сега е доста полесно и побрзо, барај работа на indeed.com, пиши во search каква работа бараш и додај Lmia available. Баш скоро гледав имаше огласи.

На Dee*Tee, eliesaab и CareTee им се допаѓа ова.
  8. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.646
    @Jana06 Само што аплицирав. Прв пат. Не дека ќе добијам, ама пуста надеж. :D

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Зошто да не? Сите што ги познавам што добиле, добиле од прва. Јас втор пат аплицирам.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.646
    Нема шанси од прва, не сме таа среќа.:D Ама интересно е чекаш, знаеш дека огромни се шансите да не добиеш, а пак се разочаруваш кога ќе видиш дека стварно не си добил. Интересни сме луѓево.

Само да не заборавам до мај следна година да проверам. Среќно @Jana06

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Нема, јас ќе ставам реминдер тука :lol:
    Богами не е интересно да чекаш пола година посебно кога имаш огромна желба да си идеш од тука, јас лани многу се разочарав, цела недела бев тажна. Бркаме сега и преку агенција ама јасно ми е дека шансите се минимални, ептен треба среќник да си. Ама што е тука е, се се случува со причина. Ако треба, ќе добиеме. Со среќа (fingers)

12. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    773
    Чисто искуство ми требаше или разговор. Никако не би имала доверба на некој да му препуштам ми направи се јас да уживам. Или пример да се пријавеше некој што ќе ми рече "Еве јас аплицирав ќе ти кажам што направив, вака-така, ова-она..." :lol: Тоа барам...
    А инаку чекор по чекор, ќе ти одземе време ама не е комплицирано сам да направиш. Барем се надевам нема да ми биде :) Фала ти сепак на советот и коментарот.

Меѓудругото ти посакувам среќа, и на тебе и на сите што сте аплицирале за грин кард. Ме зачуди што викаш сите од прва извлечени. Јас лично скоро секоја година аплицирам и до сега не сум била таа среќа :rofl:

На CareTee и Jana06 им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Па исто и една постара блиска пријателка вика луѓето околу неа аплицираат по 10 години, а таа само што се разведе и дојде преку глава од тука, аплицираше и доби од прва. Среќичка.

А за Канада, тешкиот дел е да најдеш работа. За жал немам искуство да ти кажам ама гледам никој не ти одговори, па си реков да ти кажам вака да пробаш. Знам за петчлена фамилија што преку indeed најдоа работа ама не ми се доволни блиски да ги распрашам. Само договор да склучиш и после ќе се информираш во амбасада што е следниот чекор. Мислам дека околу 300-400долари се доплаќа по член, а и кај нас само конзулат има, не знам дали од тука може се да се заврши или ќе мораш до Виена.
    Ако дознаам за агенција ќе ти пишам секако. Со среќа и тебе :)

На Dee*Tee му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    773
    Имаат многу опции канаѓаните, се им пишува на официјалната страна. Имаат многу програми, буквално да се изгубиш. Има опција со работа, има опција со образование ама може и без тоа да аплицираш, ненаселени провинции, express entry... Express entry програма е независно со работа, може ама и не мора да имаш понуда. А шо викаш за амбасада, веќе и ништо не прават по амбасадиве освен што ако добиеш им праќаш пасоши за виза. Се останато е биометриски. :) Има кај нас и visa application center и конзулат. Ама они се тука ако веќе те одберат откако ќе аплицираш, а не за те насочат пред тоа (facepalm):rofl:

Ајде ќе ни се насмее среќичката и нас, верувам :sun:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Water555

Water555 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    189
    Ако одобрат Green card знае некој како се подига ?

Аплицирав и јас, има ли некои услови и процедури отпосле за да може да се земе ? Знае некој како иде тоа ?

Фала ви однавред! :D

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Има цела процедура :D И не мора да значи дека секој што е извлечен автоматски ќе добие виза.
    Прво треба да докажеш дека имаш минимум средно образование или соодветно работно искуство зависи. После собираш документи како извод, докази од полиција и суд за казни, (не)осудуваност, лекарско, рентген снимка, итн, па пополнуваш една форма и закажуваш интервју во амбасада и ако ти дадат зелена карта ти се јавуваат, одиш со пасошот и ти ја ставаат. Плаќаш околу 200 долари и ти даваат документи што треба да ги однесеш со тебе при влез во Америка.

На Water555 и CareTee им се допаѓа ова.
  17. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.646
    @Jana06 Бидејќи мислам дека си доста упатена, може информација поврзано со прашањето погоре. Дали стварно треба да имаш некој од Америка кој ќе гарантира за тебе и каде ќе престојуваш првите месеци од добивање на визата, и дали бараат одредена сума на пари да имаш на сметка? :)

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Искрено, не сум нешто којзнае колку упатена, ова од дамнешно искуство на пријатели и инфо од страната.
    Не мораш да имаш никој (тоа важи само ако аплицираш сам преку амбасадата). За смештај си бараш сама и зависно што ќе најдеш некои бараат депозит за неколку месеци ако си нова во Америка, некои бараат платна листа од последните месеци, скроз зависи од газдата како ќе се договориш. Друга работа, скоро сите станови се издаваат празни, па мораш да набавиш мебел. Значи убаво би било да имаш некој да те прими на старт додека ги средиш овие работи ама не е невозможно и сами да идете, само требаат многу пари на почеток.
    Околу парите на сметка не знам точно зашто сум слушнала баш различни муабети ама можам да прашам на следен муабет со една пријателка во Америка. Мислам дека не бараат многу пари.

На CareTee и Water555 им се допаѓа ова.
  19. Cvyka

Cvyka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2016
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    31
    Здраво, дали некој има во план да оди во америка и бил или ќе биде на интервју периодов.
    Ме интересира дали сега по ново бараат 168$ за задолжително осигурување за Covid 19?

20. Teofil

Teofil Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2021
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    549
    Znaci dobiv viza za 10 godini vo 2016 godina. Vo 2018 fevruar se vrativ vo Makedonija i od togas nemam stapnato vo Amerika. Toa se recisi 4 godini. E sega, prasanjeto mi e, dali zelenata karta e zagubena? Mozev da doznaam i od drugi izvori no nebev podgotven da se soocam so vistinata. Pa sega me fati nervata i pisav ovde.