Абе дај не го тупете со патриотизам. Сите радо би останале тука ако имавме основни услови за живот и напредок. Никој не мисли дека на друго место рајска градина е и одиш и одма ти нудат тебе станови, работа на позиција и не знам шо. И не секој има предиспозиции да успее во било каква струка без разлика на земјата. Некој има амбиција, борбеност, талент, го бива. Разликата е шо тука тоа не ти го зема никој во обзир, а таму иако можеби минимални имаш шанса за напредок. Брачеда имам во Шведска, главен менаџер во осигурителна компанија е. Никој не го интересира дека е од Македонија. Има квалификации- има работа. Работела триста работи глупи пред тоа, ама јазик научи, висока школа економска таму заврши, дури и курс медицински за стари лица. Значи ако сакаш- ќе си успееш. Овде случајот не е таков и сите знаеме. И не може мене некој што ги има сите поволности за живот да ми проповеда патриотизам ко јас знам како е да живееш со социјална помош и самохран родител и цел живот со стрес да бериш пари за најосновни работи. Таков живот јас не планирам да му пружам на моите деца! Затоа се образовам и затоа ќе си го барам чарето надвор од тука. А тој шо сака да си остани тука слободно. Не сум зела никој да премислувам, не ми треба некој друг да ме премислува мене. Дај Боже сите визи да добиете, јас на лето планирам за Германија да аплицирам преку лето.
Еднo прaшaње Кaде е пoпaметнo дa се aплицирa зa иселеничкa фaмилијaрнa визa (лoтaријaтa штo е) 1. Америкa 2. Кaнaдa 3. Шпaнијa 4. Гермaнијa 5. Слoвенијa
Дa , зa тaa мислев лoтaријa , a другиве пo aмбaсaдите мислсм се aплицирaње. Oвaa гoдинa имa ли aплицирaње и нa кoјa стрaнa се aплицирa ?
За Америка има секоја година лотарија ( ти напишав погоре точно кога а аплицирањето ) , а извлекувањето е во мај наредната година
Иселеничка виза од овие држави имаш за Америка и Канада. За другиве работна виза прво ти треба, друга процедура е. За да добиеш виза треба носителот на визата да има професија која е дефицитарна за државата која аплицира, ги има листите на веб страните на државите. Треба да го познава јазикот на таа држава до одредено ниво и да има одреден износ пари на сметка како сигурност дека коа ке стигне таму ке има со што да преживее додека не најде работа. За Канада конкретно е 11000CAD за носителот на барањето плус уште 2-3000 за секој член со него. За 4 члено семејство да може да се пресели се потребни околу 20000CAD на сметка. Ако више има работна виза обезбедена од работодавец не се потребни овие пари ниту потврда за познавање на јазикот. За земјите од ЕУ ти треба или работна виза која е полесно да се обезбеди ако си дефицитарен кадар или да имаш европски пасош.
Зa чикaгo прaшвaв бидејќи тaмo иaме кaј кoгo дa идеме пa збoр ми беше зa лoтaријaвa зa Америкa кaкo иде и кoгa се aплицирaњaтa , a зa другите држaви јaснo ми е декa се други прoцедури.
ке чекаш да дојде 2 октомври за да аплицираш , а резултатите се во мај , инаку.... треба тој што аплицира да има 12 годишно школување( значи 4 степен ) , без да повторувал година , па доколку те извлечат треба да имаш гарантен лист од некој од Америка , и пари на сметка , сето ова е потребно за во амбасада .... Господ да ти поможит и да те извлечат , инаку мене пак не ме извлекоа на лотаријава ..... инаку во последно повекето ги извлекуваат млади брачни парови , и во листата пишуваше дека од нашава држава годинава ке бидат извлечени 240 луге .... Ај со Господ напред од Октомври
зборувајте со него, нека ви каже како е за влез, дозвола за работа итн, ако ја чекаш лотаријата можно е и никогаш да не ја добиеш, вака бар ке си превземаш конкретни чекори
Oд фaмилијa брaтучедкaми јa избрaa пoлaни и лaни oтпaтувa сo мaжoт и бебенцетo , a вo чикaгo е брaтучед ми и женaму сo бебетo нo тие се 6 гoд. тaмo веќе и уште немaaт дoмументи сaмo рaбoтни визи , сегa ги извлекoa нa лoтaријa и едни кoмшии oдкaј мене нa 15 сегa ќе идaт и oни кaј нивниoт син тaмo , пa се пoдзaмислив дa си прoбaм среќaтa и јaс
Јас имам пријателка која е вратена од Нов Зеланд.Познавам и луге што отишле и се сеуште таму, а познавам и едни кои отидоа за Нов Зеланд па се преслија во Австралија и на крај се вратија во Македонија. Кој како ке си ја нареди и многу битно колку е упорен и да знае точно што сака. Во Н.З лугето биле многу фини, нашите почесто работат како чистачи или по ресторани, и додека не земат документи одвај крај со крај сврзуваат. Е после може да се заврши факултет( државата финансира) па ако си одличен студент да најдеш некоја работа по стука и да можеш да купиш кука која ке ја отплакаш едно 30 години. Мегутоа и за работа не е така лесно си имаат тие нивни учени и нормално нивните си имаат предност и поголеми плати, нашите се секогаш дојденци. За да си одличен студент треба многууууу учење ,а додека учиш од каде пари за месечни трошоци, тие што ги дава државата се малку. А во Австралија имам слушнато дека се малце расисти и дека нашите таму работат по фабрики по 50 - 60 саати, живеат далеку од градот, ама си имаат по 2 - 3 куки, Слободни денови за уживање се малку. Тие што заминуваат со деца во тотално различни општества им прават голем шок, па неможат да се уклопат во средината, а тоа мислам дека оства психички последици.Девојки и дечки тешко наогаат животен партнер. На голема мисла сум дали вреди и дали да си ги спакувам куферите додека немам 'опашки' позади себе.На 30 години треба да почнам од нула,а можеби и е полесно додека сум сама.Тука работа тешко,неможеш да се надградиш и да просперираш, а таму можеби ке просперираш ама немаш пријатели, социјалниот живот им е нула.Точно дека немаат време за глупости и трачарења и се надградуваат, ама еднаш неделно да немаш со кој да се прошеташ или кафе да се напиеш ме замислува и тоа многу. Тешко да најдеш пријатели и нормално тоа се се наши, и не мислам дека тоа е лошо, ама да се здружиш со нивните е тешко, they are friendly but they don't make friends
Чикаго, Вашингтон, Мајами се ти е тоа исто. Америка не е како Канада по провинции.. Штом имаш некој таму, прашај ги дали можат да ти најдат спонзор за H1B виза ако си со високо образование или H2B ако не.. Неимигрантски се визиве ама важно легално си..Е кога веќе си таму полесно можеш да средиш за зелена карта.
и јас се мислам дали вредит на овие наши години да се спаковаат куферите и да се оди на печалба .... али вреди само за твоте деца шти ке ги имаш да не растат во оваа мизерија ...
Колку што истражував и читав и пребарував деновиве Мелбурн излезе како најодлична опција, не е за џабе најдобар град за живеење и дефинитивно е печалбарска земја. Заедницата на Македонци е голема, саатнината е висока и може секој да си купи кука ,да не му ја мисли за најосновното и нешто да потзаштеди. Тороно и Нов зеланд имаат мала саатнина и куките се поскапи, така да потешко се опстанува, ако е за да се стискам ке си седам во Македонија,само предност е што Канада е поблиску до Мк и Европа. Треба да се гледа ако више ја кренеш чергата каде може да направиш нешто и да подуспееш. Јас во Америка,Англија или Германија не би се преселила никогаш, таму им требаат само обични работници како чистачи ,келенри, таксисти ,а заработката не е нешто голема и за да се успее е тешко или треба јак грб и помош од мама, тато. Многу се ретки тие што просперирале, како на пример Дуке Бојаџиев Не треба само да се бара излез од Мк него да се подразмисли кој што сака.
Zdravo na site Planirame so soptugot i dvete dechinja da aplicirame za iselenichka viza za Kanada...dali ima nekoj info ili iskustvo da spodeli kako i shto treba da napravime.?..kade da se obratime?..sto dokumemti treba ??kolku finansii ke ni trebaat??...itn Vi blagodaram