Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства и совети околу терапии, медикаменти, прегледи и сл.

Дискусија во 'Бебе' започната од danichap, 22 август 2017.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.636
    Ортопедот слушај го. Кај кого го носеше бебето?

2. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Немам верба во неа мислам нема искуство. Кај Весна кај Видоевски што е.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.636
    Зошто? Негова школа е. Ако се сомневаш во неа, побарај второ мислење од друг ортопед.

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.114
    Допаѓања:
    40.317
    Ortoped se slusa. Nosi ja pak

На eli.karameli и joy1 им се допаѓа ова.
  5. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    Капките Д3+К1 од кога почнавте да ги користите, патронажната мимкажа од 10 ден а некој вика 15 д..

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.071
    како лекар ке ти одреди така
    Јас на пример к1 ич не давав.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    8 ден од раѓање по препорака на ортопед.

На Melinda85 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.753
    Мене ми кажаа од 2ра недела а и така пишува на самата кутија од капките.

На delvi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    9ти ден дојдовме дома и од 10ти ден до полни 3месеци ги давав К1+Д3. Со започнување на 4+ месеци само Д3.
    К1+Д3 се даваат на бебиња кој се само на доење. Бебиња кој се на АД само Д3 се користи зашто во самото АД го има витаминот К1.
    К1+Д3 го користат и за бебиња кој се на комбинирана исхрана АД и доење, но сепак тоа ќе го каже педијатарот непосредно по контролата дали со К1 или без К1 да се дава Д3.

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.476
    има некоја мајка што дава д3 и омега( од перлите) еурофарм немале на залиха нигде, рекоа дека увозникот немал 2 недели. по др.аптеки има?
    дадов вигантол денес.

инаку, педијатарот освен перлите ми рече и по една капка вигантол зимава... има друга мајка со ваква "шема"?

11. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Мајки да ве прашам по колку капсули Д3 давате ,ортопедот ни рече сега дека било зимно време да даваме една капсула д3 омега плус 2 капки вигантол ,мене ми е страв да не е тоа многу некако .Уште едно прашање пробиотик давате ли редовно ,јас давав првите месец два биогаја потоа престанав ,и сега поради тоа што зелено ми какаше земав линекс бејби ,каката се оправи па незнам дали да продолжам со пробиотикот и понатаму ,инаку за некој ден правиме 5месеци заборавив да напоменам
    .

На ElenkaZ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Во Зегин ги има. Во оној позади Веро во Аеродром.
    Д3 од перлите е еднакво на 1на капка Вигантол.
    Едит:
    Од пред 2 мес педијатарот му зголеми на 2 перли. Искрено овој месец кпга бевме на контрола ја прашав шо е со форсирањево на перлите кој се ѓавол ипол пари, за разлика од Вигантол со кој израснаа милион дрца па и внук ми кој лани се роди. Па се нечкаше вака така ( читај меѓу редови си имаат флаерчиња ) и као па можеш и Вигантол да даваш по 2 капки. Во Зегин девојќите ги знам ( у комшии ми се ) па ми гледаа по упатствата и израчунаа 1на перла е еднакво на 1на капка Вигантол. Се поклопи со советот од педијатарката и давам по 2 капки Вигантол, некад капнува и по 3 хаха. Па и се јавув на другарка ми ( знаеш другарка ми Еднокринологот Кате и на Елена ) и кажаа дека не е страшно и да се дава и по 3 капки, организмот вишокот ќе го исфрли, лошо е помалце да се дава. Па така некад и по 3 ми капнуваат. Но, тераме со Вигантол 100ден шишенце стара школа :D

Последна измена: 20 декември 2017
    На karibian, stevemila, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    21.317
    Jas taka mu davam na sin mi , edna kapka vigantol i edna kapsula d3 so omega od 3+ po preporaka na Kalicanin od Sistina.

Последна измена од модератор: 20 декември 2017
    На eli.karameli и elcezelce им се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    8.775
    Jas zima davam 4 kapki vigantol,toa se 2000 edinici. Mene najdobri mi se vigantolot, mislam imaat podobar efekt nego li kapsulite. Toa i mi se pokaza so ispituvanjeto na d3 vo krv, koga davav kapsuli vrednosta bese pomala a koga pocnav so vigantol se zgolemi. Nasiot ortoped e i za poveke od pricina sto so nedostatok na d3 vo organizmot se pojavuvaat razni alergii (nie na mleko sme) pa smeta deka so dovolen vnes na d ke se nadmine pobrzo alergijata, potoa so nedostatok na d3 ponataka vo zivotot moze da razvie avtoimuno zaboluvanje ne daj Boze, isto taka i neli kako prevencija od rahitis. On vika deka so d3 duri i vozrasnite mozat da izlecat avtoimuno zaboluvanje ako imaat.
    Na decata definitivno im treba zgolemen vnes na d3, eve sekoj mozete da napravite ispituvanje na d3 vo krvta kolku ima (vo avicena pravat) i sigurno poveketo ke bidat so nedostatok, zalno e sto na nase podnebje ova se slucuva pokraj toa sto sme sonceva zemja, ama pa ete vo leto koga e bas najako sonceto, koga najveke moze da se primi d3 togas nas ni e zesko i se krieme po doma, a vo zima nema sonce, toa e.

На irena.1, sofi2107, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.476
    јасно ми е мене зашто форсираат.
    кога бевме на вакцина докторката првпат ги гледаше тие перли. ми рече да не си фрлам пари и да давам вигантол.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Ние сме со д3 и омега и плус вигантол. Марина ми објасни дека е добро да прима омега ради очите, коските и мозокот.

На stevemila и eli25 им се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Сончева земја сме, ама немаме шетачки навики. Плус го имаме феноменот 40 дена не вадење од дома.:D Па дувнало, заладило, зима било, есен било, се нешто било бебе да не се вади надвор, чест на исклучоци. Ајде минатата недела беше загадено, ама оваа не е, а мене мајка ми секој ден ми се јавува наострена за карање со кој памет дете шетам надвор. А нема подобар извор на вит Д од ултравиолетови зраци, ни еден препарат не може со нив.
    Ова сега нова мода ли е два препарати да се даваат паралелно и други мајки ми ја имаат спомнато.
    @eli25 за вит д мислам сепак со ортопедот да си разговараш, не со педијатарот. Ортопедот ке си види цврстина на главче, состојба со јадра и најубаво ке ти каже.
    Инаку јас со вигантол терам и кај големиот и кај малиот.
    @sofi2107 и ние сме стара школа со вигантол, најпрактичен ми е. Не е 100 ден, со рецепт од матичен е 15 или 19 ден. Кога одам за друга работа кај матичната узпат и за вигантол си земам.:D

На WomanInLove, Ano, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    8.775
    Da ama vo zima naobleceni se, sose kapa sose se, samo liceto e golo sto se vika. I sto fajde preku obleka dzabe ti se ultravioletovi zraci. Vo leto od 11 do 15 casot najmnogu se prima d3 ama bas togas se krieme od sonceto, iako po kratki setame. Taka da zlaten vigantol.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    @irena.1 на приватно е скоро 100ден. Незнаев дека може и со рецепт :D следна контрола ќе си земам рецепт, смешна цена е ни 20ден.
    Инаку да....ептен ги форсираат перлите. Мене ми ги даде педијатарката по две перли да му давам. Па математиката беше голема и си свртевме на стара школа Вигантол ;)

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.636
    И јас првпат слушам за два препарати истовремено. На малово од капсулите Бебитол со Омега 3 му давам, оти ми се попрактични од капките, да се мислам дали и колку капнало. Ама сега ќе треба без Омега3 да давам, ни за лек нема такви во Скопјево, чудно.
    Инаку и јас сум за вадење надвор, независно од годишното време, само да нема јак ветер, многу јако сонце (во лето) или магла и големо загадување. Ама убаво си кажа @irena.1, немаме шетачки навики :(