Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства и совети околу терапии, медикаменти, прегледи и сл.

Дискусија во 'Бебе' започната од danichap, 22 август 2017.

1. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Можеш секој ден во ручекот да ставаш, јас отприлика ставам не гледам колку точно сум ставила :)

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  2. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Здраво мајки,
    Сакам да слушам ваши искуства, што давате за имунитет и за апетит?
    Мојот син има 3 и пол години, има векје 2 месеци ништо не јаде здраво само чоколино монте и банана друго ништо нема што не сум пробал ама ниту месо ниту зеленчук не проба повраќа штом ќе ги мириса.
    Кога го прашувам докторот ми вика немој со ширупи пробај природно, арно ама веќе два месеци ќекам да помине оваа фаза ама никако, паднат му е имунитет нон стоп затнат нос настинки, го инхалирам по препорака на педијатар.
    Вие што давате, од ваше искуство кое е најефикасно за таа возраст?

3. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    514
    Што даваш сега во замена за Д3 бејбитол и колку капки ?

4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Пливит д3, 2капки.

5. ena*sweety

ena*sweety Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    1.561
    Мајкии по колку физиолошки користите за инхалација? 3+ сме

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    За отварање апетир задоволна сум од Пиковит сирупчето, а за имунитет капките од семки од грејпфрут. Цела зима лани ја истеравме само со по некоја вироза (растечен нос) која траеше по три дена, а антибиотик немаше пиено цела година.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Малечката моја е 3+ и давам по две капки вигантол.До 3 м давав babytol + К1.Колку им давате вие на вашите дечиња и кои капки ги користите?

8. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    14.072
    Јас му давам пливит д3, педијатарот ми рече дека е зима да му давам по пет, 3,5 месеци е моево. Исто сакав да прашам да не е многу, читам другиве по 2-3 им даваат на таа возраст.:worried:

9. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Моето е 5+ давам по 2 капки пливит Д3.

10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Не секое дете е исто. Неможе ако на некое дете му се даваат пр. 3 капки Вигантол да треба и друг да дава. Сепак на своја рака ништо несмее да се дава. Само ортопед одредува доза според контрола и ехо на бебе. Доколку смета дека има мека фонтанела, моторика послаба, коски, колкови, јадра итн значи доколку не е сето тоа во однос на месеците ( на бебе ) задоволувачки, тогаш педијатарот може да ја зголеми дозата. Доколку е све соодветно со возраста тогаш си одредува која доза ( капки ) на Д3 да се даваат. Доколку се дава повеќе од препорачаната доза, може да се направи проблем ( прашав ортопед ) затоа на своја рака нит помалце нит повеќе не се дава.
    Не споредувај со други бебиња, ќе идеш на контрола кај ортопед ( компетентен и стручен за ова ) и после прегледот ќе ти каже колку да даваш.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    14.072
    Кога го однесов на контрола кај ортопед еден доктор го гледаше на ехо, добро во ред е, друг доктор само го повежба со ноџињата и супер е не треба пелени и толку. Ни капки ни ништо. Педијатарот само ме праша колку капки му даваш викам 5, го пофати по главчето, коментар никаков, добро давај 5, не да ми каже ова му е вака ова онака, а матичен му е. :|
    Јас се мислам да не е многу 5 па да му направам некој проблем, за то се исплашив. Ама ќе им одам пак и сѐ ќе си прашам зошто очигледно ако не одиш со цел список прашања никој ништо нема да каже, особено со прво дете, стварно не знам за сѐ шо и како треба. Сепак фала на одговорот :)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Незнам од кој град си, но доколку си од Скопје би ти го препорачала Тони Талевски ортопедот ( читни искуства за него во темата за ортопеди. Убаво ќе го прегледа,ќе ти објасни и ќе те советува што и како. Јас последен пат кога бев баш го прашував за ова, му спомнав дека тука сум прочитала дека некој даваат и по 4-5 капки и да не е грешка што давам јас по 2. Убаво ми го објасни она што го пишав во претходниот пост и дека не секое дете е исто ( моторика, раст, фонтанели, јадра, колкови итн ). Отиди па со него посоветувајсе.

На Marmarin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    14.072
    Од Охрид сум, јас тогаш бев во Св.Еразмо. Баш таму докторите се специјалисти за то ама ете така поминав, најверојатно зошто имаше премногу гужва па така набрзински го прегледаа, ама то не им е оправдување воопшто. :^)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    @Marmarin душо како што ти пиша и членката погоре, сигурно има ошто ви препорачале да пиете по 5 капки, и моето лани овој перод примаше по пет, па сега смена две. Ќе го носиш детето на контроли, ќе го следат и нема да има нкаков прблем, сенадевам.

Поздрав.

На Marmarin му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.240
    на форумот има деца кои пиеле и по. 9 капки.Како ти кажале така ке си даваш

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Мајки правевме крвна слика вчера и горе доле резз се добри но ме загрижува тромбоцитите границата е од 150-400 а нас ни се 414, од што може така да биде? Ај совет ќе ве молам

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ova se referentni vrednosti za vozrasni. Za bebe se do 600.

18. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Screenshot_2018-02-09-21-26-10-1.png еве ги границите

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Dobro, vo sekoja laboratorija se razlicni referentnite vrednosti, sepak vo poveketo se dvizat do 500-600. Vo Avicena se od 160 do 550.
    Ne se sekiraj nisto strasno, ne se mn pokaceni, moze e rezultat na slaba dehidratacija pa e zgolemena koncentracijata na krvnite kletki po ml.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Фала ти на совет, ми олесна многу, дека само тоа некако ми дојде многу над граница и затоа прашав