Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства и совети околу терапии, медикаменти, прегледи и сл.

Дискусија во 'Бебе' започната од danichap, 22 август 2017.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.209
    Допаѓања:
    181.361
    Уф, не знам што да кажам. Јас во секој случај прво би се консултирала со доктор за било кое лекарство. Со малата имаме историја на алергиски опструкции, на крај да мора и со антибиотик да заврши, па кога подолго траат симптомите и не се подобрува, секогаш пулмикордот помагал. Исто и за вирусните инфекции. После 10дена ако нема подобрување, односно се влошува, со физиолошки и пулмикорд за три дена е како нова. Баш ќе го побарам упатството на нет, затоа што од аптека ниеднаш не сме добиле упатство со ампулите, иако купуваме цела фолија.

На mal.ecka, TheSecret и Annath им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.724
    Значи, види, си има оправдани индикации за пулмикорт, особено алергиските опструкции. Ама имам чувство дека кај нас и за најобични респираторни инфекции ги препишуваат, секој втор бараше пулмикорт пред некое време на фб. Не верувам дека до толку има потреба од истиот.

@Mari-Ja а да видиш за секретот АЦЦ Јуниор или Флуимукан за деца (мислам дека ова второво го има во Словенија). Хемија е, ама го разводнува секретот и помага во исфрлање. Само види дали може за твоево, да не е мало, не знам од која возраст може да се користат.

На eli25, Mari-Ja и NarCis@ им се допаѓа ова.
  3. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.404
    @Mari-Ja моето пред две недели се одржа од кашлање, јас па еден страв во коски да не спушти на гради одма го носев на доктор. Прво ништо не дадоа, оно си кашла со поголем интензитет, го прашав детето дека е полно секрет , пак одење и ни дадоа АЦЦ јуниор не знам дали на слободно оди, јас бев малку повеќе скептична но го опушти, го искашлува секретот. Пиеше два пати на ден по 5мл , две години е дури после неколку дена го намали кашлањето .
    Друг совет не знам што да ти кажам да пробаш со некоја маст, нас една од аптека ни предложија, да го мачкаш да ставаш и крпа колку топлина да држи преку ноќ па можеби наутро полесно ќе го искашла секретот .

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Fluimukan go najdov deka go ima i pisiva za nad 3 godini. Edvaj prospan mi dadoa, naglasiv 20 pati na svoja odgovornost deka ke go davam posto e za nad 2 godini. Go gledam posle inhalacijava poveke kasla i mnogu poveke sekret od nose mu izleguva. Moze ke ima efekt dexazonot iako i jas citav deka za laringit go prepisuvaat ne za polesno kskasluvanje. Ako ne se opravi posle 3 dena, ke probam i so fluimukanot, pola doza od prepisanata ke davam.

@Arendelle mackam so mustela so menta, bas za gradi i grpce e. Loj od guska uste da pobaram ovde i ete gi od socijalno ke mi dotrcaat na vrata :D
    Acc junior nema tuka, ke go pisam na spisok za od mkd da go nabavam.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.724
    Acc junior е ист состав како Флуимукан... само името е различно ;)
    И чај од бел слез помага за разводнување на секретот и искашлување.

6. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Pobarav bel slez mi rekoa sprecuva kaslica.
    Ke odam po fluimukan vo apteka ako ne se podopravi ovie tri dena so prospan i dexason.

Fala vi mnogu!

7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Мала е за една недела годинка , давам д3 по 3 капки , во фаза на проодување сме , телефонски се слушнавме се ортопедот во врска со д3 како да продолжиме ( нели се стопираат мај-октомври) и мислев кај неа да не ќе се намалат , оти е мала или исто ама кажа за 10 дена и да прекиниме , а дур збореше и со мене и со др си збореше таму , де одговори друго де трето .. |( И си велам да не згрешиме , дали пак да се прејавам или таман си е така , оти ни имаа спомнато демек до 2г не се прекинувале .. Искуство ?

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.162
    На мојава на 2 год. и 9 месеци и утврдија дефицит на витамин д. Од сега независно од сезона и возраст ќе давам нон стоп.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    Posle godinata se pravi pauza. Ali telefonski doktorot ne moze da go pregleda deteto i da kaze dali ima poveke potreba

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.724
    До 18 месеци се даваат без прекин. Јас така им давав на моите. Со малото првпат годинава ќе правиме пауза од Д3.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    на Преглед одиме редовно , се е добро , последно ја виде пред месец и пол , ама ич не зборевме за д3 а исто и ни е познаник , не е онака телефонски разговор да свртам на доктор некој , таман раб , само пр ми беше што со двајца збори во исто време и ме испобрка ..

Фала ви за одг , ќе се консултираме подобро ..

12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Ne odi na recepta. Nie poveke pati go imame koristeno, i da tesko se naogja zosto najcesto nego go prepisuvaat za bronhit zaedno so ventolin ili deksazon. Inaku e kortiko i mora isklucivo pedijatar da go dade

Ne stavaj od oko deksazon nikako. Toj e kortiko i samo po preporaka od pedijatar se dava. Ama kaj vas e druga situacija. Eve ke ti kazam nas kako ni go dozirase pedijatarot, 2ml fuzioloski i 0,2ml deksazon, znaci na spricot do vtorata mala crtka pazi da ne zgresis 2ml da stavis

Последна измена од модератор: 4 мај 2018
    На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Дали некоја од вас испитувала дефицитарност на витамин Д кај бебе?

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Da jas.

15. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Малата е 7мес од старт сме со вигантол 4 капки, ама многу ми се поти периодов, тоа сега го забележав. Главчето ноџињата и рацете итоп. Сакав да проверам ама во Адриалаб ме прашаа дали д1 или д3. Д3 го праќале во Германија на анализа и се земало крв од вена. Каде правевте вие?

16. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    Da ne ja oblekuvas mn?

17. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Не. По боди на кратки спие со ептен тенки 3/4 панталончиња и покриена ми е со памучно тенко кебенце. Преку ден само ноџињата и се боси и испотени, а кога спие навечер креветчето е утоп, главчето и грбот мокри. Ептен се засекирав ја чекам и докторката од одмор да дојде да ја носам.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  18. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    Odete na pedijatar togas. A 4 kapki vigantol ne se malku voopsto. Fontanelite kako se?

19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Mnogu se 4 kapki vigantol na ova sonce.
    Pravevme vo avicena 1800den e. Od prst pravat, edno ispituvanje e samo za d3.

20. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Супер се фонтанелите, ама ме чуди потењево од пред 1 недела

Мене ми кажаа за д1 е тоа испитување со крв од прст 1800 ден. Ова за д3 од вена и во Германија праќале. Сепак ке консултирам лекар не се разбирам

Последна измена од модератор: 7 мај 2018