Да знам дека ни е истата. Но, еве и дозата за синот на @Lady*Bug со моево синче ( разлика се само 3дена) не им беше иста уште како бебиња ( знам зашто и приватно дружиме затоа ја тагнав да сподели и она за летово како им кажала ). Има две или или Или расеано од ракав кажува ( ништо чудно со деешниве педијатри ) Или зависи од самото дете при рутинската контрола ( главче, фонтанела, коски, моторика, тежина итн ). Шо знам шо да мислам и кажам искрено Еве да ги прашаме нашите мајки верувам дека сите сме биле со по 2 капки Вигантол ( актуелни на времето ) па сме горе доле океј секоја од нас. Децата и преку исхрана си примаат витамин Д и преку сончевите зраци, без разлика колку и кога ги шетаме. Иначе баш сега минатата недела бевме кај Олгица и баш ја прашав за Витамин Д до кога и што. Цитирам : ај продолжи и мајов и од јуни до август нем да ги даваш, а од септември пак ќе почнеш.
На последната контрола заборавив да прашам па дополнително се јавив да ја прашам и ми кажа да давам уште месецов и после да паузирам, па од септември пак.
Ima i za toa finta. Vo lazice so voda kapnuvas kolku kapki treba i mu davas. Kapkite se masleni pa plivaat nad vodata pa taka ne se lepat na laziceto ili vo ustata tuku direkt so se vodata gi golta.
Мене и ортопедот и педијатарот ми кажаа од мај до октомври да не давам, баш крај на април ги потрошивме и веке не давам.
Каков пробиотик давате на вашите бебиња? Не сум давала до сега, а сакам да дадам заради регулирање на столицата. Може ли на своја рака да земам или матичната да ја питам?
Провен давам, и на двајцата, има за секоја возраст соодветен. Добар е за имунитет и регулирање на столица.
Биогаја сум давала, повеќето и тој го даваат, некоја консултација за пробиотик не ти треба, ќе даваш по пет капки. Но кај нас пробиотикот правеше проблем, од него не можеше да излезе во вц, па престанав да го давам. Така да дај и следи, од мое искуство не се надевај премногу Едит: дадов јас и Провен некој ден исто беше, а едвај го најдов..
Здраво мајки. Дали некоја од вас дава био гаја капки. на бебе му давав додека не наполни 6 месеци, и прекинав. Незнам дали требаше да продолжам.Ние сме 6+, имаме веќе 2 немлечни оброка и сме на ад. Има ли некој искуство со давање на пробиотик и до кога?
Nie sme 5 ipol meseci na 27.05 6m ke pravime i jas davam seuste probiotik i nie sme so veke eden obrok i sme na doenje.Sestra mi znam do 11m mu davase na vnuk mi. Konsultiraj se so pedijatar da vidis sto ke te posovetuva i toj nas taa ni rece da go davame seuste..Davam i D3 na BabyTol a od 6m D3+omega ke ni vovede...citam i nekoj porano si primaat omega individualno e se kako ni davaat doktorive
Давав секој ден до полни 3месеци. Потоа по препорака на матичната постепено почнав да намалувам. Мислам дека околу 4-4ипол месеци ги прекинав.
Престанаа грчевите и почнав да не ги давам секој ден. Сега веќе сме 8месеци и немаме никаков проблем.
Nema potreba od konstantno davanje na probiotik posebno kaj doeni deca. Lactobacillus reuteri koja ja ima vo Biogajata ja ima isto i vo majcinoto mleko taka da e dzabe frlanje pari. Pri terapija so antibiotik ili pri crevni infekcii ok, ama bez pricina navistina nema potreba.
I vo lineks verojatno se tie bakterii od vidot na Lactobacillus ili Bifidobacterium koi isto gi ima vo majcinoto mleko. Ne velam deka e stetno davanjeto na probiotici (sum davala i jas koga sinko bese 2-3 meseci) tuku deka kaj deca koi cicaat nema potreba od konststantno davanje.
Да ми пишете што да купам од мк, односно да нарачам да ми донесат имам прилика за малиот. Нешто за инхалации, освен дексазон? Ацц јуниор и толку ми текнува сега. Фала ви!
Марија дексазон строго ако лекар препише. Никогаш на своја рака немој. Барај работи на природна база што се.