@orhideea да се надоврзам на Кукла. И јас не би давала чепче под 38. Докторите викаат барем 38.5, ама јас би почекала до 38. Доколку имаш лепенка би можела на 37.5 да залепиш, ама на 37.1 е стварно премалку за чепче. Имај си ги при рака, ама јас би набјудувала и сочекала.
@kukla21 @danichap Да знам дека не се дава. Само прашав за ако крени тт дали да дадам цело бидејќи го преведив упатството ама не пишуваше ништо за тоа. Ако дојди до 38 тогаш ќе дадам. Фала ви. А за лепенка барав овде по аптеките ми рекоја во Австрија немале такви лепенки баш чудно ми падна, и В компјутер бараше аптекарката рече нема.
Секој ден ги користиме, се даваат секојдневно особено во зимскиот период. Да, помагаат и за дијареа и после употреба на антибиотици за смирување на мешко. PROBalans Baby не се со рацепт но бидејќи се со пробитоик и Д витамин да не давате дополнително Д витамин, го има потребното дневно количество.
Дали некоја од вас дава на малите повеќе од 2 капки на витамин Д? Ортопед ни даде 4 заради мекост на главата и ни рече малку била сплескана да го вртам детето при спиење. Секое искуство добредојдено инаку сме 2+
Se izvinuvam zaradi latinicava. Sin mi eden period piese i po 10 kapki plivid D,pa 8,i postepeno namaluvavme.Imase siroko otvorena fontanela. A za toa so spleskano glavceto nemam iskustvo.Na sekoe spienje go vrtev razlicno ednas na desno,ednas na levo pa na grbce.Ima ubavo okruglo glavce.
И на нас ни кажа да даваме по 4 капки, а за главчето кога спие врти му го да не спие само на една страна.
Кој доктор ви препиша по 10? Каде го носите детето? За колку време почнавте да намалувате? Баш се исплашив кога ми кажаа дека малово имало недостаток на вит Д
Ortopedot vo gv. Na pocetok piese po 2 posle prva kotrola na ortoped ni nagolemija na 4,sledna na 8 kapki pa 10 kapki 3 meseci piese po 10 i posle ni namalija. Za da vidat deka ima nedostatok na vitamin D mislam deka toa preku krv se ispituva. Mene nikogas ne mi rekle deka ima nedostatok na vitamin D a glavceto kaj fontanelata mu bese poprilicno otvoreno i mn sporo odese zatvoranjeto. Eve go decko zdrav,prav uste nekoj den ke polni 3 godini. A fontanelata mu ze zatvoti duri posle 2 rodenden
Ima razlika dali se raboti za vigantol ili plivit. Plivitot se davaat poveke kapki a vigantolot deka se masleni i se pojaki se davaat pomalku. Inaku dali postoi nedostatok na d3 se ispituva preku krv, avicena pravat takvo ispituvanje. Sepak dokolku postoi nedostatok mora da se dava pogolema doza kako prevencija od nastanuvanje rahitis.
Babytol D3 обични, а има и со Омега 3. Може и Пливит Д3, или Вигантол, изборот е твој, само консултирај се со ортопед да ти одреди доза за бебето.
PROBalans Baby од Pharma S за возраст од 0-6 години. Имаат д3 и пробиотик и го имаат неопходното количество д витамин.
Фала за советите Еве веќе еден месец си ги користиме PROBalans Baby и супер сме си. На ваша препорака земав и PROBalans IMUNO за мене.
Да го сместам тука прашањето. На 2 месеци на ортопед ни кажаа бебето е со меко главче и да прима 5 капки вигантол. Сега пред вакцина педијатарот вика нема потреба супер е терајте со 2. Ја носам во диспанзер таму докторката вика почетна фаза на рахитис од што е дебела ни главата не ја крева. Ми рече уште еден месец да давам по 5 капки вигантол. Незнам кого да слушам, матичната дури ни вика земете кенгур носете ја во него супер и е главчето. Некој со вакво искуство?
рахитис од око не се гледа.Туку се прави ртг снимка и се испитува ниво на алкална ф,калциум и фосфор.Деца со рахитис се потат мн и слабо цицаат и имаат широко отворена фонтанела.Кој знае како она видела рахитис туку така