Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. xo.xo.gossip.girl

xo.xo.gossip.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2012
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    18
    Дали има некоја мајка што бебето ќе и почне во Кокиче или Верверичка градинката од септември?

2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.403
    Допаѓања:
    2.063
    Ме интересира совет за тие што ги пуштите бебињата во јасли на една година.
    Германија живеам ама горе долу скоро секаде е исто во државни.
    Е сега, наиме се селиме во друг град, зедовме стан кој е празен и финансиски не можеме со една плата да тераме долго, мислам можиме ама сопругот за двата работи моментално што не е океј.
    Се думам кога да го пуштам бебе во јасли, сопругот вика рано е, јас исто така не сум спремна, бебе па ич, овој период 24/7 да можи ќе е на цицка, со цицка заспива, руча и цица истовремено, вади заби, не пие вода па на тоа се должи ова доење лудничаво.
    Дали да го пуштам или да си поседам уште троа со него

Другата опција е сопругот да го чува викенди и јас викендите да ги работам, како мини џоб, па тој да здивне малку.
    Никогаш не ми е оставен повеќе од два часа без мене кај никој, ама со сопругот седи, дури и повеќе со него обожава да игра отколку со мене, мене само за цице ме користи и ко ќе му се спие :)

3. Mama_na_Darija

Mama_na_Darija Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2026
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    86
    Дали знаете кога би имало истакнати листи за примени дечиња за јасли во Сонце градинката во Волково?

4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.691
    Допаѓања:
    16.052
    Не знам за Волково, ама мислам се јавуваат да ти кажат дали е примена. Нас така ни се јавија да ни кажат.

5. Mama_na_Darija

Mama_na_Darija Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2026
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    86
    Кога ја ставав на листа за чекање ми рекоа ќе имало во Август истакнато , треба од таму да ја префрлам во Кисела Вода .
    Не знам ни дали ќе ја примат имало многу дечиња.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. misspink

misspink Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2025
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Kako ste zadovolni? Kerka mi treba da pocne vo sept. Kolku vreme vi traese adaptacija?

7. Anajlin

Anajlin Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    65
    Здраво, дали објавуваат листи на примени деца или пак се јавуваат дека децата се примени или не во градинка? Конкретно за градинката Калинка во Хром прашувам.

8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.257
    Допаѓања:
    7.523

обично објавуваат списоци крај на август

На Anajlin му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ladyyy203040

Ladyyy203040 Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки,

Ве молам за искуства за градинка Корчагин, објект Пролет, за јасли.

10. LittleLilit

LittleLilit Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    110
    Нема поубаво од градинка. Колку е помало, помалку разбира, полесно може дс прифати нешто ново, отколку кога ќе е поголем па ќе аргументирате 3 саата зашто како што (бар кај нас).
    Во градинка ќе си фати ред, рутина - јадење, играње, спиење, социјализација со дечиња, до тоа да си ги дипли алиштата.. кај нас во градинката на сѐ ги учат. Од песнички, цртање, активности за фина моторика, до диплење алишта после спиење, раце миење, бон тон итн
    За доењето ич не се грижи, веќе има година одма ќе се прилагоди.. може да ти бара повеќе откако ќе се врати од градинка.. односно да се залепи за тебе и да не се тргне :)
    Финално мајка, нели и тебе ќе ти биде убаво да почнеш да работиш да излезеш од дома, и за тебе социјализација.. на работа кај мене тие што сме со деца колеги често се шегуваме - викаме, дојдов на работа за да се одморам..

На Anaroz1 и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  11. LittleLilit

LittleLilit Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    110
    Инаку пробајте за почеток тоа за викенд.. така маж ми ќе го чуваше, а јас работев од дома.. тоа беше на 5мин - му се цица гладен е, тебе те бара; ај земи го само на секунда; гладен е пак еве затоа плаче; ај види зашто кенка сѐ пробав; еј му се спие, да му дадеш да цица :) листата е долга. По една недела земавме жена додека почне во градинка и гајле немаше после..

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. medglow

medglow Нов член

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки, моето бебе почнува од септември со адаптација па дали ќе може некој да ми каже што ќе му биде потребно од дома? Дали ќе му даваат кравјо млеко со оглед на тоа дека има 10 месеци, или користат некое друго? Дали носите свое ќебе и цуцла?Како ги успиваат, дали ќе биде проблем зошто моето е навикнато на лулање? Благодарам однапред.

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.738
    Кравјо секако мора да проба, бар кај нас појадоците ги спремаа со кравјо, за пиење имаше опција Ад (исклучиво Аптамил) или кравјо.
    Шише сопствено и цуцла ако фаќа си носиш. Очекувај бар за цуцла дека и од друго дете ќе зема и неговата/нејзината ќе ја фаќаат други бебиња. За успивање зависи од негователките. Кај нас на почеток ги нишкаа во раце, па ги учеле да се успиваат сами. Имам слушнато и во некои градинки дека ги ставаат во релаксатор ако веќе имаат. Сето тоа зависи од градинка до градинка и од самите негователки.

14. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.896
    Допаѓања:
    2.699
    Во вторник ќе има списоци на примени деца во сите градинки низ Ѓорче.