1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Да разговараш. И мене возрасна да ме остават некаде сама меѓу непознати нема да ми биде убаво, а не на бебе. Можат барем првите денови малку повеќе да бидат околу неа, после ќе се опушти сама. Во нашата група сите деца се на куп доле со играчки, поголемите трчаат околу нив, ниедно не било повредено досега.

На IRBBB, Chrysanthemum и sani99 им се допаѓа ова.
  2. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Фала мајка. Логично ми е тоа.

Имаат децата ориентација. Не е изговор дека ја тргаат за да не ја повредат. Па и она сака да си игра, бебе е. Се радува на играчки, на деца.

На IRBBB и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Многу слична адаптација имавме и ние. И траеше предолго според мене. Можам само да ти кажам дека откако ќе прооди многу полесно ќе биде за сите, посебно за детенцето. Ама пробај да реагираш кај негователките и укажи им како да и помогнат за да е полесна адаптацијата.

На IRBBB и Chrysanthemum им се допаѓа ова.
  4. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.372
    Да разговараш. И возрасен да го однесат во нова средина и да го остават во решетки ќе биде уплашен а не бебенце. Значи мора да ја оставаат на земја да си игра со другите дечиња. Мојава од прв ден е на земја со играчки како и другите дечиња и еве сега за сега е супер. Во креветче ја ставаат само за спиење - што уствари е функцијата на креветчето (не е тоа игрална). А изговор дека другите дечиња ќе ја повредат им е глупост тешка. За што се тогаш воспитувачките? Нели тоа име работа да ги чуваат?!

На Chrysanthemum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    @CareTee им кажав дека имаме само две недели за адаптација. Бебе си е одлично, ептен е супер за чување, се заигрува, темпераментна е многу. Како тргнавме, па едно два месеци нас нема да ни стигнат. А секако и ќе фати некој вирус или бактерија во меѓувреме.

@kostovaivana уште на почеток ми кажаа дека повеќето се машки во групата, и се поголеми од ќерка ми. Она е најмала, ама некако со многу страв и влегоа, баш сабајле која ја земав и таа мед. сестра ми вика: еве слушај и сама колку трчаат и колку се бесни, ќе ја удараат ако ја оставиме на земја.

Цел пат накај дома си мислев што ми рече жената, НЕ МИ Е НОРМАЛНО.

Обавезно ќе разговарам, не оставам на нив да не' мафтаат како сакат.

Ептен ми е криво затоа што стварно е многу самостојна и бев сигурна дека брзо ќе се адаптира.

На IRBBB, CareTee, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Абе види, може и така е. Кога ќе се спојат дечињата само гледаат едно од друго, учат и можат стварно да бидат збеснати. Само што не може на сметка на тоа бебињата да седат во креветче. Пријди им убаво, објасни дека немаш решение и мора побрзо да се адаптира. Нека ги држат бебињата на страна, а големите нека имаат одреден простор за трчање. Мислам тие сигурно можат да најдат решение ама ако осетат слабост кај тебе ќе си тераат вака.

На IRBBB, Chrysanthemum и CareTee им се допаѓа ова.
  7. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Е да ќе трае доста долго адаптацијата, кај нас беше околу 2-3 месеци, преспоро ми зголемуваа време на престој. Ама сега е супер пупу да не ја урочам, освен точно што се разболува.

Инаку исто и кај нас е меѓу помалите и багабонт е прав станата таму. Со машките била уиграна ептен, они дека поголеми, се што правеле повторувала одма.:D Баш "се жалеа" дека била доста темпераментна и немирна. А дома срце од дете имам.:angel:

На Chrysanthemum му/ѝ се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.650
    Две негувателки на 20 деца нема шанси да ги држат постојано во рака.
    Они ги чуваат ама неможе да постигнат сите во раце цело време да ги држат.
    Мора да е некое ви креветче некое во рака некое доле на под еве и во дубаци ги ставале.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.372
    Ама ја не реков да го држат во раце. И не треба да го држат цело време во раце. Ама на бебенце што доаѓа на адаптација треба да му посветат малку повеќе внимание додека да се навикне, а не тупни го во креветче и остај го.

10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Problemot vo drzavnite gradinki go pravat tie sto doniraat dubaci. Ne moze 2-3 dubaci da setaat a za smetka na toa site drugi vo krevetce. Mene ne me pustaa da vlezam da vidam ama gzirkav od prozor i ja gledam vo krevetce stoi kenka saka dole. Koga pocnaa da ja pustaat drugo dete e. Od pocetok im kazav dubak mozeto nema ama ne moze da ja drzite vo krevetce. Ako niso drugo bar po 2 vo krevetce da se da se zabavljaat. Jas i igracki i stavam ponekogas.

Inaku ako gi slusate vospitackite mesec dena ke se adaptira bebeto. Mene od start mi vikaa.po 15min. Jas prviot den 15-20,sledniot 30-40 i taka zgolemuvav prvata nedela dokaj 12 casot stignavme da ostane. Ama i se pogodi los period edna zena bese na zamena abe od prvo gledanje place bebevo od nea i cela nedela placese od nea. Ovaa nedela veke se standardnata postava, maz mi ja nosi malce kenkala. Dva dena go vikaa porano da dojde nejkela da im jade ama i iskacaat 4ki taka da i doma ne jade bas. Vcera vrke im rekol jas sum na pat nema koj da ja zeme sto vi jade jade toa e. Epa i jadela i voda im piela(sto demek ne piese od niv) ama nejke da spie tamu. On ja nosi podocna okolu 10.30 vcera se otspala doma pa otisle i do 3.30 ne zaspala. Ja zemav doma ciceto i odma zaspa. Tamu im gi budela drugite deca:D
    I mu rekle na maz mnogu ni bila galena i razmazena zatoa potesko se adaptirala

Nejse eve projdoa 2 nedeli skoro bebe po cel den e tamu i koga.ke ja zememe kenka,ne rika ne place, doma ne e nervozna. Presoblecena cista...doduse vcera tuga babylove pelena imase (drugi bea sarkite ama toj broj) ali nejse dunde gaze cisto toa mi e bitno.

На Oneo, Ava.84, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  11. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    1.340
    Во која градинка сте?

12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.650
    А во што ги ранат, имаат хранилки?
    За адаптацијата и викање од работа се најпознати.
    Приемот од колку саат е?

Последна измена: 1 април 2022
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.230
    Допаѓања:
    7.984
    Значи што нема да слушнам ејј. Галена и размазена била, бебе од 1 год. Епа ај да си ги тепаме децата ако не, за полесно да им се адаптираат. Свашта. Не се со сите. жими се.

На Oneo, IRBBB, kostovaivana и 2 други им се допаѓа ова.
  14. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    834
    И на нас ни е доста тешка адаптацијата пошто очекуваат само да заспие бебево или еднава воспитувачка земала на нозе го нишкала легнат (facepalm) и само уште поише се вознемирил...а не е комплициран за заспивање, се навикна со бабите без цице и само бара да ти се потпре на рамо за да заспие.
    За јадење јаде, колку толку, неќел да им пие сокови и компоти, тоа стварно не сака детето, затоа му ставам шише со цевче со водичка за да му даваат.
    И стварно не знам што е тоа оставање само бебе во креветче, како да не се вознемири ко во кафез оставено...јас играчките што му ги ставам во ранче не му ги даваат, да не се лутеле другите деца.
    Иначе до 12 максимум седи, после се јавуваат да го земеме, плачел или не спиел или некоја друга причина ама ние сите сме на работа па кој може излегува ама нема да може веќе.
    Иначе и мене денес ми рече воспитувачка дека многу ни бил приврзан за нас и емотивен...

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.372
    Цццц сериозно? :o а што очекуваат они од бебе бе? Само со кола да дојде у градинка? Нормално дека ќе е поврзано со родителите. Сигурно нема со комшијата или со нив што прв пат ги гледа да е поврзан :@

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    495
    Колкаво е детето и колку време оди во градинка?
    Дете помало од година полесно и побрзо ќе се адаптира отколку поголемо.
    А, ова со изговориве бил приврзан за вас е глупост, нормално дека е приврзано со родителите, сега треба да научи дека освен вас има и друг свет надвор, други деца, градинка, негувателки... а за тоа треба многу посветеност и разбирање од страна на негувателките и адаптацијата да ја направат полесна.
    Ама кај нас у градинкиве, за да си олеснат ај ќе се јават плаче, не јаде и ти идеш го зимаш и ја отежнувате адаптацијата.
    А од друга страна и ние како родители треба да сфатиме дека детето можеби не се однесува исто кога е без нас. Многу често едно дете има различни навики дома и во градинка. Дома јаде, и го нишаш да спие, а таму не јаде и сам заспива и обратно...
    Дајте му време на детето и не им дозволувајте да се опуштаат дека може да ви се јават да го земете без особена причина. Децата плачат некогаш баш за ништо и со тоа треба да се справи тој што ги чува.
    Ќе си се навикне детето, ама треба трпение од сите страни.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Sinolicka vo k voda

Maz ja nosi okolu 10.30 ja zema okolu 3.30 veke im e kazano da ne ne vikaat t.e. nego i ne go vikaat. Denes rekle ic ne jadese niti voda piese im ja plukala. Ama i davam vreme ke se navikne. Doma se iznacica ama ne izgledase ni gladna ni zedna ni nezadovolna. Ne znam dali stvarno ne jadela ili taka ni vikaat za da se otkazeme od gradinkava. Ne sum prasala vo sto gi ranat.

Imase edna na zamena,bebe ic ne ja sakase eden den se ispokaravme na kraj na prvata nedela mi vika mnogu place ne znam sto ke se prai pak po 15min. Vikam kako taka nedela dena projde treba da ve zapoznae i mi vika cica? Koa i kazav da vika pa kako sakas be majka ajde dosta cicanje...lele ke ja potepav i rekov 2 meseci sedese so babite doma bez problem i cicase nema vrska toa treba vas da ve zapoznae i zasaka i prifati...i pak produzi ama kratko bilo...vikam kako.kratko 9 saati vo denot dur sum na rabota i se zatna....sekakvi ima

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    Мами кога ги упишавте т.е пријавивте во градинка, па тргнаа сега? :)
    Мене ми рекоа демек во август се праеле групите.

19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.650
    Со големиот наеднаш им пресеков останува до 3 и готово.
    Незнам што ќе се прави со малово ги знам овие моабети од таму, на секое звони на телефон.
    Затоа и ич несакам таму но тоа е.
    Па ако не си способна дај си отказ и готово.
    На мажите не им се јавуваат и не им се жалат сосема друг однос да ги прашам зашто.

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.230
    Допаѓања:
    7.984
    Колку време се иде на адаптација? Јас средина на мај тргнувам на работа, ќе ја чува маж ми, па мајка ми, а од август официјално би тргнала во градинка. Рано е уште татко и кога ќе ја чува, да ја носи на по еден саат или таман?