Jагоди и кикирики имам воведено и јас, ама таму не даваат тоа Најверојатно и сол даваат така? Јас сакав белка да пробам да воведам преку јуфки, ама дека се правени со сол избегнувам. Или сепак да и дадам да пробам, најмногу ми е за белката имаме во семејство алергичен на јајце па затоа ми е страв.
Јуфките имаат сол ама не се солени не се секирај. Сол се мисли да не додаваш или да не даваш солено сирење/урда, сол во состав и во мајчиното има . Белка дека се воведува преку јуфки баш не сум сигурна, јас не би се ослонила на такво воведување за јајце. Ама, ако е за да бидеш мирна, нормално дај си ги пред да и дадат во градинка, истото и за кравјо млеко ама во каша, не за пиење, и ред други оброци кои таму ги давале, а се во топ алергени. Мојата појави реакција на кајгана, на алерго тестови излезе алергија и на жолчка и на белка, на јуфки нема алергија ги јаде без реакција. Им даваат сол во јасли пред година??? Ужас.
Белката ќе ја воведеш порано, нема да чекаш после година. Пробај прво во нешто печено , како палачинки или мафини, после варено. Исто и кравјо млеко воведи во кашички. Не им даваат да пијат ама им спремаат кашички со такво млеко. Другите намирници како грав, грашок, зелка мојава прв пат во градинка проба. И да ставаат зачини во храната како сол. Дома се додека ти јаде без зачини ќе тераш така, што јаде во градинка нека јаде, дома друго мени по желба.
Како ги облекувате за во градинка? Води на кратки, тренерки и чорапи доста е, или треба и хулахопки да и облечам или боди на долги одоздола?
Јас за сега ја облекувам со боди на кратки и тренерки и чорапи. Има топлинки таму се надевам и ги облекуваат. Мислам дека им е доволно топло со ова, и дома исто ја облекувам.
Јас тој период додека не прооди не и носев топлинки, само по чорапи, зимно време можеш некои подебелки да и облечеш. Секако и тежеа некако топлинките па дури и откако прооде и требаше време за да се навикне да оди со нив.
Јас оти ја носам пешки и сабајле е преладно и облекувам хулахопки ама таму ја соблекуваат само по хулахопки си седи.
ја прашав рекоа дека им е топло внатре, ја ја облакам боди на кратки, блуза, хеланчиња, чорапи, без хулахопки и толкинки меки и мојата не оди
ние сме во Кочо Рацин, кај нас ги ставаат тие шо си ги носиме, не ми ја вратиле до сега со друга пелена