Мојава почна од 8 месеци , спиеше по 2 пати. Еднаш од кај 10 до 11, после од кај 13 часот. Последна ја легнуваа за таа дремка. Во 16 кога ја земав пак дремнуваше во количка или во кола. Со тек на време некаде до година се вклопи со останатите деца.
Фала многу за искуството, се надевам и во нашата градинка ќе е така бидејќи е многу мала да се мачи без толку спиење
Молба ако Може некоја мајка да сподели ако има некое мени од јасли со исхрњна за бебенцава што им даваат отприлика да знам да почнувам полека да се спремам фала ви
Мајки постои некој закон според кој мора да примат дете во градинка? Двајцата со сопругот сме вработени, нема кој да го чува. Искористени сите врски, пријатели и познаници што ги имаме, максимум што извлековме е ветување да го примат од септември, а дотогаш само ако се отпиши некое дете. Апликацијата не ни е стриктно за во една градинка, туку за во било која од 5 што спаѓаат под иста дирекција.
Да не ширам дезинформации, мајка ми кажуваше за нејзина колешка после многу неуспешни обиди да го запишат, поднела некое барање во центарот за социјална работа, и после тоа демек одма го примиле. Сега не знам, распрашај се некаде (можеби правник!?) какво е тоа барање, најверојатно има нешто да секое дете го следува згрижување.
За сите важи истава листа? Зарем и на 9 месечни даваат чоколадно млеко? И какво сирење даваат дали знаеш?
мислам дека ќе треба да однесеш потврда и сама да си носиш замески оброк, барем колешка така праеше не знам дали е сегде исто
На сите исто. Од 8 мес до 2 години. Врска немам какво сирење даваат. Еве го и за неделава. Горе доле 10 работи им ги вртат.
А секаде треба да има по две ужинки? Кај нас колку што знам имаат една ужинка во 2 саат. Сокчиња, компоти, чоколадмо млеко и сл не даваат.
Во истава градинка треба да иде малиот, затоа прашувам. Неполни 9 ќе има кога ќе почне. Се тресеме здрава храна да јадат, препораки кравјо после година, сокови не, шеќери не, сол не, а за во градинка се може, не важат препораките за таму
Јас воведов кравјо пред да тргне, во случај да јави реакција да знам. Другиве глупости чоколино, медолино, чоколадни млеко, се таму и воведоа. Сок дома не пие, таму кој да знае. На страна чоколадново млеко, не е до толку лоша исхраната овошје секој ден има, салати, ручек разновиден. Малку се контрадикторни градинкиве со исхраната, чоколадо може на 9 мес, а од друга страна пасирано до 2 години. Ќерка ми е ко прегладнета од градинка ради пасираното. 1 г и 7 мес е, се јаде, таму каши што се вика и даваат. Кога треба да тргне? Ако е во групата на ќерка ми супер се учителките,да не се секираш. @nevermet18 ова меѓу доручек и ручек, ужинка го пишуваат ама реално не е. Сок, чај, компот според мене не може за ужинка да се смета. Ужинката реална им е во 2, посме спиење.
Стварно нема логика исто да јадат и 9 месечни и 2 годишни. Голема е разликата во секој поглед... Во септември треба да почне. Од колку почна девојчето? Фала мајка за утехата, да се потсмирам малце. Паника ме фаќа, мал ми е некако. Сум плачела бе што ќе оди во градинка, мислиш на Голи Оток го праќам Луда мајка.
Леле исто и јас паничарка и те како сум ама нормално вајда секоја мајка тоа го поминала ствар на адаптација е…ја знам колешка одма во кола од зимање домашни каши им дсваше на близначиња дека метв гладни беа од градинки али и тоа е период сега јадат и репете дури