Не, ги пуштаат да лазат, ги седнуваат и им даваат играчки да си играат или ги шетаат во рака. Сите тие работи по малку ги прават и поминало времето. Нема шанси цел ден во креветче да биде.
Претежно се во креветче, ги вадат, ама повеќе се во креветче. А и логично е, кај ке ги допазат две три воспитувачки 20+ бебиња.
Незнам и јас ја пратив сега и кога и да прашам како поминала,одговор е плачела и дека била во креветче,дали цел ден незна по што оди по еден сат,барем за време на адаптација можат некое време да ги ставаат на земја. Затоа прашував дали цело време ќе биде во креветче,додека не прооди.Мојата е малечка има 8м,ама е многу активна,лази,се исправа од под,стои и прави неколку чекори 4-5 чекори.
Не бе, ќерка почна на 9 месеци, на земја беше ми кажуваа дека почнала да се исправа по креветчето и за кратко и дома почна истото да го право
Не се во креветче.. Таму уствари почна да се држи за се и за сешто пред да прооди.. Така не се секирај Ти одговорив тебе, мислев на @Secret-Angel7
Кај нас во група се 10тина деца. Тие што веќе одат си се на земја повеќе од времето. Другите помалите како моево, во креветче, на земја да лази, во раце. Ова бар што праќаат слики.
Здраво девојки. Би сакала да прашам за искуство во јасли во градинка Мајски Цвет, Објект Тафталиџе и Тафталиџе 1. Имам 6 месечно бебе, па би сакала од септември да го запишам во некоја од овие. Како оди процедура? Апликација па после чекам да ми јават? Дали има некој чие бебе е запишано тука па да сподели искуство да знам што ме очекува. Ви благодарам
Мојата е јасли во главната зграда. Ја запишавме во мај тогаш и се уписите (од 1 до 30 мај) а тргна во септември. Одите таму ви даваат документи што треба да ги пополните и ги поднесувате кај нив па чекате да ви јават дали е примено детето. Инаку градинка ко градинка. Во јасли кај моево се 24 на список, ама не одат сите. Баш пред некој ден прашував ми кажаа дека се 12 дечиња во група. Се друго што би ти кажала е она што ми го кажуваат таму, јадено, пиено, спиено мали се уште за да кажуваат што се случува. Малава ми тргна на 13 месеци, големата на 10 месеци и двете за 2 недели се прилагодија и остануваа со спиење до 15.00 часот
Ќе може ли на пример да оди во градинка од 9 месеци до годинка па потоа да направи пауза додека да ја прими мрп вакцината, сакам да почекам некој месец да не ја ставам веднаш на годинка, има ли некоја членка така направено
Јас така направив, ја пуштив на неполни 10 месеци, 3 дена одеше па болна и ја оставив дома цела зима. Во меѓувреме си ја вакцинирав на 1год. и2 месеци и тргна на 1год 3месеци. Месеците што не ги одеше си плаќав по 500 денари за место.
Баш со @IRBBB , ја имавме дилемата. Најдобро е да си видиш како е во договорот од градинка. Кај нас викаат бар 2 дена во месец да се појави. Во некои договори стои дека месец може да пропушти. Инаку и нас ни се ближи роденден и секако ќе мора да ја паузира неколку дена пред вакцина и неколку после, тоа кога ќе решам да се вакцинира. Зимава ако може бар уште месец/два ќе одложуваме, ради што е цело време со растечен нос и поткашлува.
Да, јас направив така. Одеше од 9 месеци полни, во декември направи година, последната недела од декември не одеше, во јануари ја ставивме и после 3 недели ја пуштив пак.
Како се адаптираат бебињата на 8 месеци? моето е залепено за менее мислам дека нема да издржи ни 10 минути мислам дека самаа неможам да се помирам дека мора да го пуштам толку мал