Во приватната остана со спиење третиот ден, без проблем. Почна да се разболува и после секое разболување оставањето во градинка ми беше огромен стрес. Плачеше и кога го зимав од таму. Во државната траеше две недели. Мислам он немаше проблем, ќе останеше и таму на преспивање многу порано ама не сакаа да го брзаат. Инаку, стварно е подобро да го остава било кој друг освен мајката. Маж ми го оставаше додека траеше адаптацијата и сега нема проблем ни со мене. Адаптацијата зависи прво од детето, а после од политиката на градинката.
Апсолутно да. Ама и ако веќе давам толку пари поарно жена ќе плаќам. А јас апсолутно сакам да си оди во градинка ама барем од година а не од 9 месеци. Се надевам ќе успееме со одмори и баба сервис да стигнеме до година.
Како ги чуваат бебињата 9 месечни во јасли? Од постариве добивам коментари дека ги ставале во креветчиња и таму седеле цел ден.
И во хранилка. На почетокот во раце ја носеа кога ја фаќало криза. Рече ја зимам ама да не ја навикнуваме...
Не седат таму по цел ден, имаат активности кога ги оставаат на под да играат со играчки, а во хранилка за јадење и пак за активности. Пример, во приватната ги ставаа во хранилките и им даваа камчиња да редат, цевки во чаши да боцкаат, да спојуваат фигури итн. ама пак добивавме слики и како си играат на под. Зависи што е предвидено за денот. Сега во државната по цел ден се разиграни низ цела занимална, додека им читаат приказни седат сите доле на перничиња, им пуштаат музика и денсаат проодените, а помалечките седат покрај нив доле и ги гледаат, ги ставаат и во креветчињата кога менуваат пелени на другите на пример или некое се уморило, па си прилегнало во креветче ама не е тоа долго.
Од 1 декември почнавме еве денес веќе со температура и затнат нос. Првите денови убаво одеше насмеана ја остававме насмеана ја зимавме. Ама сега последниве два три дена плачки големи беше. Неможам сеуште да добијам убава слика за негователките, едната е многу млада и ми изгледа поангажирана некако а другава доста постара. Била многу захтевна според нив, само во раце сакала и несакала ич сама. Што ми е пречудно бидејќи дома скоро никогаш не ми е во раце. Оваа недела сигурно седиме дома, понатака ќе видиме како ќе биде. Немам надежи искрејно. И сега максимум што има седено е до 11 часот. Вака ако оди адаптацијава ќе поминат месеци и месеци додека почне да седи цел ден .
Колкаво е? 9 месеци беше твоето ? Немам искуство ама нормално изгледа да сака во раце. Нова средина, нови луѓе, сака внимание.
@Oneo И мене не ме чуди сепак нова средина и е не се чувствува сигурно, и бара сигурност во нив верувам. Повеќе го кажав во смисла дека они нагласуваат дека многу захтевно дете била. Едвај чекам за неколку месеци да прооди си викам полесно ќе биде откако ќе почне да оди, барем ќе шета и ќе си игра низ собата.
@CareTee не разбирам, захтевно дете е. Океј, и? Сака в раце? Не е нормално бебе од 9 месеци шо прв пат се одделува од мајката да сака в раце? Шо е захтевно? Шо треба, да воспиташ дома бебе дека кога ќе оди во градинка не смее да сака в раце да го држат?
@IRBBB Не сакам да се расправам а и рано е можеби погрешна слика добивам, ќе видам како ќе биде понатака. Не викам дека им е лесна работата, ама претпоставувам не им почнуваат многу деца во исто време. Период е додека се навикне после полесно ќе биде. За сега мое видување е дека некако не се нешто многу ангажирани…. Добив коментари и за доењето, бидејќи слабо јадела. Ама кажав нема шанси не одбивам дете. И мене дома слабо ми јаде уште да не цица фали…. Да имав кој да ми ја чува што ќе ја дадев во градинка.
Ич не се замарај со тоа што зборуваат дека е захтевна. Првите три недели и мојава беше со плачки, не јадеше, сега одма се подава. Почна да лази и ја оставаат во занимална и цел ден игра. Јаде повеќе во градинка отколку дома, со мене си игра со јадењето одма врти глава, таму седнува јаде и продолжува со играње. Мора упорни само да бидете и да ја носите секој ден кога е здраво, без разлика на дожд, снег, ветер и слично. Во врнежливи денови најмногу имаат време да им посветат на новите, бидејќи не доаѓаат сите.
Не за расправање, јас гласно размислувам само. Знаеш, со мувата на капата. Еве син ми е бебе што од ко е родено е в раце, плачи поинаку. Не треба да го запишам в градинка оти е захтевен? Или за да јадат да ги одбиеме од доење? Никој од мерак не носи 9 месечно бебе в градинка, ама ај, им се може.
@Cherry79 Ќе ја носиме обавезно, немам друга опција мора да се навикне. Само очекував поголема ангажираност од страна на негователките, сигурно имаат колку толку искуство како да ги привикнат полесно. Ќе видиме со тек на време како ќе биде. @IRBBB Се согласувам со тебе, би требало да знаат како да се справат со децата. Кое дете седи во креветче и ќути, моево нема шанси. Активна е многу и воопшто не сака така да е затворена во креветче. Сака да се исправа. Да се надевам дека откако ќе прооди ќе има поголема флексибилност и нема да зависи од нив. Оф колку е тешко додека се навикне дете во градинка. Имам голема грижа на совест што ја оставам таму. Ама нема како поинаку финансиски да опстанеме за жал.
Апсолутно се слагам, иста песна беше и моето почнавме со градинка на неполни 9 месеци, плачки невидени, цел ден сакал во раце и по еден месец се се смени, сега не можат да се нафалат како е најмирно дете, си игра, јаде, спие. Само да бидете упорни, без откажување и редовно носење.