1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    695
    Едно прашање читам од Охрид си мојава од септември ќе ја пуштам во градинка ќе има 20м уште носи пелени во која група ќе биде дали во јасли со бебињата или во прва мала ако има таква група во Охрид и што им даваат за јадење најмногу ме интересира дали благо им даваат и сокови.

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.002
    Допаѓања:
    40.310
    Моето е во јасли во срничка, што те интересира?

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.148
    Генерално по колку деца се, како оди адаптација...

4. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.473
    Vo jasli obicno se do 2 godinki, prva mala e grupa od 2 do 3 godini. Mislam deka za vo prva mala ke ti recat da rabotite okolu odviknuvanje od peleni, ama nekako mala e za toa, pa najdobro da si razgovarate tamu so nadlezen. Za hranata ima raznovidno sekoj den mandzicki za rucek, nautro im davaat lepce so nekoj namaz, nekogas tarana, biskviti so mleko, cokolino, palenta. E za uzina im davaat blago, coko biskvit, torticka, puding i sl. Sok obicno im davaat koga slavat rodenden za nekoe detence bidejki slavenikot nosi inace voda si pijat :)

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  5. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.446
    Мајки искуство за привикнување во градинка на 9месеци?
    Треба да почнеме сега од септември, ќе имам 2 недели фора да го привикнам и после почнувам со работа. Многу е приврзан за мене, од непознати многу плаче и не се залажува и не се смирува. Го имам оставано да проба да се смири, само може да се зајде а не престанува. Искрено ми е страв дека нема да се навикне, а морам да одам на работа. Големата супер се навикна, а овоа тешко ми изгледа :worried:

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    18.275
    Мајка малку ти се 2 недели. Најмалку 3,а бидејќи велиш е приврзан,планирај си 4 недели за адаптација според мене...

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.446
    И јас сакам да имам повеќе време за адаптација, ама немам. Морам да почнам на работа. Се мислам што ако воопшто не се навикне? Има шанси за такво нешто? Ич нема кој да го чува

8. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    1.759
    Додека не почне, не можеш да знаеш како ќе биде. Секое бебе посебна приказна.
    Мојот ниту беше лепенка за мене, ни па плачел од непознати, со кого и да го оставев си седеше без проблем. Адаптација во градинка - 2 месеци.
    Внуката лепенка за мајка и, со никого не седеше ни една минута, од втората недела веќе почна и на спиење да останува.

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.446
    Ми даде малку надеж. Се надевам ќе се навикне:hug:

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    695
    Мала е за одвикнување греота ми е да ја терам, а што занимации имаат во јасли таа зборува, трча, си играт, незнам што ќе прави со бебиња досадно ќе и е, дали можи на пример ужинките што се од благо да им речам да не и даваат имам слушнато незнам колку е вистина ако не јади благо дома си ги земале ужинките.

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.002
    Допаѓања:
    40.310
    Кога почна малото во март беа околу 30 на список, во меѓувреме мислам до 39 стигнаа :worried:. За среќа сега дел од нив ќе одат прва мала па групата пак ќе се намали. Инаку за адаптација се зависи и од детето и од негувателките. Мене една од нив која што знаеше дека имам "баба сервис" се обиде да ми подвали приказна за бавна адаптација. За среќа стиснавме заби, а и другите две гледаа дека детето е спремно и соработува па за една недела беше адаптиран и седеше со спиење. Еве го оди скоро пола година еднаш ми нема заплакано на оставање, а секогаш расположен го земаме.
    Ова за клон Бамби ти кажувам.

На KuklickaSk и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  12. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.473
    Vo jasli nemaat nesto mnogu aktivnosti osven igranje :) blago mozes da im kazis da ne davaat sekako, no nekogas samoto dete moze da se luti ako gi gleda drugite kako jadat a toa ne :)

На Marsi* и ija им се допаѓа ова.
  13. Thor

Thor Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    808
    @Kikikikiri0405 Ајде да сум во соодветната тема... Исто од збор до збор како што си пишала вчера при земањето. Денес исто не се расплака кога ја оставив и требаше по 2 часа да ја земам ама отидов по час и 45 минути :D
    Си лежеше во креветче на меше и си играше ама и вчера и денес кога ја кренаа за да ми ја донесат плачеше и така расплакана ја земав :( Вчера не но денес и дале да јаде ама не сакала ;( Сѐ те разбирам и те поддржувам, исто размислуваме и јас се чувствувам како да ја изневерувам што ја оставам но ќе помине и ова чувство еве денес не плачев (fingers)
    Тебе ти е и полесно, сопругот е со тебе. Само да не се разболуваат многу, другото...

На Marsi*, Fenix05 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  14. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.951
    Допаѓања:
    34.462
    Нормална реакција е ,ко да ти се лути плаче но ќе се навикнат

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    78
    Мајки да дадете некој совет за почнување во градинка, немам никој близок да се распрашам, а посебно не во Скопје. Читав доста наназад и научив некои работи ама многу има за читање.

Дали на пример ако не го примат бебе во државна, може без проблем во приватна ? Има ли листи на чекање во приватна?

Во една градинка се аплицира или во повеќе па каде го примат таму?

Од колку до колку работат градинките?

16. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    604
    Мене ме интересира дали ги примаат пред 8ч.? денес ни беше прв ден, па од возбуда и паника не прашав.

17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.002
    Допаѓања:
    40.310
    Да мислам дека во договорот пишуваше прием од 6:00 до 8:30.

На Ouranio.toxo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    18.275
    Ако прашуваш за адаптација,не верувам пред да се адаптира дека ќе го примат порано.

19. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    604
    Мислам за кога би одела цел ден да седи, дали може пред 8ч. да се остави :)

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    18.275
    Да ,може, од 06 или 06:30ч.