Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Можеби , не знам. Јас искрено не ни знам дека давале мед во градинка а мојата оди од 9 месеци.
    Некој ке ме нарече незаинтересирана ама некогаш ми е подобро да не знам.
    Стручни се , им поминале многу бебиња и деца низ раце ваљда знаат повеќе

2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.045
    Допаѓања:
    10.300
    А па ти мислиш прав мед им даваат?
    Ќе фрлат 2 лажици од теглине од маркет што се колку да го заблажат чајот, тоа повеќе шеќер е него мед.

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    2.049
    Кај нас во прва јасли (група до 18 месеци) не им даваа чај. Го пишува на менито, меѓутоа нив не им даваа.

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.878
    Син ми е со алергија, не му даваат ништо млечно. Му прават гриз со вода пример, и друга прилагодена храна.
    Ама ние имаме потврдена алергија и носев потврда.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    364
    Има ли некоја мајка чие дете оди во јасли или поголема група сеедно, во Карпош во Орце Николов објектите?
    Ми треба ако можете да ми кажете каков им е распоредот на оброци и дремки, бебе здравје би сакале да пробаме да го пуштиме од март, да знам да усогласам колку можам со овој распоред до сега што го имаме

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.045
    Допаѓања:
    10.300
    Големата оди од 10 мес, бебе ќе трга исто март на 9 мес.
    8 30 доручек, 11 30 ручек, после ручек спијат, после спиење ужинка.
    Помаливе се случува и меѓу доручек и ручек да дремнат.
    Во кој објект ќе оди?

На LeL15 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    364
    Ќе пробаме пак во Први стапки, оставивме документи одамна ама ни рекоа дека немале негувателки да почекаме да направи година и да се јавиме пак. Хаос не знам што да кажам, до сега се покриваме некако дека од дома работиме ама сакам да се социјализира со дечиња, и ако ни се собере работа да можеме ко што треба да тераме сакам да го пуштиме од март сега..

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MarcyNA

MarcyNA Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    86
    Majki mi treba sovet dali jas sum nerazumna ili neguvatelkive vo gradinka si cedat situacija kolku mozat da nemaat obvrska plus.... Bebo pocna vo jasli so 9 meseci, prvata nedela pocna so 15 min sedenje stignavme do 40 min taa nedela, vtora nedela odese po 1-1ipol saat max, sega sme veke treta nedela jas urgiram da go ostavam poveke, odi od 9ipol do 2 no mi se javuvaat da go zemam porano bidejki navodno ne sakal da spie, placel, drugite deca ne mozele da spijat od nego. Mi doagjaat so muabet deka mnogu e mal za tolku vreme da sedi, ke imalo poplaki od drugite roditeli ako ne im spiele decata, duri se drznaa da me fatat na sentiment deka od placenje mozel laringit da fati i da zavrsi vo kozle.... Detevo moe fala bogu e mirno, ne e od tie sto baraat vo race 24/7, si sedi si igra sam, ne place po mene, drustven e epten i se smee i igra duri i so nepoznati, sedel i bez mene po 5-6 saati bez da me bara, edino znae da kenka ili place samo ako e gladen ili mu se spie a i togas drugite uspevale da go naranat i uspijat... taka sto znam deka ne e problemot vo besno ili clingy dete... Jas od naredna nedela pocnuvam so rabota i ke mora bebe da sedi do 3ipol ama mi vikaat deka toa e seuste mnogu vreme za sega, ke moram jas da si se snaogjam za nekoj da go zima porano ili ako mi se javat da go zememe odma... jas da imav koj da mi go zima porano i cuva nemase voopsto da go pustam uste od sega vo gradinka.... Dali jas ocekuvam mnogu i sum nerazumna ili oni ne sakaat da se zamaraat tolku pa butkaat kolku mozat poise da si trgnat odgovornost?? Ve molam za sovet i iskustva bidejki ne znam sto da pravam veke.... :(:worried:

9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.045
    Допаѓања:
    10.300
    Не очекуваш многу, они тестираат дали има кој да го зема баба, дедо и сл. Со сите прават така на почетол.
    Ќе си видиш по бебе дали плачел, дали спиел кога го земаш и ако е ок, остај им го и построго со нив.

На LiquidLuna, LeL15, marrisa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    7.003
    Ако попуштиш и речеш има кој да го зема сметај цела година на таа карта ќе играат.
    Нивно е да си пробаат, па ако успеат дете помалку за чување и толку. Плус ако тргнало сега сметај дека другите колку толку се веќе привикнати и можат на твоето да се посветат повеќе, да се навикне.

На LiquidLuna, marrisa и MarcyNA им се допаѓа ова.
  11. Sil_Pe

Sil_Pe Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    24
    Majki kako ste zadovolni od negovatelkite i opsto od gradinkata Srnicka klon Kalinka?

12. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    792
    Другарка само им рече јас за една недела тргнувам на работа, вие снаоѓајте се како знаете. Нејзиното на 8 месеци почна со градинка. Да видиш како можело да го чуваат и да се снајдат. Не попуштај, така и правеа на сестра ми дека знаеа дека има кој да ја земе малата. Второ се научиле сите до 3 и пол да те тераат да го земеш, а повеќето сме до 4-5 на работа. Само за они да си одат порано дома.

На MarcyNA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.128
    Допаѓања:
    29.747
    Кажи ми само дали си во Кочо Рацин - Бели Мугри оти исто ко таа од јасли да ја читам :D

Ти кажале подолу, сечи во корен :) И не попуштај.

14. Pham

Pham Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2023
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    72
    До нив е мајка. Тоа е нивен проблем. Детето е запишано, вие си плаќате. Има европски земји каде што децата одат од 3-4 месеци во јасли (Франција, Холандија...) заради тоа што породилното отсуство трае многу кратко.
    И мојата плачела, не сакала да спие, па ако е само она проблем ќе ја земат во раце, ќе ја изнесат во голема занимална да види нешто, да се смири.... Нивно е да најдат начин. Таман работа сите бебиња ко у војска да се па све да е под конец како они испланирале. Бебињата, децата менуваат и нормално е да плачат, така комунцираат. Со тие уплашувања со ларингит, мислам смешно е. Ич да не си ставаш при срце оставај си го детето.

15. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    1.136
    Treba da napravat I 2 smena vo gradinkite ne rabotime site vo administracija

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    2.049
    Уште да има кој да работи и втора смена

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    792
    Има многу невработени со педагошки.. само што партиски и со врски се прима.
    Мислам дека во Корчагин градинката е со 2 смени.

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    7.003
    Нели имаше некој закон или нешто се споменуваше за втора смена во градинките?
    Во градов кај мене треба дел од градинките да се до 17:00 отворени, дел до 18:00. Во 16:15 кога се зема последното дете веќе мрчат, како немало опција порано да се земи, гревота било детето (било кое) да седи до толку касно.

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.045
    Допаѓања:
    10.300
    Сите градинки државни имаат раб време од 6 со 18. Тоа што мрчат дежирните учителки е зашто некој не ги подбрал.

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    7.003
    Не се работи за мое дете ама хардкор се, со муабетот
    - Твоето дете останува последно во градинката, знаеш колку осамено се чувствува, кога сите порано ги земаат.
    Па срцепарателни изјави, па се натаму останато.

На LiquidLuna и Tea SK им се допаѓа ова.