kerka mi e tamu od 8meseci....veke sme 1godina i 10meseci,jas sum zadovolna...jesda sega se mnogu deca i sekoj mesec sme bolni,zosto za zal nekoi roditeli prakaat bolni deca i tolku treba na malive...po cel den se zaedno,pikaat vo usta igracki i tolku e...sega nesto slusnav deka ke imaat plus uste eden objekt vo prolet i tamu ke ima jasli
Да ќе се отвори објектот кај 11ти Октомври ама мене таму ми е далеку Пинокио ми е на 5 мин фала ти за одговорот
Може и овде некоја од вас има искуство па ќе знае ме интересира за јасли во грин хаус или пак колорес во карпош? Каков е пристапот кон бебенцата? За дремките? Мојот неќе ни цуцла, ни па некој друг да го успива барем засега… исто contact napping сака можеби ќе смени до 9 месеци ама страв ме фаќа да не не ми го примат, а немам воопшто никој да ми го чува Како е за упис по приватниве? Треба ли да чекаме исто како и по државниве ако нема место и слично? Може глупави прашања ама прво ми е и не знам воопшто како оди за упис во градинка. Уште ни е рано, ама да почнам да се спремам психички..
@monik55 Читам во темата дека твоите деца оделе во Кокиче и Синоличка, те молам можеш ли да ми кажеш искуства, ние аплициравме за јасли во Кокиче, но исто оддалечено ни е и Синоличка, која е подобра? Дали се многу деца во група, дали се добро згрижени? Не барам многу, само да е најадено и преслечено детето, оти на форумов читам негативни мислења за Кокиче, а немам некој познат да прашам. Ти благодарам многу.
Za kolku vreme se privikna da sedi tolku saati,i na koja vozrast e bebeto.Mojata e 9 meseci i pocna po dva casa da sedi ama celo vreme place za tie dva saati
Здраво, дали има некоја градинка или јасли што работи втора смена во Карпош или Центар? Може приватна или државна. Се работи за 9 месечно бебе. Фала!
Zdravo @Mandela, fala mnogu za info. Dali znaes od koja vosrast primaat? I dali se ceka? Ili odma mozes da se upises?
Здраво, Имам синче кое ќе биде 9 месеци во август па сакам од септември во градинка или јасли фа го праќам. Дали на таа возраст ќе биде за градинка или јасли? Како иде процедурата за упис? Колку се чека за упис? Која е цената на приватни или државни градинки во Скопје центар или Карпош? Фала!
Кога ви бараа потврда за МРП во градинка? Моето дете почна на 10 месеци, сега е 15 и не ми го примаат зошто уште ја нема примено бидејќи повеќе е болен отколку здрав. Од искуства со блиски сите ми имаат кажано дека го запишуваш во септемри ( кај нас сите ги сметаат запишани од септември иако на пр моето дете тогаш беше 8 месеци), носиш потврда за вакцините примени до тогаш и наредниот септември кога потпишуваш нов договор повторно носиш потврда од вакцини. Е тогаш ако немаш мрп нема да го примаат детето. Од каде им е сега ова, не сум од Скопје ама исто ли е и во другите градови во градинките?
Моето тргна на 9 месеци, исто во друг град. На тргнување однесов документи и потврда со вакцините примени до тогаш. Во јануари побараа нови потврди со напомена тие што немаат Мрп не смеат да посетуваат. Ќерка немаше 1на година тогаш. Прашав како е правилото за тоа, ми рекоа до 13 месеци толерираат без Мрп, после веќе не. За конкретната градинка и конкретната група тоа. Попатно и епидемијата со пертус се појави и тоа им беше плус за деца да враќаат. Следнава година, во поголемата група, јас сама си однесов на почеток потврда без никој да побара ама и немаат јавно споменато дали се или не сите вакцинирани. Истата градинка, друга група и воспитувачки.