Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    1.360
    Ние идеме таму веќе од 25 март и еве уште сме на адаптација зашто бебо рика корне не престанува да плаче додека е таму .. го изнесуваат испотено жива вода да цедиш боди од што сме испотени .. воспитувачките вака со понашање се океј

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.412
    Допаѓања:
    1.846
    Душичка :(

3. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    До колку часот седи ? И дали цело време додека седи , плаче ?
    Мојата исто плачеше , ама обично плачат кога ке почне едно па после сите почнуваат во глас . Ова додека да појде и после во тек на ден се смируваше. Ова зборам првите две недели кога остануваше до кај 12

4. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    1.360
    Ништо не остануваме се оставаме 9и15 најкасно 9и30 и највеќе до 10и30 не држат зависи кога сум ја дала додека ја носи се кости дете од плачење липта кога ќе ја земам цела со мрсули до колена едвај се смирува и липта цело време дури и дома во сон во прва дремка .. не се смирувала ич додека е внатре несакала ни во раце се тегнела...

5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Многу малку е тоа искрено. Мора да најдете начин ако сакате да ја оставите да оди во градинка. Предолга адаптација.

6. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    1.360
    Знам јасно ми е ама ајде што да правам .. нејќе корне рика таму вика воспитувачката барем на 5мин да се смиреше да не плаче она вика од зимање до давање рика цело време .. а и се приметува кога ја изнесува се корне во раце се тегне додека ја носи да ми ја даде жива вода е испотена едвај ја смирувам и пресоблакам ..

7. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    1.692
    А да ја пуштиш со цуцла ако држи, или некоја играчка што ја сака? Бар на почеток за да осети сигурност.

8. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.522
    Допаѓања:
    1.360
    Нејќе ни цуцла ни ништо ..

9. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    1.433
    Ве молам мислење....
    ќерками оди во јасли уште од 03 март , ама сеуште плаче.. некогаш ептен многу до зајдување , некогаш и помалку ама скоро секој ден плаче.. си останува до 15часот, и случајно синоќа ми пиша една мајка и искрено се изреволтирав, се изнервирав.. сопругот се сомневаше ама јас ко наивна си викав нема шанси да е ...
    ми рече мајката дека она приметила кај нејзиното дете дека се исплаши кога и викна, па пробала уште еднаш и одма приметила дека во градинка им викаат, се дерат па затоа се плашат... и ја опоменала негувателката и веќе не го прави тоа, сега е помирно девојчето.. а и исто така вчера нејзиното и го однесоа дома со жар црвенило кај дундето , и газето, однесе на лекар и рекоа дека е кандида и дека долго време ги држат какани.... замислете и кај мојата исто ептен црвена, ама не е тоа прв пат туку често се случува
    зар би можела истото да и го прави на мојата??? значи липа, се плаши дома да седи дома... и на едно викање рипа одма .
    Што да постапам тука, ми е преку глава секој ден да ми вртат за нешто и да ја гледам кога ја зимам дека плаче многу ... Вакво искуство не сум имала никогаш со синко, се беше супер, се смируваше, си играше ама кај малата ( да напоменам други учителки нови )

10. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    нели можеш да збориш со директор/директорка да им кажеш дека само плаче и дека не е адаптирана а оди 2ипол месеци.....

11. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    2.960
    Јас на твое место одма би изреагирала и кај учителките и кај директорите и низ цела градинка и група.
    Може е претерано, ама дете што не се плашело порано и сега одеднаш скока, плаче и плус е црвена...

Во која градинка сте?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    1.433
    Кочо Рацин, матичен објект..
    со син ми имам позитивно искуство од јасли, и сега е во поголемата група и си нема гајле

13. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    634
    Здраво мамички. Какво искуство сте имале со дете што цица а сте го пуштиле у градинка? 10 месеца е и максимум до 11 часот е, секој ден по пола час продолжуваа ама последниот час плаче и се јаде и се спие.. Како се адаптираа или треба да го одбиам бебето од цицање?

14. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.313
    Здраво, дали има некој да сподели скорашно искуство со јасли во Лале во Аеродром?

15. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    2.049
    Немаш потреба да го одбиваш доколу не сакаш. Мојот почна на 10 месеци, цицаше пред и после градинка, на 16 месеци го одбив.
    Околу 2 месеци траеше адаптација, прво плачки имаше ( сум заборавила колку траеа), па после штрајкуваше, не сакаше да јаде таму и затоа го земав пред 12. Во договор со учителките, дома јадеше доручек, па најаден го носев за они само ручек да пробаат да му дадат. Кога реши да јаде таму, почна да си останува до 16ч.
    На почеток си дремнуваше таму кај 9:30, учителките го оставаа. На годинка скроз откажа втора дремка и таман му дојде со дремката во градинка во 12ч и веќе немавме проблем, ја засака градинката.

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    Jas ja pustiv na 9 meseci, cicase pred odenje i isto protestirase nejkese da jade tamu, ni se javuvaa nakaj 10,11 da ja zememe gladna. Posle eden den se javija jadela rucek i zaspala..od togas ni kazaa veke adaptirana e probuvaat dorucek,rucek i davaa ako nejkese biskviti,lebce nesto. Sega veke nema problem. Trpelivost ke bide ke pocne da jade. Ako ti se budi primer vo 7 daj i da cica togas pa pred da odite vo gradinka vo 8 daj i da kasne malce taka jas pravev za vo slucaj da ne go saka dorucekot da izdrzi do rucek

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. NadjaJo

NadjaJo Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    174
    Треба да ја дадеме во градинка од септември, само што ќе направи 8 месеци. Прво се израдував кога се јавија, па кога ми падна жал кога почнав да плачам, душиче мало некако мала е ,не знам дали ќе се адаптира. Си викам има и други бебиња исто рано одат во градинка, душички како ли се навикнуваат. Поготово во тој период има некои што се приврзани ептен за мајката. Јас сега не ни знам како би било зашто има 4 месеци, тогаш ќе има 8. Сега оди и кај други, може друг и млеко да и даде, да ја пресоблече, да ја игра, не прави проблем. Некое искуство како се адаптирале, дали пријатно или непријатно сте се изненадиле?

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    Na 8 meseci pocnuvaat da znaat veke koja im e majka, svesni se i poveke se privrzani za majkata kenkavi se ako gi zeme nekoj. Jas ja pustiv na 9 meseci, prvata nedela tesko mi bese posto placese tamu pa vtorata nedela bese podobro i tretata nedela pocna da ruca i spie tamu...samo hrabro ke se navikne nekoj pobrzo nekoj posporo, bitno e i negovatelkite da i se posvetat, mojata ja drzea kolku moze vo race se menuvaa dvete negovatelki. Kaj nas ima pozitivno iskustvo gradinkata pocna da stanuva rano i da legnuva rano a doma se kasno pravese, pocna mandzi da jade tamu a doma odbivase sekakov zelencuk i pocna da guga mnogu srekna e koga ke ja zemam saka da kaze nesto i guga. So srekja i so lesno

На A.V.S 91, Izzy_0504 и NadjaJo им се допаѓа ова.
  19. NadjaJo

NadjaJo Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    174
    Фала ти да, битно е и негувателките како ќе се погодат. Ќе видиме здравје како ќе биде.

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    34.678
    Моето почна на скоро 9, многу полесно беше за него отколку мене, малку е "чудно" првите денови но побрзо помали се адаптираат, без грижа на совест

На A.V.S 91 и NadjaJo им се допаѓа ова.