Ние идеме таму веќе од 25 март и еве уште сме на адаптација зашто бебо рика корне не престанува да плаче додека е таму .. го изнесуваат испотено жива вода да цедиш боди од што сме испотени .. воспитувачките вака со понашање се океј
До колку часот седи ? И дали цело време додека седи , плаче ? Мојата исто плачеше , ама обично плачат кога ке почне едно па после сите почнуваат во глас . Ова додека да појде и после во тек на ден се смируваше. Ова зборам првите две недели кога остануваше до кај 12
Ништо не остануваме се оставаме 9и15 најкасно 9и30 и највеќе до 10и30 не држат зависи кога сум ја дала додека ја носи се кости дете од плачење липта кога ќе ја земам цела со мрсули до колена едвај се смирува и липта цело време дури и дома во сон во прва дремка .. не се смирувала ич додека е внатре несакала ни во раце се тегнела...
Многу малку е тоа искрено. Мора да најдете начин ако сакате да ја оставите да оди во градинка. Предолга адаптација.
Знам јасно ми е ама ајде што да правам .. нејќе корне рика таму вика воспитувачката барем на 5мин да се смиреше да не плаче она вика од зимање до давање рика цело време .. а и се приметува кога ја изнесува се корне во раце се тегне додека ја носи да ми ја даде жива вода е испотена едвај ја смирувам и пресоблакам ..
А да ја пуштиш со цуцла ако држи, или некоја играчка што ја сака? Бар на почеток за да осети сигурност.
Ве молам мислење.... ќерками оди во јасли уште од 03 март , ама сеуште плаче.. некогаш ептен многу до зајдување , некогаш и помалку ама скоро секој ден плаче.. си останува до 15часот, и случајно синоќа ми пиша една мајка и искрено се изреволтирав, се изнервирав.. сопругот се сомневаше ама јас ко наивна си викав нема шанси да е ... ми рече мајката дека она приметила кај нејзиното дете дека се исплаши кога и викна, па пробала уште еднаш и одма приметила дека во градинка им викаат, се дерат па затоа се плашат... и ја опоменала негувателката и веќе не го прави тоа, сега е помирно девојчето.. а и исто така вчера нејзиното и го однесоа дома со жар црвенило кај дундето , и газето, однесе на лекар и рекоа дека е кандида и дека долго време ги држат какани.... замислете и кај мојата исто ептен црвена, ама не е тоа прв пат туку често се случува зар би можела истото да и го прави на мојата??? значи липа, се плаши дома да седи дома... и на едно викање рипа одма . Што да постапам тука, ми е преку глава секој ден да ми вртат за нешто и да ја гледам кога ја зимам дека плаче многу ... Вакво искуство не сум имала никогаш со синко, се беше супер, се смируваше, си играше ама кај малата ( да напоменам други учителки нови )
нели можеш да збориш со директор/директорка да им кажеш дека само плаче и дека не е адаптирана а оди 2ипол месеци.....
Јас на твое место одма би изреагирала и кај учителките и кај директорите и низ цела градинка и група. Може е претерано, ама дете што не се плашело порано и сега одеднаш скока, плаче и плус е црвена... Во која градинка сте?
Кочо Рацин, матичен објект.. со син ми имам позитивно искуство од јасли, и сега е во поголемата група и си нема гајле
Здраво мамички. Какво искуство сте имале со дете што цица а сте го пуштиле у градинка? 10 месеца е и максимум до 11 часот е, секој ден по пола час продолжуваа ама последниот час плаче и се јаде и се спие.. Како се адаптираа или треба да го одбиам бебето од цицање?
Немаш потреба да го одбиваш доколу не сакаш. Мојот почна на 10 месеци, цицаше пред и после градинка, на 16 месеци го одбив. Околу 2 месеци траеше адаптација, прво плачки имаше ( сум заборавила колку траеа), па после штрајкуваше, не сакаше да јаде таму и затоа го земав пред 12. Во договор со учителките, дома јадеше доручек, па најаден го носев за они само ручек да пробаат да му дадат. Кога реши да јаде таму, почна да си останува до 16ч. На почеток си дремнуваше таму кај 9:30, учителките го оставаа. На годинка скроз откажа втора дремка и таман му дојде со дремката во градинка во 12ч и веќе немавме проблем, ја засака градинката.
Jas ja pustiv na 9 meseci, cicase pred odenje i isto protestirase nejkese da jade tamu, ni se javuvaa nakaj 10,11 da ja zememe gladna. Posle eden den se javija jadela rucek i zaspala..od togas ni kazaa veke adaptirana e probuvaat dorucek,rucek i davaa ako nejkese biskviti,lebce nesto. Sega veke nema problem. Trpelivost ke bide ke pocne da jade. Ako ti se budi primer vo 7 daj i da cica togas pa pred da odite vo gradinka vo 8 daj i da kasne malce taka jas pravev za vo slucaj da ne go saka dorucekot da izdrzi do rucek
Треба да ја дадеме во градинка од септември, само што ќе направи 8 месеци. Прво се израдував кога се јавија, па кога ми падна жал кога почнав да плачам, душиче мало некако мала е ,не знам дали ќе се адаптира. Си викам има и други бебиња исто рано одат во градинка, душички како ли се навикнуваат. Поготово во тој период има некои што се приврзани ептен за мајката. Јас сега не ни знам како би било зашто има 4 месеци, тогаш ќе има 8. Сега оди и кај други, може друг и млеко да и даде, да ја пресоблече, да ја игра, не прави проблем. Некое искуство како се адаптирале, дали пријатно или непријатно сте се изненадиле?
Na 8 meseci pocnuvaat da znaat veke koja im e majka, svesni se i poveke se privrzani za majkata kenkavi se ako gi zeme nekoj. Jas ja pustiv na 9 meseci, prvata nedela tesko mi bese posto placese tamu pa vtorata nedela bese podobro i tretata nedela pocna da ruca i spie tamu...samo hrabro ke se navikne nekoj pobrzo nekoj posporo, bitno e i negovatelkite da i se posvetat, mojata ja drzea kolku moze vo race se menuvaa dvete negovatelki. Kaj nas ima pozitivno iskustvo gradinkata pocna da stanuva rano i da legnuva rano a doma se kasno pravese, pocna mandzi da jade tamu a doma odbivase sekakov zelencuk i pocna da guga mnogu srekna e koga ke ja zemam saka da kaze nesto i guga. So srekja i so lesno
Моето почна на скоро 9, многу полесно беше за него отколку мене, малку е "чудно" првите денови но побрзо помали се адаптираат, без грижа на совест