Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    1.379
    Јас сега се мислам за да неиде мајка ми на раб веќе и онака е непријавена и и е тешка раб а има проблем со нозете па да ја чува до нареден септ ... и онака може од септ да ми ја бараат мрп за да иде градинка а јас немам план да ја ставам докај 3год а може нема ни тогаш. Несакам да остане жената дома и затоа удовлекувам со се ова ама веќе нерви немам.. не сум свртрна дома стани направи за јадеее нарано дете однеси градинка врати се дома посреди за 2ч иди земи донеси дома остави дете иди на раб од 12 до 19ч и цел ден на раб .. ни дома си средил ни дете си видел ни ти си се средил хаос ..

2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    9.181
    Види од мое искуство- нема подобро од дете во градинка. Да ке ги фати сите болештини ама подобро сега отколку покасно. Да не зборувам за делот социјализација.

На _budaletinka* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    1.379
    Да знам исто и јас сум за градинка и затоа толку време влечам ..

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    9.181
    Како и да е, не се секирај не е твоја вина НИВНА е.
    Затоа се таму , за да помагаат во адаптација. А не , не можеме, плаче.

5. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    Премногу е ова , оди и збори со директорот обавезно.
    Јас ја пуштив малата од 8 месеци во март и се до ден денес уште плаче премногу , ми спомнаа ама си останува на спиење до 16часот.
    јас им пререков во април дека демек морав да одам на работа а тогаш бев слободна ама морав за да ја навикнат додека бев дома.
    Сега малата повеќе плаче за разлика од син ми ама тоа е , мора да се навикне колку и да е тешко
    Од утре ќе се спојат групите

6. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    1.379
    И вие сте тука во бебе група?? Да знам рекоа од 1ви јули дека ќе се спојуваат

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    да, во јасли е ама во друга градинка - Кочо Рацин Центар

8. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    Буквално ме нервираат веќе во јасли искрено...ми рекоа најкасно до 15,50 да се земе малата од јасли , и замоливме за уште 5мин и ајде океј.. ама искрено мене ич не ми одговара, јас сум од 8 до 16часот и додека стигнам ќе ме фати 16,15.
    со мајками се договорив, она да излезе околу 15 и пол а јас да трчам да стасам барем да помагам дека и син ми го зимаме од градинка
    на работа замолив за разбирањето, ако доаѓам пред 8часот и да излезам барем пред 16часот и ми рекоа ќе се договориме соодветно за задачите
    Сепам трпам за да излезам за да ја зимам кога работното време им е до 17часот
    Каде да се пожалам?!

9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.002
    Ме интересира што ќе биде ако не ја земеш тогаш?

10. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.622
    Допаѓања:
    11.276
    А што да правиме ние што сме на работа до 17 часот и немаме кој да го земе детето?
    До 18ч работат јас колку што знам градинките. Какво е тоа форсирање?
    Осеќам дека многу ќе се карам кога ќе тргне моево во градинка наскоро.

На Ladyme и sani99 им се допаѓа ова.
  11. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.901
    Допаѓања:
    1.533
    Nemoze da izdrzat do 17 gladni ke se..jas ja zemam vo 16 pregladneta e nakaj 2, 2 i nesto uzinka imaat i toa..samata negovatelka nas ni kazuva nie sme do 16:30tuka mali se gladni ke se a i vistina greota se do 17,18 so mala uzinka moeto samo saka nesto da grize, da jade

12. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    Буквално катастрофа, вчера ги замолив пак барем до 16.15
    Рекоа дека неможе , овие 2 месеци ќе е така заради одморите што се почнати а од септември ќе видиме што како здравје ќе сме се договориле
    Се изнервирав еј , ја малтретирам мајками да трча од работа да стаса на време и да ги земе децата
    кај поголемото нема проблем, ама кај малата во јасли мора до 16часот.....

13. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    Да, гладни ќе се ама барем за 15-30 мин да ја почуваат додека стигнеме
    немаме сите исто работно време , нема секоја баба сервис искрено не е фер

14. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.622
    Допаѓања:
    11.276
    Епа добро што да правиме еве решение? Мајка ми живее на 100 километри, свекор е во дом неподвижен, јас сум до 17, маж ми 16:30 завршува. Како да ја земам?

15. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.111
    Кај моето во јасли преку лето заради намален број на персонал исто ни беше кажано, пред 16ч да бидат земени децата. Ако не стигнеш до тогаш, се префлаа со дежурна негователка заедно со поголемите деца од градинката во друг дел. Мојот еднаш остана 15 мин, премале од плачење, се тресеше кога го извадија. Непозната негователка, непознат простор, непознати деца. Па од работа ми излегоа во пресрет, порано да излегувам за да го земам.

Комплицирано за нас, ама и негователките ги разбирам, им завршува работното време, не се должни да остануваат.
    Кај нас ете имаа организирано опција за тие што не можат да ги земат до 16ч, е сега, тоа што за мали мој не одгоараше е друг муабет.

16. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.002
    Исто јас и сопругот сме до 4 на терен, треба 3 ипол да тргнам и 4 да сум влез скопје, од автокоманда до хром имам сат време во гужвите, сопругот исто. Мора да има можност, па и ако треба да се стави ужинка за детето. Лани кај колешката во аеродром даваа по кеса овошје, ја носеа дома вика неможам да дотрошам, џем правеше. Може некое овошје да се даде.

На sani99 и baguf4e им се допаѓа ова.
  17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    4.002
    Знам и за тоа, колешката ми кажувала дека ги префрлаат кај поголемата група, сега дали ги закачаат и нејзиното плачеше, ама па со некое другарче што се дружи, родителиве се здружија и заедно ги оставаа. Незнам што ќе се прави...

18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.320
    Допаѓања:
    13.015
    Ви прават филмови лето не знам што. Баш заради персонал по одмори се споени групите. За да сепак си има и воспитувач и негувател попладне. Можеби после 4 ќе ги спојат сите останати деца заедно, ама дежурен мора да има.
    Трауматично е за децава, мојава обожава градинка, ама секое лето плачки беа за одење.
    И не знам како тоа гладни ги оставаат. Кај мојава секогаш имаат од ужинките во занимална за да си каснат кога остануваат покасно.
    Пријавете кај директор, па ако треба и во надлежната општина, вака не смее да биде.

На Izzy_0504, baguf4e и sani99 им се допаѓа ова.
  19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.111
    Од септември до јуни нема ваков проблем, 4 негователки се на две групи, една остануваше после 16ч и не ги мешаа со поголемите. Ама преку лето се само две негователки за јасли, една иде во 7:30 за прием на деца, другата во 8:30 за да биде тука за доручек. И на двете им завршува работно време пред 16ч. И тоа се опциите, или ќе го земеш детето пред 16ч, или ќе иде во дежурна на куп со поголемите.

А тоа со кесите овошје, проект на владата беше, во сите градинки даваа.

На sani99 и Ladyme им се допаѓа ова.
  20. Ml@daMama!

Ml@daMama! Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2025
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    12
    Здраво мајки, да прашам што треба за апликација во градинка? Освен онлине што се аплицира дали треба и некои документи физички да се достават?

Исто сакав да прашам какво е вашето искуство во јасли низ градинките во Аеродром? Поточно таа кај тобако два не знам како се вика и Црвенкапа?

Исто ќе прашав, колкав е периодот на привикнување? Или зависи од детето?