Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.191
    Blaze si ti cim znaes jas na igli sum za 2 deca ne znam dali se primeni a ke pocnuvam na rabota a zena ne se naoga za 2 dena a ako dadam otkaz posle nema da mi gi primaat deka nevrabotena I taka vo krug...

2. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.001
    Допаѓања:
    4.248
    Може со потврди дека двајцата родители работат пример во карпош, центар.. надвор од својата општина и детето да се запише таму, демек поблиску до работа да му е на родителот. Распрашај се.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  3. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.191
    Vrski imalo od pamtivek I kje ima...nisto novo..koj nema baba za cuvanje tesko nego

4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    10.648
    Официјално без врски не.
    Пред 3 години изгласаа на совет во Карпош дека може само деца кои родителите се по лк во Карпош или со договор за ќирија постар од 18 месеци. Еден куп деца од Хром ги испоотпишаа тогаш.

5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.019
    Јас не сум од Скопје.
    Се натажив коа прочитав дека Не секој родител има право и можност д си го запише детето во градинка.
    Мене дури не ми се верува.
    И затоа се вклучив у дискусија. Ме интересира дали има алтернатива некоја.

Јас не работам , можам да си го чувам дома . Ама син ми оди од 19м во градинка.
    Кај нас нема таков проблем , си има место во сите градинки ( 3 имаме).

Многу жално ова за Скопје :(

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    2.922
    Да не бидам сфатена погрешно, и мене да не ми ги примат децата градинка ќе нема кој да ми ги чува.

Но од друга страна па искрено не знам што е "подобро" односно "полошо". Жално што не може секој да си го запише детето регуларно во градинка, ама па од друга страна и нема услови. Како 2 или 3 учитечки/негователки можат да се справат со 30 бебиња!? Физички невозможно е. Греота е за децата.

Знам пример за Охрид каде негователката и рекла на мајката бирај дали сакаш детето да ти е нахрането или преслечено, двете не може да се постигне со толку деца. И ај сега што да се одбере? Најадено ама со спалено газе и водено од што е непреслечено или па стокмено чисто ама гладно. Ни едното ни другото не е ама ич во ред

И сега од една страна родителите немоќни нема кој да им ги чува децата, не се живее со една плата, од друга страна па, не секаде децата се згрижени како што треба.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  7. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    13.161
    Општ хаос се градинкиве. Многу сум разочарана. Големата не ми ја примија кога ја запишував, па ја пуштивме во приватна, па стандард куп врски за градинката до нас. Прекрасно си помина детето.
    Е сега не ми е јасно, детево завршува, си оди од градинкава, а малово ќе треба да почнува. Нели олеснително беше за две деца од иста фамилија? Плус можам да кажам дека истото место е нели, малово го презема од големото. Ама не, врски, врски, врски. Преку глава ми е, нешто што најмногу мразам се врски.
    А како капак ме прашуваат дали сум нашла врски детето да ми се падне кај некоја си таму наставничка, најдобра била. Значи не, не сум барала. Каде се падне таму. И се осеќам вака како најлош родител.
    Го утепаа образованиево, од почеток до крај.
    Да се фати само усвет од играчкава наречена држава.

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.688
    Допаѓања:
    7.639
    @Bubce38 , и јас во помал град ама со врски што е реалноста почна ќерка.
    За јасли многу деца, малку градинки во градов беа со простор за јасли. Во цел град дали 100тина деца или помалку се примаа.
    За поголеми групи може полесно да се најде место ама пак тек-тук, некој муабет од некаде да се пушти.
    Запишав дете малтене кога имаше 6 недели, ми рекоа ќе си чекаш да ти се јават. Дали ќе биде по 8 месеци или по 18 никој не знае.
    Во главно ни беше битно да е на список, а тек кога веќе баравме врски, беа за било кој дел од градот, макар и најдалечната градинка.
    Може ќе се менува натаму нешто во сето ова и ќе има место за сите ама засега е како што е.
    Плус фактот што групите се преголеми. Ретко која од помалите групи и помали простории ви градинката е со 20тина деца. Како растат така и до 30+ се, што реално нема простор каде да движат толку многу, а не 100 активности внатре да имаат.

9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.472
    Допаѓања:
    23.267
    Еве нас директ уште пред скоро година, кога ја запишувавме, ни рекоа да си фатиме врски, ако сакаме да почне во септември во градинка…

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.472
    Допаѓања:
    23.267
    Имам другарка до гради ката во Хром живее. Две деца, година дена и се разлика. Едното го примаат во таа во Хром, другото во таа кај Мирче Ацев школото….

11. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    1.191
    Ako ima mnogu deca a malku negovatelki ic ne gi gledaat, pogotovo jasli sigurna sum deka placat cel den zajduvaat, se plasam deka I so moeto dete taka ke bide

12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.019
    Кај нас групата почна со 13 деца ,прва мала. Наредната година се покачи на 16 .
    Овој септември не знам колку ќе има, ама не верувам да се повеќе од 20.
    Сум слушнала дека последната година, таа најголемата група може да достигне и до 30тина деца.
    Веројатно имаат место ,што знам:^)
    Ама кај нас децата обично седат по 6ч. Обично од 8ипол до 14- 14:30.
    Мојот само( и уште еднондевојче ) најрано одат ,од 07ч и седат до 14ч.
    Кај нас после 15ч мислам дека нема ниедно дете :)

13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.672
    Допаѓања:
    8.894
    Дете може се запише во градинка и по адреса на работно место, знам неколку луѓе што така ги имаат запишано децата во други општини.

За второво и јас се мислам така, мислам преку глава веќе од мољакање за ова.

14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.736
    Допаѓања:
    3.549
    Не сум знаела за ова, двајцата сме со работа во центар а во ѓорче/хром нема шанси да ја примат … мене што зборев со луѓе ми рекоа џабе и ќе поддавам документи, немаме врски за градинка .
    Во центар каква е ситуацијата со места знае некој?

15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    1.554
    adaptacija vo pepelaska ni bese, i tamu isto broj na deca odea, 23 bea na spisok

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    443
    Мајки има ли некоја искуство со бебе во јасли во Колорес во Карпош? Или со во Јахја Кемал градинката? Сега ве читам дека во Карпош и државните биле ок и имало место, јас некако од старт мислев дека се ужас и мора врски па бев на мисла во приватна да ја пуштам малава а и најблиску ми се Колорес и Јахја Кемал

17. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    554
    Мајки дали може некое мајка да ми опише како е денот во јасли на едно бебе/дете 12м што има?
    Од-до колку ч? Што прават дали освен во креветче ги вадат надвор или штознам мојата не спие без да ја нишам што би правеле таму? Или едноставно во државни јасли што се прави?

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.688
    Допаѓања:
    7.639

Не знам за Ск, веројатно е слично секаде.
    Кај нас, до 8:15 прием. Додека се соберат сите деца ги ставаа во креветче, во 1-2 заедно, да си играат, затоа што постојано се отвора врата, тие продените да не излегуваат.
    Во 8:30 појадок. После појадок долу со играчки или ако е топло во двор, како заграден дел има градинката. На подлога седнати исто со играчки.
    Некоја лесна ужинка измеѓу.
    11:30 ручек.
    После тоа успивање. На почеток додека фати ред може и да го нишаат ама долгорочно не.
    После тоа стануват ужина или млеко кај нас.
    И веќе од 14:30 па натаму почнуваа со земање на децата ама сепак додека се земи последното, пак играчки, музика пуштена итн.
    Немаат некоја конкретна програма за учење барем кај нас.