Форумџика на годината

Искуства со бебе во јасли

Дискусија во 'Бебе' започната од rainbow_bb, 6 ноември 2021.

1. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    542
    Да во јасли даваат кај нас. Можеби зависи од возраст? Ние само што направивме 9м

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.244
    Допаѓања:
    8.810
    Веројатно од градинка до градинка е. Во групата на ќерка ми (2-3 годишна возраст) уште има деца со цуцли. Само повремено добиваме насоки, дека од тој и тој датум се почнува со одвикнување од шише пример. Воопшто да не се носи шише, нели ако сакаш и дома да го практикуваш тоа.
    Или од таа и таа група на деца се одвикнуваат од памперси итн.
    За цуцли не користи моево дете, не ми дале никаква назнака дека ќе се одвикнуваат или да не се носат.

3. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    542
    Знам дека е индивидуално ама како се проаѓа периодот на адаптација кога таман поминала една недела, се разболува? Еве точно 7 дена одеше по саат-два, од вчера веќе е болен. Утре секако нема да оди. И еве да не оди и следна недела да речеме до среда, после пак од почеток почнува процесот (а ништо не ми ветува дека нема пак да се разболи веднаш штом се врати). Како после да стигнеме до 7-8 саати, за колку време? Јас од јануари се враќам на работа и немаме апсолутно никој за чување или земање порано. Како сте хендлале вакви ситуации:worried:? Ми се плаче

4. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    1.707
    адаптацијата отприлика трае 3,4 недели, кога ќе оздрави полека наголемете го времето на престој, збори со негователките ако не плаче да се поседува по повеќе. Факт е дека се разболуват повеќе на почеток одат по недела, две па болни се ама доволно е да врзи барем 2 недели и да пробаат да го заспиваат таму. Моето до годинка остануваше по 7 часа пошто ми следуваше порано излегување поради доење и после дремка и ужинка го земав

На Maria921 и xxx-ba им се допаѓа ова.
  5. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.966
    Допаѓања:
    3.005
    Како работат градинките за јануарските празници?

6. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    9.729
    Следува пауза за доење, ама тоа да е на сред работно време од 10-13 часот. Ретко некои фирми да даваат 2 часа порано на крај на работно време.

7. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    1.707
    Epa jas taka se dogovoriv namesto vo 12 da ja koristam da si odam porano

8. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    2.326
    Регуларно си работат.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.244
    Допаѓања:
    8.810
    Си работат регуларно само може да спојат по некоја група.
    Кај нас лани почнаа да "продаваат" филмови да седеле дома децата што можат, им требало и нив одмор, па ако споеле по 2 групи заедно да не им бидело тешко да се прилагодат. Па демек тие што се со училишни деца и овие во градинка што одат не ги носат, сите си ги чуваат дома ама во главно работат и тој филм не помина кај многу.

10. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.966
    Допаѓања:
    3.005
    Мајки на мака сум ај ве молам за совет. Малата ми е една година, планирав уште кратко да ја држам дома ама маж ми смени работа пд денес за утре и сега нема кој да ми ја чува.. сакам да почнам да ја носам на адаптација, имаме една пријателка малата и оди во истата градинка вика многу лош период за почнување, нонстоп се болни, една недела оди две не оди, па еве и сипаници имале.. фактички јас и да ја пуштам она нема да се адаптира ако еве очекувам да се разболи веднаш. Какво е вашето искуство? Од друга страна ако ја чувам дома можам со одмор и боледување максимум до 20ти јануари, после пак ќе треба да ја адаптирам.. стварно не знам што да правам

11. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    1.707
    од мое искуство исто е кога ќе се почне адаптација. Моето почна во март и исто се разболуваше една две недели одеше па дома седеше две, па пак во круг некогаш одеше подолго некогаш порратко. Кога ќе тргне во градинка и кој месец да биде бебето се среќава со вируси и бактерии

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.905
    Здраво мајки. Јас навистина имам потреба да ја пуштам во градинка бебка од септември. Здравје година ќе има.
    Се мислев дали да ја ротирам да седи со баба, дедо. Но тие уште од сега даваат телефон, а не па тогаш.
    Мислам дека градинка е подобар избор.
    У Ѓорче ми одговара најмногу, ама си знам дека треба да фаќам врски уште од сега. Ебате државата наша за се ти треба врски.
    Знам дека се разболуваат многу во градинка, меѓутоа мислам дека подобро отколку да е дома со нив. Ќе се социјализира, ќе биде меѓу други деца. А и јас морам да си најдам работа поради финансиски причини.

13. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    117
    Како мајка кока го пројде ова пред од прилика 3 месеци , тврдам дека нема безбедно време за праќање во градинка во смисла да се избегне сезона на настинки.
    Моето го пратив почеток на септември ( на полни 10 месеци и тоа во приватна градинка), ама септември и октомври нема што не пројде од вируси . Продолжи и ноември и декември секако, ама поретко.
    Ако октомври скоро цел го помина дома, декември е скоро цел во градика.
    Факт е дека зимските месеци се покритични за вируси и разболување, ама како и да е почетокот е тежок и нема идеално време.
    Едноставно деца што одат толку рано во градинка, мора да пројдат низ тој период.
    Верувам и за поголеми е исто, само што се сепак поголеми, знаат да кажат, поширок избор на лекови, имуностимулатори и слично.

14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.507
    Допаѓања:
    26.194
    Мајка за градинка во Ѓорче, веќе поднеси барање. На 20 дена кога имаше малата поднесовме барање, едваааај со врски, ја примија сега на година и 3 м. После празнициве ќе почнеме.
    Ќе се разболува во било кој период од годината да почне.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.966
    Допаѓања:
    3.005
    Мајки пак јас. Малава ја однесовме во 15 до 8 сабајле, од 7 беше станата. Ми рекоа во 11 да ја земам и мислев да терам со една дремка денес ама еве сега ми пишува воспитувачката дека била супер, си заспала. Како спијат вака рано, претпоставувам ја легнале со другите помали дечиња што мора да спијат пред 12? Имате искуство? Јас мислев ќе ја тераат до 12 да е будна, ама изгледа друга пракса имаат. Фактички ќе си ја истера првата дремка таму втората дома, што е океј ми одговара и мене така. Ќе си прашам јас секако таму ама да видам некој слично да не има искуство

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.244
    Допаѓања:
    8.810
    @Dodo1 , не сме од Ск, во градов еден период ми тераа филм дека мора да спие на пладне со другите деца. И ако заспиеше порано, на пладне да ја земаме. Оти нели не спие и ќе ги буди другите.

Не знам дали е секаде така ама ни требаше баш период додека комплетно на 1на дремка помина.

17. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    1.707
    Kaj mene ja ostavaa da dremne nakaj 9ipol okolu 15,30min pa posle spiese so ostanatite deca vo 12ipol vtora dremka. Doma zaspivase okolu 7,8

18. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.966
    Допаѓања:
    3.005
    Денес ни беше 5ти ден адаптација. Од 15 до 8 оставена, во 12 ја земав, и доручек и спиење и ручек. Расположена била, си играла. Од искуство некој, за колку време би се навикнала да седи барем докај 3 таму? Со ова темпо за 2 недели би се решило тоа?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.507
    Допаѓања:
    26.194
    Штом спие, јаде и игра, остави ја до 3. Супер се прилагодува детето.

20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.966
    Допаѓања:
    3.005
    Уште ми немаат кажано до 3 да ја оставам, еве денес беше со ручек ама без тоа големото спиење во 12ипол што им е. Малце ја легнале во 9 и 15, па не знам кога ќе ми речат со спиење да ја оставам до 2ипол 3