Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Колку кг се и колку им даваш да пијат?

2. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Колку пијат толку битно внесуваат млеко, ќе добијат сила и ќе пијат повеќе не се секирај, само трпение не со шприц повеќе ќе се засркнат и башка они си пијат колку што им е доволно

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mom2be

Mom2be Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    25
    Edniot e 1875 a drugiot 1930 pijat izmegu 25 max 35ml a treba po 45ml da pijat. Mnogu dolgo trae so spric i voopsto ne spijam

Многу малку имаат качено на килажа педијатарот вика по 45мл мора да пијат а стварно немам идеа како да им ги дадам.

Последна измена од модератор: 29 септември 2017
    На stevemila и Sofronko им се допаѓа ова.
  4. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Давај им почесто-по малку. Не е важно по колку количински пијат на почетокот,туку како напредуваат.
    Девојката кај мене пие по 30-40 мл.ама има 8-9 оброка на ден, а баткото пие по 60-70 мл. но пие 6-7 пати во текот на денот, и пак скоро со иста килажа напредуваат, 25 гр. се разлика.
    Со шприц немој да даваш како што кажаа погоре, ќе им залетнува млекото.

На Capricorn Taurus, stevemila и joy1 им се допаѓа ова.
  5. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Значи може оваа недела ич да не накачаат во килажа а другата недела може да надополнат како за две недели тоа да не те плаши, тебе ти е битно редовно да им даваш а они колку ќе си пијат толку ќе си накачат килажа ти не му се секирај мали јунаци се тие

На stevemila и iki26 им се допаѓа ова.
  6. Mom2be

Mom2be Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    25
    Многу ви благодарам за подршката се надевам ќе почнеме да накачуваме :)
    А дали ако дадам цуцла лажливка повеќе ќе се изморат од цуцање или ќе им се зголеми силата за цицање од шише?

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Томи типи шишињата се многу лесни за пиење млеко. Не им давај пример со медела. тие барат шмукање ептен. Со лажливка нема да се заморат, баш ќе вежбаат.

На stevemila и Mom2be им се допаѓа ова.
  8. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Јас му давам на моето бебе од нан шишињата имаат многу убава цуцла и полесна е за влечење, а цуцла лажливка јас му давам кога се успиваме и знае дека кога че му ја дадам дека е време за спиење кај нас е барем така

На Mesecina95, Capricorn Taurus, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.104
    Допаѓања:
    177.537
    само да ти напоменам коа ке смениш пре нан и земеш нан 1 на почеток е ти го повракаат тоа е нормално кај овие дечиња види со педијатар прашај кога да преминиш на нан 1 на 2500 гр е рано мислам

ааа не вака со предвремено бебе не
    на килажа од 1800гр да играеш руски рулет ако ен оваа другата недела ке качи не
    секојдневно треба да качуваат 30-40 гр на оваа тежина и оваа возраст

Последна измена од модератор: 30 септември 2017
    На sofi2107, stevemila, iki26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Моето бебе е предвремено родено и одам кај многу добар педијатар и се што го споделив тука е од педијатарот и така се испостави кај нас, не накачуваше на пример многу во една недела а затоа наредната недела ќе надополнеше како за 2, па ете сеа сме 4 380

11. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Mom2be да речеме просек за двете 1.9 кг ,треба да пијат на килограм од 100 дп 150 мл . 1.9 по 150 е 285мл за цел ден , разделено на 7 оброци 40 мл максимум треба . Пробај со повеќе шишиња . Јас се изнамачив додека погодиме шише . А на почеток мн спиеше исто едвај го будев ,штипај ги , со водичка по лицето малку и кубај ги кај ушинцата , така ми кажаа во болница. И не се секирај за 10тина дела ќе е се различно . Еве го сега да има како 150 ќе пие , а треба 90 и почнав со чајче да го залажувам.

На Mom2be, Sofronko, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Mojata od Prvo stavanje na cice odma si fati.Smesna bese mnogu.Ke cicka na bradavicata pa ke se prefrli na strana i tamu cicka:D.Izgleda ne e i e dovolno od mene,pa stom cica gledam za saat dva dali ke bara pak.I pocnuva vrti so glavceto,cica racinja i kebe.Pa maz mi doma ko patronazna sestra mi e.Ke i napravi 40ml od Pre Nan,i si go ispiva seto.Pa posle spie 4 sati bez da mrdne,do sleden obeok.Po seto ova mislam deka moeto ne i e dosta.Jas i davam na 4 sata neznam dali e dovolno.Od bolnica mi kazaa po 40ml na 4 sati.

Sakav da ve prasam,na listot od bolnicata pisuva D3 +k1.Dali i vie im davate takvi kapki?Jas ne sum pocnala,mi kazaa ponedelnik da ja nisam na pedijatar

На Melinda85, mal.ecka и Sofronko им се допаѓа ова.
  13. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Обавезно да ги даваш капките,и јас им ги давам. Тие се витамини за предвреме родени деца. Всушност одат заедно во една капсула и ги истураш во шишенцето со млеко да ги испие.

14. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Akp e na doenje ke davas d3 i k1 a ako e na ad ke davas samo d3, a sea koga bev na vakcina dr mi preporaca deka za predvremeno rodeni e potrebno poveke d3 i istovremeno i od ovie da mu davam po 2 kapki ti se vikaat vigantol ne e loso u takvi da davas

На eli25 и stevemila им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.988
    на саат не гледај кога доиш.Бебе кое цица умее и на пола час да побара.Само така ке стимулираш повеќе млеко да имаш.

На sofi2107, LiliBoz, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @stevemila во ремедика ми кажаа да давам сепак д3+к1 иако е само на ад и плус д3+омега дека е предвремено и било потребно. Со к1 треба до крај на 3ти месец корегирано ,а со омега до 18 месеци .

На stevemila, IvanaCS и Sofronko им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    и мене во Ремедика ми рекоа и к1 кога давав дохрана дур се стабилизира. мада не ми беше јасно бидејќи к1 има во адаптирано

На stevemila и ada21 им се допаѓа ова.
  18. Mom2be

Mom2be Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    25
    Eve samo sto zemav novi cucli sega ke probam so niv. Pedijatarot kaza po 45ml mora da pijat. Eve edniov od sinoka pocna da gi pie duri denes i malku poveke sega ke vidam kako ke pomineme so ovoj obrok.

Jas gi zemav tie sto gi oisuva na listot d3 so k1 ama pedijatarot kaza taa doza e za donoseni deca nie treba da im davame d3 mene mi kaza po 4 kapki.

Последна измена од модератор: 1 октомври 2017
    На stevemila, ada21 и iki26 им се допаѓа ова.
  19. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Bez k1 taka?Jas ponedelnik ke odam kaj pedijatar pa ke vidime so ke kaze.Nemame ni izvod ni kniska.Koga ne pustija vo Cetvrtokot bese docna.Sluzbata vo bolnicata so e rabotele do 2 saat.Da mi kaze nekoja mama iskustvo za Gak so isvod.Od Strumica sme.So treba da nosi maz mi?Odma li go davaat ili?

На Meckicja и ada21 им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Д3+К1 се дава на бебиња кои се на доење само, нема врска дали се предвремено родени или во термин. Од 2 недела до 3 месец се дава, а после се продолжува само Д3.

На sofi2107, wannaBeMomma, Sofronko и 1 друга личност им се допаѓа ова.