тоа значи дека бебенцето е префрлено кај подобрите дечиња, дека е во ред и за брзо очекувај да те побараат да си го земеш
епа таква е комуникацијата со ОИНТ брзинска и оскудна, јас мислам дрка повеќе не е во инкубатор бебенцето, за брзо ќе се гушкате
Дали откако бебе ќе си дојде дома ви доаѓа патронажна сестра и кога? Се јавуваат или....не знам како иде тоа
Мене ми се јавија уште додека беше во болница ,ми рекоа кога ќе дојде да ги известам. И кога им се јавив истиот ден дојдоа ... И после отприлика една недела пак дојдоа.
Мене бебушот ми е уште на ОИНТ, а патронажната дојде од прилика 2 недели по пораѓајот и ми кажа да се јавам кога ќе си дојде бебето.
Периодов се чека многу за закажување прв преглед на очна клиника? И што значи крварење на окце внатрешно?
Женчиња вашите бебки кога си ги земавте дома по колку млекце пиеја? Мојата само спие. Нормално е тоа?
Се работи за предвремено родено бебе и не можам да гарантирам, ама на 3 часа максимум треба да пие млеко. За мл не знам ама барем 15 20 треба да испие. Јави се да прашаш, најбитно е да внесува млекце постојано за да расте и да не дехидрира. Ако си пие млеко спиењето не е проблем, нема сила и расте забрзано.
Колку недели е бебето зависи. Мојата на две недели беше дома и почетно пиеше по 20-45мл и така теравме до 4та недела. После по 60мл. Имаше жолтица и мнооогу спиеше, мораш да ја будиш на 3 саати за јадење. Пази и да не се претоплува. Ако има уште жолтица внимавај, да не треба да ја види доктор. Инаку спиеше многу и кога немаше жолтица, реално додека не дојде терминот за пораѓај баш се понашаше како во стомак да е, спиење многу и склупчено како во матката.
Здраво мајки херојки.Веќе неколку дена сум и јас член од вашата група.Моето бебенце е на оинт.Моментално во изолација заради инфект на крвта.Прима антибиотици и е стабилно.Некој од вас со слично искуство?Како се справувате психички.Ве гушкам сите
Леле и мојата нон стоп спиеше... Едвај ја будев за да цица. Мл не знам зошто само на доење бевме. Пред да и даваш млеко пресоблечи ја ,ќе се размрда така па после давај и млекце ,како што и давале таму ,ти кажаа ? Мислам беше на 3 часа. @teddy85 Да е здраво и живо побрзо да си го земете. Психички искрено уште сум лом 11 месеци има ,супер си напредува ама ете мене траума ми остана..
34та се роди. 2 недели беше на оинт. Од таму ми рекоа на 2.5 часа по 40 мл. Но не може бебе да испие толку. Максимум 20мл. А жолтицата таму ја помина. Ок беа билирубините пред испис. Сега читам во картончето од оинт од исписот во делот на вакцини пишува дека не се примени. А нели некои вакцини се примаат во болница. Кај да се обратам за ова. А исто и патронажна нема да помине. Кај да се обратам?
За вакцините ќе си се обратиш во диспанзерот во градот…за млекце прати го бебето…ако е многу 40мл давај му 20…ама многу е 2.5 часа со 20мл…пробај со помалку на побрзо…на почеток се изгледа комплицирано, ама ќе влезите во ритам не се секирај
Исто и моето беше, 34 родено на две недели беше дома. Пиеше по 20 мл првите 2-3 дена па зголеми на 30мл. На 3 саати му нудев обавезно града или ад. Вакцини не прими во болница, па во консултација со матичен педијатар првите бсж и хепатит ги прими на 1 месец, па таму тогаш ни ги закажаа следните како што е по вакцинален календар. Однеси го на педијатар, најдобро ќе ти каже како е бебето и за храна и за вакцини.
Побрзо да се опорави и дома да си дојде! Само позитивни мисли, отспиј се и опорави се додека е на оинт, зашто после нема спиење. Мали херојчиња се прематурците и посилни од што изгледаат
Знаете ли доктор во приватна клиника(Систина/Ремедика) што го прави тој скрининг за РОП (очното) ? Не сакам да чекам многу во чекална на државна со бебето многу ми е страв и од тоа, само што ја земав дома и не давам никој да ја гледа, а овој преглед ми е ставено дека морам задолжително да го направам.
За вакцини нр брзај Мора да каче килажа прво нека пркне убаво нека ојача па после ке и ставите вируси да се изборе организмот