Konsultiraj se so pedijatarot, obichno ispod 2ipol kg ne praktikuvaat da gi vakciniraat. Mojot e 6ipol meseci, se rodi 1650gr. Nekade na 2 meseci gi primi prvite dve vakcini, a za rotata nemavme vreme, ja izostaviv taa.
Не ни очекувај оти ке ти кажат распрашувај се ко и за се друго во државата се на тушкање е И нема потреба од брзање за вакцини На пуфче од 2.5 кг да се турат 5-6вируси кој имунитет го имаат жити се нека пркнат прво
Да е жива и здрава, голема да расте. Моето се роди 34+4 со инфекција, немаше жолтица, не беше во инкубатор, беше во креветче на кислородна поддршка. Си заминавме дома по 10 дена т.е толку ми требаше да влезам во 9ти. Ама според тоа што видов индивидуално е, исто како мене имаше една мајка и си заминаа по 5-6 дена, нејзиното немаше инфекција и немаше потреба од кислород само имаше жолтица инаку ќе ги пуштеа и по 3 дена. @brm_brm Лани ние кога бевме даваа НАН, така да којзнае како оди и тоа со тендери. Гледај некое за прематурчиња што е небитно фирма. До 4 кила мислам беше со млеко пре, а после тоа може да се префрли на број 1.
Како го подготвувате адаптираното? Превривате вода во гезвенце па чекате да се подолади и растварате или?
Имаш во аптека термометар за мерење степени на вода, знам се раствара на одредена Т. Мој совет и засега строго флаширана водичка користи.
Да, зовриена вода оставаш да се излади до 40-50степени, раствараш млеко (некои се раствараат 2/3, па после се додава останатата третина затоа прочитај си во упатството) и мучкаш горе доле најсилно што можеш минимум 10 секунди. Веќе на 36-37степени може да му дадеш најмногу 40минути откако е направено. Користи си флаширана вода со помалку натриум.
На почеток превривав вода од чешма, но многу бигор има водава, па решив со роса да и давам. И таа ја превивав, за поедноставно превривав од вечер количина за следниот ден, па за оброк стоплував во микро или на шпорет ама тешко се погодува трмпературата и решив да купам кетел што грее на 40 степени, па така ми беше најлесно. (аптамил прематур користев)
Кога за прв пат по доаѓање домче отидовте на педијатар и ортопед? Има ли ред на давање на млекце, пример доење(или измолзено) и адаптирано. Кое прво?