Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Mom2be

Mom2be Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    25
    Ako pie plus adaptirano ne treba k1 bas vidi i tebe sto ke ti kaze pedijatarot. Treba fotokopija od dvete licni karti i fotokopija od vencanicata se popolnuva tamu formular so toa sto mene mi gi kacija vo soba da gi potpisam i jas. Posele nekolku dena se javuvaat za da go zemes.
    So kolku kilogrami ve ispustija od bolnica? Kako ste sega?

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @stevemila јас ќе ти кажам бе срцка :D за тава сме тука

На Momichka и stevemila им се допаѓа ова.
  3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    2180 bese prethodniot den.A na denot koga ja zemavme ne ni kazaa.Na kartonot pisuva 2120.Ja prasav sestrata vika greska zapisale.Tolku si ja gleat rabotata.Vika ne e mozno za 24aata tolku da namali.Ponedelnik sme na pedijatar ke vidime kolku sme

Hahha sega vidov.Aj na viber ke se razbereme8-|

Последна измена од модератор: 2 октомври 2017
    На Momichka, ada21 и kristii им се допаѓа ова.
  4. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
  5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Моите имаат уште и тоа само навечер :( Им давам чај од Ким, и капки Еспумисан 2 пати на ден. Абе мртва уморна сум а поминаа само 10 дена од како се дојдени. Тешко било со близнаци.

На Momichka, stevemila, Capricorn Taurus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Na kogo mu kazuvash... Grcevite pominaa, dojdoa zabite. Plus tridnevnata treska so visoki temperaturi. I 2ipol godishno dete koe isto taka se bori za ljubovta i vnimanieto na mama.
    Ne znaev deka bliznaci nosish, se mislev edno, neka ti se zivi i zdravi!

На Momichka, stevemila и iki26 им се допаѓа ова.
  7. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Можам да замислам колку си уморна и колку си желна за еден убав и здрав сон ќе им се потсмират грчевите од капките, а спијат ли барем по 1-2 сата??

На stevemila и iki26 им се допаѓа ова.
  8. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Преку ден спијат по 2-3 часа, па будни се,кенкави,облечи-соблечи итн..Штом заспијат јас други обврски имам со големата ќерка, ја подзапоставив со играње, читање, дружење и слично. ММ е задолжен за неа, ама пак таа мене ме бара.Навечер сила по 1 САТ врзуваат, само плачат. Скапана сум.

На stevemila и Sofronko им се допаѓа ова.
  9. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Mojata zasega nema grcevi.Da ne ja zarecam.Denes bevme na pedijatar.2180 pak.Na kartonot od ispisot pisuva 2120.Vikam na Dr na tel mi kazaa 2180.Vika nemozat na kartonot greska da pisat.Vika ne kacuva kilaza bas.Celi vreme spie.Nikako da ja razbudam.Ni gnavenje pomaga ni nisto.Do vcera i davav na 4sati Pre nan po 40ml.Koga ke go ispiese celo koga ne.I od mene cicase po malku.Znaci greska sum pravela.Dr kaza na 2,2ipol sati mora po 30 ml bar da pie a megu da cica.Even od kako sme dojdeni maka macam be zeni.Nemozam da ja razbudam.So sila i dadov prviot pat ispi 40.Eve sega maz mi i napravi 30ml,edvaj 20ispi.Ni cicka saka.Zalepila mucka ne otvara.Placam od maka.I zemaa krv vika dobro e.I bris od pupace,nema krv nrma gnoj no samo taka ko rasireno i bilo.Ke vidime rezultat.Na merenje sme pak vo Cetvrtok.Na kutaijata na Pre Nan pisuva tezina od 2 kg do 5 kg zovriena voda 60 ml,a 2 lazicki od hranata.Jas na 40ml stavam po 2.Kazete mi vase iskustvo.Na 40 ml kolku da stavam?!:|

Ni gi dadoa ovie kapki

Прикачени фајлови:

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    1 merica od sekoe mleko odi so 30ml voda. Nikogas ne sum pravela taka tuku, 30,60,90itn
    Bitno e vo sisenceto da ostane mlekce da znaes deka dete se najalo. E sega ako sakas bas 40 da napravis stavi edna cela merica i tretina od vtorata. Ako stavas poveke mleko na pomalku voda moze da se napravat grcevi, zapek itn..

На stevemila, iki26 и Sofronko им се допаѓа ова.
  11. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @stevemila јас давам хумана и една мерица е за 30 мл вода. На почетокот и давав по 30 педијстарот ми се развика дека сум ја оставала гладна па ми рече да давам по 60 на 3 часа. Кога растворав пр 70 ставав две мерици и една третина како што ти кажа @wannaBeMomma. Инаку за спиењето сите се исти на почетокот. И мојата ја корневме за косиче ја гибавме не помагаше. Мене ми помогна соблекување менување пелена така ќе ми се расонеше. Еве ја сега 3 месеци ја молам да заспие како зајак спие по 15 минути :)

На Sofronko, ada21, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    @stevemila млекото ќе го правиш по упатство една мерица на 30мл.вода...ти направи 60мл.вода и две мерици па ќе видиш колку ќе ти испие ,зошто ако правиш како што пиша бебето не ги добива потребните хранливи материи од млекото. Синко се роди во 36 недела не поминаа ни 5 часа откако влегов во 36 о оп ете го. Се роди 2640 ,а излезе со 2480
    Поеше пре-нан дур да качи 3кг-3200 па на секој 3 часа .
    Биогаја капките ти се пробиотик и се добри исто стрикно по упатство можеш и капки колиеф во млекото се ставаат исто стрикно по упатсво
    Да се допишам сега има 8,5 месеци нормално напредува

Последна измена: 2 октомври 2017
    На Paka, iki26, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Mom2be

Mom2be Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2017
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    25
    @stevemila istata maka ja imam i jas so edniot ke ispie malku kolku da se zasiti i koma e nisto ne pomaga ni kubenje ni rasoblekuvanje i ne bese mrdnat so kilaza utre sme pak na merenje pa ke vidime. Ako najdes nekoe resenie za budenje spodeluvaj

14. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas nikako ne uspevam.Tatko i i zbori i odma oci otvara.Eve denes e za Sk za izvod jas puknav ne mozam da ja razbudam.Koga e poladno posvezi se.znrmoj mnogu da ti e toplo.Mislam vaka poleka ke fati red.Stom se blizi za jadenje vreme se razmrduva.Daj Boze Cetvrtok da bdie podobro so kilazata

На Mom2be му/ѝ се допаѓа ова.
  15. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Bo bolnica mi rekoa deka petite im bile najosetlivi tamu da go stipkam za da se razbudi. Si probala?

На Mom2be и stevemila им се допаѓа ова.
  16. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    @Mom2be @stevemila ако сакате да ги разбудите само расоблечете ги. Извадете ја пеленета, голички некоја минута и ќе се расонат. Потоа облечете ги, и дадете им го млекцето. Оваа финта секогаш пали.

На mal.ecka, Mom2be, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    И кај мене само пресоблекување помага. Ни скокоткање на стапалце, ни кубење.

На Mom2be, stevemila и iki26 им се допаѓа ова.
  18. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Vcera isto Dr na petite ja stipase.Ama i ja otkorna kozickata.Nemozam taka dusmanski greota e:( uste mi e slikata pred oci od vcera.Ko so kaza Iki posvezo da im stane se rasonuvaat.Finta na mm,otvara vrata da vleze vozduh:D

19. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Еее па тој претерал. Нежно :)

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.111
    Допаѓања:
    124.326
    @stevemila направи и 45ка со еднаипол. на почеток такви се спијат повеќе. нервозно е дури се фати ред , но ќе биде :) јас го размрдував до буцкање под муцето. такс им правеа во ремедика. витамини некои и даваш? мене ми дадоа бебевит па за да влече коа беше поспано капнував на цуцла или брадавица и успеваше (совет од педијатар). косичка да кубам не, греота е. пелената помагаше после не. ќе пробаш повеќе и ќе и најдеш начин.

На stevemila, iki26 и Sofronko им се допаѓа ова.