Абе како вака пишувате! Прво од памет да ја извадите мајката што прашала, второ неоснован е одговорот. Бебиња родени во 7ми месец имаат 80% шанса за да преживеат, а со денешната технологија и стручност ако не се искомплицира со инфекција и 100%. Зависи и бебето колку е напредно, еден куп дечиња познавам родени 7ми и 8ми месец и сите живи, здрави! @kostarika како бе малку? Во 7ми месец бебето е целосно развиено и почнуваат да функционираат белите дробови за самостојно дишење, бебето почнува да вежба дишење. Постои ризик да дека за седмаче може да настанат компликации, инфекции итд. Но во инкубатор ќе си се доразвие ако се друго е океј. Секако за се постојат исклучоци, позитивни и негативни. Но одговорите од овој тип, поготово од нестручни лица извинете но не ми се допаѓаат. @lena111 секое бебе е различно, зависи и дали е напредно и колку. Секако гинеколог најдобро ќе те советува. Прочитај ги страниците поназад има многу успешни приказни. Секое добро
Се е релативно али 19 години сум у таа тематика верувај не тресам од ракав Неблагодарно е се расфрлам со проценти али бидете искрени седмаче без примено зреење е пола пола и не дише самостално Башка шо од гак ке си добие клексибела гратис минето слушано гледано ехее милион случаеви знам тукаци на форумот колку ги има
Му дава играчки и го прате како се понаша со нив плус ке му виде моторика со преглед Барај ја Валентина Дуковска на детска клиника
На Бит Пазар е се на едно место На клиника Валентина е доле на нервологија и она е само дефектолог а тоа тежина висина педијатар неонатолог го прате на неонатологија на детска клиника
Јас пишав дека не е малку тоа , сосема доволно е, те молам прочитај убаво , и јас имам искуство со предвремено родени деца .
И самата јас имам предвремено родени близнаци а и работам со предвремено родени , стимулација на развој . Јасно како ден ми е дека од многу работи зависи дали едно предвремено ќе преживее дури и во деветти месец ама и те како преживуваат седмачиња . На мајката и е потребна голема подржка , нејзината верба во тоа бебенце дека е најсилно на свет . Мами да си бараш да си го гушкаш кожа на кожа тоа во цел свет е признаена практика и докажана дека им помага на малите бебуши . Ти ја посакувам велата среќа и здравје.
Не се секирај ќе се средат, моето е 30та недела имаше криви очиња. После годинка почнаа да се средуваат. нО редовно носи го на контрола.
Шансите да се избори дете на 29 и на 32 се исти. Еве ти искуство мое. 30та недела, цели 900 грама. 47 дена во инкубатор. Без серизони последици. Другарка од таму да речам мајка што лежеше 34та недела 2 кг скоро сите инфекции и сепса ги победи, маже право но со проблеми во понатамошен развој. Не навлегувам во детали.
Воопшто не се сложувам со тебе, сега прочитав дека си во браншава. Ама еве моето прими едно зреење, се избори како лавица. Дајте им малку позитива на мајките. Немјте вака ве молам.
Ма мајката и треба подршка и позитова точно но и реалност А за жач реалноста е не така розева Јас за се нештп сакал да знам реалност сакам и лоа ке ме утеше некој па затоа се надоврзав на вашите постови со подршка се надоврзав и со реалноста Глупо е да тагнувам членки кои загубија бебиња ....ме разбираш нели Сепак ние сме тука за подршка Мајка како е бебето? @lena111
На последниот преглед кај ортопед рече ставај ја на под и сама ќе почне да се врти кога ќе е спремна. А ако не почне ќе треба физикална. Пример која е границата возрасна за физикална имате искуство Сте биле на физикална?
Јас работам физикална мајка , стимулација на развој www.petka.com.mk и во сите развиени земји специјализиран терапевт работи со децата уште во инкубатор или најрано што е можно , имаме вежби за децата што ги правам лично или ако е потребно ќе ви покажам дома што да работите
Колку сте по корегирана? Нас ортопедот ни кажа - 1 месец корегирана. Моето е скоро 5 недели порано родено. Никој ништо ми нема кажано дали треба да го носам на развоен да го види.
Епа не се смета за порано родено затоа. Ние сме скоро 6 недели. А како не те разбрав со тоа минус 1 месец?