Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Edno ohrabruvacko iskustvo, so cevkis 13 mm izdrzav od 30 nedela do 37 nedela i 2 dena se rodi bebus, dve dozi inekcii za zreenje i ne bese vo inkubator.

На macalavica, Life 018 и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  2. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    944
    Sto se slucuvat ko ke nema da izdrzit veke cerklaz ili sto se sluci vo 37 nedela sto se porodi? Vaka jas nemam nikakvi bolkii vopsto nisto nemam ama sedam so strav kako da ocekuvam vo sekoj moment nesto da se slucit :(

3. Karmina1989

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Nemav serklaz jas, vo 30 nedela prokrvarev i mi otkrija skrateno grlo. Vo 37 bev na pregled i ctg registrirase jaki kontrakcii a jas bolki ne osekjav i na vaginalrn pregled otvorena 4-5 sm i me zadrzaja na bolnica da me sledat pa istiot den se porodiv, bolki ne pocuvstvuvav iskreno duri naponite gi pocuvstvuvav, se zafrkavav so doktorot srekja so mi zakaza pregled oti doma ke se porodev jas, naponite gi osetiv i za mn kratko se rodi bebus. So lesno mila i daj boze uste poke da isteras od mene i bebus da nema potreba ic od inkubator. Prethodno doktorot mi imase receno deka mozno e da dobijam bolki ili da pukni vodenjak i odma da go baram i pravec na bolnica.

На Joraa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    944
    A samo lezese od 30 nedela koga ti e otkria deka grloto ti se skratuvat?

5. Karmina1989

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Da samo lezev, stanvav samo za do wc, se kapev sednata na stolce na brzinka za 5 min so ne mn topla voda. Gledav sto poveke da sum relaksirana oti dok mi rece stresot moze mn negativno da vlijae.

6. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    3.917
    Супер, јас тие што ги познавам беа. Но секако зависи од многу фактори.
    Кај мене беше многу мала килажа. Примав за зреење.
    Кај тебе супер биле. Нека се живи и здрави :l:

7. avtorka

avtorka Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    91
    Здраво мајки, не знам дали е дискутирано досега ова, ама ме интересира ваше искуство со вакцини на прематурчиња. Пријателка ми спомна дека до 6 м не се вакцинирале. Ќерка ми има 5+ месеци, корегирана возраст 4+. Кога направи 2кг ги прими тие две на раѓање што се даваат. Оттогаш нема примано ништо, сега пие и капки за железо. Кога ги примавте вие вакцините, одложувавте или навреме? Фала однапред

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Кога ја пуштија малата од болница имаше препорака првите вакцини, тие што се примаат во болница, да ги прими минимум 2 месеци после последната трансфузија. Ги прими на 5месеци, корегирани 2,5. Следната вакцина ни е закажана од диспанзер и планирам да ја вакцинирам како ќе ми кажуваат и секако дали ќе дозволи нејзината здравствена состојба. До скоро примаше железо, сега само продолжив да давам витамини. Друга терапија нема.

На Сара Лав и avtorka им се допаѓа ова.
  9. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Ако е здраво бебето и лекар советува да се примат, нема пречка за да примат вакцини. За вакцини не се следи корегирана возраст.
    Моето се прими по вакцинален календар според возраст по дата на раѓање. Само мрп не прими уште, фати варичела, па се разболе и сега чекам да закрепне и одма ќе носам да и стават.
    На ризик се изложени уште од раѓање, не треба да се одложуваат вакцини без медицинска причина.

На Сара Лав, avtorka и Tiny Love им се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.336
    Допаѓања:
    5.237
    Оди во диспанзер и ќе ти закажуваат како треба
    Ние почнавме со рота на 3м, па хекса на 5.
    Бсж на 8.

11. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Моето е родено 34та нед. па ги прими сите регуларно по ред со мало задоцнување од 1 -3 недели порадо настинка, бсж ја прими на 2 месеци бидејќи беше дефицитарна тогаш

12. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Моето е сега 4 месеци, корегирано 3. На 2 месеци прими само рота. Сега е веќе 5+ кг и прими втора доза рота, шестовалентна и превенар. Одете во диспанзер информирајте се да почне со вакцинирање, тоа што е прематурче не значи дека не треба да се вакцинира него малку им ги одложуваат вакцините, зависи кај секој различно( шестовалентната на пример кај нас место на 2 месеци ја прими сега на 4).

На Marie.m, avtorka и Tiny Love им се допаѓа ова.
  13. Marie.m

Marie.m Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    764
    Најчесто долго задоцнување има кај бебињата кои примиле трансфузија, во исписна ни пишува 2 месеци од последна трансфузија но, во диспанзер не сакаа да и дадат пред 3 месеци од трансфузија.
    Моето прими први на 3 и нешто месеци БСЖ и хепатитис или како и да беше.
    Ја испушти рота само,сега е годинка се е стигната по календар веќе.
    И знам исто секаде не им ставаат ако се под 2кг

На Tiny Love и avtorka им се допаѓа ова.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.313
    Допаѓања:
    170.934
    на 6 месеци почнавме со вакцини (ќешки никогаш да не почнев)
    3 месеци ради трансфузија и 3 месеци ради оперативен зафат

На mal.ecka и avtorka им се допаѓа ова.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.336
    Допаѓања:
    5.237
    Зашто мама, имавте реакција од вакцините?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Diskretna

Diskretna Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    41
    Dobro vecer majki imam edno prasanje na 23 pravime 11meseci pa sakam da mi kazete od koga pocnaa vasite herojcinja da zastanuvat na noze mojat heroina ne saka da gi spuste nozete na pod non stop dignati

17. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.191
    Се зависи која недела е родена, а и тоа може да нема никаква улога. На 12+ се носи на развоен. Моето конкретно прооде на 20 месеци. На нозе застана на 10, но никако не сакаше сам да се пушти. Без форсирање и стравови, но задолжително носење на развоен.

На Diskretna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Мајки имаме бесплатни консултации уште следнава недела , повелете!
    Www.petka.com.mk

Прикачени фајлови:

19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    5.495
    Девојки, мислам дека сум во правата тема и ми треба помош од мамички со искуство. Се породив во 36+0 со близначиња родени 2700 и 2100. Во моментот се само на ад аптамил прематур. Првите неколку дена по совет кога не пуштија дома давав 30мл на 3 саати ама стана очигледно дека тоа им е малце и на двајцата и почнав да спремам 60ки, некогаш ги пијат до крај некогаш малку им останува. Е сега, на помалото личи како да му е погодено млекото, качи 300г за една недела и имаше 2300 на мерење, има редовна и жолта столица по минимум 2 пати дневно. Поголемово ако еднаш во денот се искака сме среќни и последниве денови се грчи доста и по цела ноќ кенка. Тој качи 240 грама за една недела и беше 2800. Прашањето ми е дали на поголемово треба да му сменам млекце, и дали имате предлог кое? Која е разлика меѓу аптамил комфор и аптамил 1.
    Уште едно прашање, кога не испуштија сестрата рече дека се малечки да ги облекувам по долги. Во соба ни е прилично топло, од 24 до 26 посебно навечер кога климата е изгасена и бидејќи ги повивам целосно се плашам дека ги прегревам. Како да знам дали им е премногу ладно или топло? За денски не се плашам толку зашто ладиме со клима од друга соба и се во тенки на долги покриени само со тетра или тенко памучно кебенце ама за навечер мислам дека можеби им е премногу топло. Кога станувам да ги хранам оладувам колку можам ама можеби не е доволно.
    Секој совет е добредојден.

На Сара Лав му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Аптамил Комфорт ние користевме негде до 3месец, после почнав со Аптамил 1 ама бидејќи не ми го прифати најдобро сеуште му комбинирам Комфорт со Аптамил 1 и супер напредува (сега е 5месеци). Инаку и моето е родено во 36+0. Аптамил Комфорт е за грчеви и е супер млекце. Тоа што поголемото бебенце се грчи и кенка може да има грчеви, консултирај педијатар кога можеш да почнеш со капки против грчеви ( нас многу ни помогна сирупот Nursey Harvy). Исто така до 3 месеци користев и капки ColiPrev во секое млекце му ставав. Во однос на тоа дали им е топло/ладно најдобро ќе видиш по носето. Пипни им го носето дали им е ладно или топло. Јас моето не го повивав, а сега на топлово мислам дека може да им е топло( може и од тоа да кенка поголемото), секако изборот за повивање е твој но јас на горештиниве не би ги повивала. Исто така навечер кога им даваш млекце проверувај ги дали се испотени, ако се значи им е топло и раскомоти ги само по боди и покриј со тетра. Ако спијат во затворена соба каде не е отворен прозор плус и повиени на овие температури може да им е многу топло.
    П.С. И двете бебенца супер напреднале за 1 недела, поголемото во просек 35гр дневно што е одлично толку и треба да напредува( така напредуваше и моето). Мое мислење е дека ништо не треба да им менуваш во однос на млекце, грчевите се најчесто неизбежен дел од процесот на растење до 3 месеци без разлика дали се на доење или Ад и секое бебеце е различно некое има грчеви, некое поминува без. Во однос на какањето исто не се секирај нормално е да не кака и до 7 дена, исто се случуваше и кај нас да не е какан со денови. Од негде 2,5 месеци се си се промени и почна по 2,3 пати на ден, некогаш и повеќе пати да кака. Сите овие работи се дел од нормалниот тек додека не им се развијат убаво цревцата и цревната флора.
    Гушкајте се и уживајте, чим си напредуваат нема простор за загриженост:hug:
    Да додадам Аптамил Прематуре пиеше првиот месец, после сменивме на Комфорт и сега сме на Комфорт со Аптамил 1.

На le.soleil и Jordanovska-K им се допаѓа ова.