Во ваикики има прематур облеки до 2кг што се. Ептен ако ти е мерак за таман да му е за одма инаку подобро во 50ки да му се малку лабавки и полесно за облекување.
Ne mu se sekiraj mnogu bebcinjata skoro rastat jas namerno zemam pogolemi malku za da moze da gi iznose inace super stom ste doma veke
Прашањево ми е за некоја мајка која родила бебе 8ми месец. Моето бебе е родено во 34та недела. Се е во ред според педијатар и ортопед. Бевме на преглед кога имаше 2 месеци. Сега има 4 И приметувам дека не го прави она што треба да се прави за 4 месеци во смисла не е толку цврста, ептен кратко ја крева главата кога е на стомак.. Прво што читам на интернет за развој по месеци, второ па и споредувам со постарата ќерка која е родена 5 дена после термин. Ме буни што ниту педијатар ниту ортопед не ми рекол да ја водам според корегирана возраст. И сега не ми е јасно дали моево бебе заостанува со развојот или тоа е нормално со оглед дека е предвреме родена. На 25 јануари сме на следен преглед на ортопед. Ќе ја тагг @Eli23 не сум сигурна дали 34та или 36та се породи.
Моите близнаци се родени 34 +4 и работам со бебиња кои доцнат со развојот. Многу зависи кај кој педијатар сте, доцнењето во развој не е во доменот на ортопед. Секако дека по корегирана возраст ќе рачунате, но и задолжително да направите процена на развојот на бебето.
На 4 месеци односно три коригирани бебето веќе треба стабилно да ја држи главата подолго време кога е на стомак а и да фаќа играчки од сите позиции па и позиција на стомак .
Моето се роди 32+3.За возраст ќе сметаш корегирана,а инаку појдете до Бит пазар во раст и развој да направите процена.Ако има потреба ќе правите вежбички ќе ве насочат од таму.
Ти благодарам на одговорот. Ќе закажам на педијатар и ќе разговарам со него. Јас кога го прашав педијатарот дали да ја водам по коригирана возраст ми рече дека немало потреба ,вели еве и во картончето од болница веќе и ги ставиле 2те вакцини, демек тие од болницата ако проценеле дека е слаба и сл, ќе ни ги одложеле и тие вакцини.. поим немам..
Во болница на пораѓај не е исто што на два месеци и на 4 месеци ќе покаже бебето. Ако нешто се сомневате подобро е да направите прегледи и да спиете мирно. Кај порано родените бебиња задолжително се прават такви прегледи .
Ако не ја водите по корегирана возраст тогаш на 4 месеци бебето треба да се подига високо на рацете . Ако не ги прави овие работи задолжително на преглед.
@Starchild @kostarika Ви благодарам. Ќе закажам следнава недела на педијатар. Уште ова, педијатарот прави процена? Или ? Јас сум од Гв, ако треба во ск да одам треба со упат од педијатар или е на приватно тоа?
За на клиника треба упат и мислам дека може со приоритетен,ама таму има и невролог, на Бит пазар нема невролог. Јас би ве примила и кај мене ама немам термини периодов .