Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Здраво мајки. Близначињата ми се родија во 30та недела, сега веќе сме дома. Едното близначе го пуштија прво, пред две недели, а другото сега во средата. Го пуштија штом направи 1 800, и сега дома многу слабо пие млеко, едвај 30мл. Многу се нервирам, денес знае и на крај да поврати малку. Се плашам дека нема да качува на килажа, а премал е. Пробано со мајчино млеко и со аптамил прематуре, ама исто е. Какво е вашето искуство?

2. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Исти сме мајка,мене ми рекоа по 50мл да и давам она тие 50 ги пие на два пати,инаку ми кажаа дека е нормално сето ова на почеток додека се дома и додека се навикнат.

На Beatris му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.725
    Нормално е да пијат по малку и многу споро. Мојата ја испуштија од болница со препорака дека пиела 60мл млеко, а дома едвај се молевме за 20-30мл. Пресреќни бевме ако испиеше 30мл. Пробував на разни начини да давам, со шише, со шприц или да цица. Нудев многу често да пие, но по малку. Таму долго време ја хранеа со сонда и тешко и беше цицањето.

На Starchild и Beatris им се допаѓа ова.
  4. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    984
    Бебето треба да го носиш во центат за раст и развој на Битпазар таму го гледаат дефехтолог и психолог и таму ти даваат насоки и вежби за бебето што ќе треба да ги оравиш во иднина и ќе ти кажат на колку месеци треба да го донесеш повторно, за да може детето да се зацврсти и да ги стигне своите врсници....Ова ти го кажувам од искуство бидејќи 2 деца мои се предвремено родени.... закажи си термин во центарот обавезно!

На Kate Rina 93 и Starchild им се допаѓа ова.
  5. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    1.348
    Извини што упаѓам овде, како се со цените? и дали е тој центар за сите деца или ?
    Може контакт или интернет страна да ми дадеш ?

На Kate Rina 93 и Sofronko им се допаѓа ова.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.725
    Бесплатно е.

На Sofronko и sani99 им се допаѓа ова.
  7. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    1.777
    Најубав и најточен одговор.Сите прематурчиња се пратат на раст и развој

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    984
    Бесплатно е

9. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    984
    02 3134661 повели контакт

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Сега малку се загрижив што ве читам. 34+4 е родена, на картончето од болница немавме никакви забелешки да се носи во некаков центар. Матичната знаеше дека е прематурче но никаде не немаше испратено до сега.. 1г и скоро4м сме.. не сме биле никаде, дали грешам?

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    984
    Тоа никогаш не го кажуваат, така да моја препорака да се носи дете на проценка

На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.763
    Допаѓања:
    6.478
    Моето не е прематурче. Терминско бебе е но со родова асфиксија. Го носам само кај Наталија. Ми покажа вежби за дома. Прашав дали да го носам во центарот за раст и развој
    Немало потреба.
    Се загрижив овде што ве читам.
    Некоја ако има слично искуство може да сподели.

13. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Здраво,после Нова Година треба да ја носиме бебушка на педијатар. Препорака ваша каде да ја носам од каде сте задоволни стриктно за вакви бебиња предвремено родени?
    И уште нешто ако може некоја да ми објасни што се прави на прегледот за ушињата и очите бидејќи и таму имаме преглед после Нова Година сестрата ми објаснуваше кога си ја земавме дома ама јас уште не бев при себе дојдена од сите емоции кои ги имав и ништо не разбрав.(facepalm)

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.725
    Прима ли некоја терапија за очињата? Инаку прегледот за очи е краток, но подготовката трае 30-45мин. Ставаат капки за проширување на зениците и за тоа време чекате во чекалната. Потоа го земаат бебето и вас нема да ви дозволат да влезете на преглед. Резултатите ќе ви ги соопшти сестрата. Јас од тој преглед излегов со прашалници бидејќи добив одговор само: добра е, без никакво дополнително објаснување. Затоа закажав повторно преглед во Систина кај истиот доктор. И таму не не пуштија на прегледот, но барем имав разговор со докторот за да ми објасни.
    За ушите прегледот и беше направен додека беше во болница, се беше во ред и немавме препорака за дополнителна контрола.
    Ехо на мозоче правевме кај Наталија во Систина. Супер е докторката.
    Закажи си преглед во центарот за раст и развој на Битпазар. Таму има психолог и дефектолог кои го следат развојот на бебето, даваат совети и покажуваат вежби.
    Исто треба да закажеш и преглед кај ортопед.

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Не прима никаква терапија за очињата,прегледот за ушињата исто и е направен во болница.
    За мозочето ми кажаа на 4 месеци да ја однесам,за раст и развој на колку месеци се оди?

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.725
    Кога се јавив да закажам преглед, ме прашуваа во која недела е родена и моментално колку месеци има. Па според тие податоци ми одредија термин. Мислам дека на 3месеци ја однесов прв пат.

На mb2408 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Ако не сте одбрале матичен , го препорачувам Паскалов таму и ќе ви го следат развојот за прематурче. Нагласете дека е прематурно , немаат место но за прематурчиња нема да вратат.

18. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Фала,ќе може да ми кажете каде се наоѓа?

19. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    368
    И моето бебе е 37+ родено но со асфиксија и јас го носам кај Наталија и ми нема спомнато за вакво нешто а ни јас немам прашано

20. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.763
    Допаѓања:
    6.478
    Имате ли проблем со моториката?