Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Бевме денес во Систина кај др.Лозанче он предложува да се направи компјутерска томографија за да каже конечно што е,се рсботи за дво месечно бебе родено во 29недела,никаква посебна историја освен што беше 11дена на механичка вентилација поради кое се случува и сево ова,имала крварење во мозокот за кое дознавме од како ја испуштија од болница,инфекција која се среди за брзо време и тоа.

На mal.ecka и Starchild им се допаѓа ова.
  2. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Мајка во бременоста последните теи месеци созрева и мозокот . Кај вас недостасуваат тие месеци . Често се случува и крварење и прошорени комори и дај боже да помине само од себе . Сега ќе ви кажам само дека многу е важна физикалната терапија и да се почне детето да се стимулира паралелно со испитувањата, да не чекате да се средат другите работи .

На Lavica2602 и mb2408 им се допаѓа ова.
  3. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Здраво мајки, едното близначе кога пие млеко ако има задржано во устата го плука но знае да искара и низ носот, не знам дали е нормално? Исто ме загрижува што кога ги држам и двете се истргаат во раце и нозете едната или двете ги затресуваат, знаат и рацете да ги тресат и лицето. Ехо на мозок немавме задолжително контрола во отпусно, зошто таму било се во ред, но планирам да и направам нареден месец. Не знам ако не дај боже нешто не е во ред дали може да се познае по нешто и што е нормално, а што не...

4. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.761
    Допаѓања:
    6.458
    @mb2408 како сте мајка?

5. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Добри,се спремаме за операција за вметнување на цевче во мозочето би требало да биде оваа недела или почеток на следната,се надевам и го молам Господ да е се како што треба.
    Ти благодарам што помисли на нас :hug:

На tanjita му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Со лесно да е!

На mb2408 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.761
    Допаѓања:
    6.458
    Ќе биде се во ред :hug::hug::hug:

На mb2408 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LillithMooN

LillithMooN Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки, бебенцево ми е родено во 30+3 недела. 51 ден беше на ОИНТ, имаше повеќе дијагнози но се избори со сите. Ни остана уште регулирање на црн дроб поради многуте антибиотици што ги имаше примено. Излезе пред две недели, но уште има жолтило и прима Урсофалк. Вчера бевме на клиника за контрола, резултатите покажаа дека има намалување на билирубинот но сеуште е покачен. Првин сакаа да нѐ задржат но д-р Мемеди ги спореди резултатите од пред две недели и вчерашните и рече дека има намалување во вредностите и дека тоа постепено оди не одеднаш. Ни рекоа најдобро дома да си продолжиме со терапијата зашто бебенцево е кревко и ќе е подложно на клинички инфекции. А посекако истото би го примало што и дома само сирупот. А контролни анализи да направиме за две недели. Прашањето ми е дали некоја мајка се има соочено со вакво нешто, односно дали процесот е подолг? А инаку со исхрана сме на Аптамил и пие по 70мл 8 пати во текот на 24 часа,нормално си напредува со килажа но многу ме загрижува жолтилото.

9. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.650
    Допаѓања:
    5.470
    Моето не дека е којзнае колку предвремено родени,за 2-3 дена неполна 36та недела.

Јас со прашања и дилеми. Кога и да ми го донесат,по некој час во денот бебе си спие цело време. Се пробуваме накратко на града, меѓутоа кај мене сеуште не е воспоставена лактација, а претставувам и го носат најадено.

Друго ни немаат препораки дадено дали треба да се оди некаде по доктори, дополнителни испитувања. И забележувам дека не се вознемирува многу и не реагира многу на гласни звуци бар колку има зборување, тропање низ болницава. Сега дали дете од 1 ден воопшто реагира на тоа или јас само си правам филмови не знам.

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.725
    Нормално е да спијат во поголемиот дел од денот кога се штотуку родени.
    Препораки ќе ви дадат кога ќе ве пуштат од болница. Може ќе имате дополнителни контроли, но големи се шансите и да немате според тоа што го пишуваш за моменталната состојба на бебето.
    Галамата и гласните звуци не им сметаат на почеток, бидејќи додека се во стомак не им е тишина. Го слушаат срцето, звуци од надвор.. затоа и полесно спијат со пуштени бели звуци, со фен, аспиратор. Може да реагираат на јак звук ако била потполна тишина.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    169.740
    Касно го гледам постот се надевам веке ставен е шантот т.е пумпата
    Таа пумпа се менува повеке пати во текот на животот на детето како расте детето така се менува и пумпата
    ке правите редовно томограф или комјутер и ке имате редовни контроли кај неврохирург
    Ве молам одберете добра клиника бидејки најголем проблем кај оваа операција е неприфаканјето на организмот на пумпата па се јавува инфекција и се менуваат пумпите
    вишокот ликвор од главата оде преку цефчето и ке ја мочка
    ке има рез на глава над уво и на стомакот мал рез
    Јас сум мајка на дете со хидрацефалус
    за среќа кај нас немаше потреба од шант
    Син ми е 20 години и нема никакви големи проблеми
    Можно е да имате проблеми во понатамошниот живот со моторика ,епи напади ,али верувам со пратење состојба од страна на невролог неврохирург ке се развие во сосем здраво и право дете
    Кој доктор ке/ве оперира?
    Ако ти треба нешто да ме прашаш можеш слободно да ми пишеш лп
    Со лесно и Господ да е со вас

Последна измена: 19 јануари 2023
    На Freckles., tanjita, H.VAGA и 2 други им се допаѓа ова.
  12. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Сеуште не е направена операцијата,од Понеделник,се одлучивме за докторот Благоја Шунтов на клиника,исто и тој ни ги кажа овие работи..

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    169.740
    Благој е Валандовчанец млад приступачен фин али мислам дека нема многу искуство од пред 3 4 години работи
    Прво беше специјализант Од државна јас би ви го препорачала Столески од градска болница само незнам дали го работи ова баш со бебиња
    Друга препорака е Систина и Лозанче
    Коа би била јас би отишла во приватна кај Лозанче знам дека е скапо ама ова е доста сериозна состојба и пари се печалат

14. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Нас ни го препорачаа блиски луѓе кои веќе имале искуство со него и плус моја блиска роднина работи во сала со него,млад е да ама е доста добар доктор во оваа област и со волку мали бебиња.

15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    169.740
    штом сте го одбрале него ок
    Нека помине брзо и да биде се ок
    Многу е човечен приступачан али нема искуство којзнае колкаво
    У никој случај неможе да се мере со Лозанче во искуството тоа ми беше муабетот
    се надевам ке ја прифате организмот пумпата и ке биде се ок

16. mb2408

mb2408 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    835
    Благодарам,како и да е др.Шунтов не оперира сам има уште еден доктор со него само му го заборавив презимето.
    Оставам се во Господови раце и се надевам дека се ќе биде како што треба.

17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    169.740
    он е со тимот на Филипче
    Се ке биде во ред не се секирај
    Само пиши тука кога ке помине опп да не ве мислиме ако не ти е проблем

На H.VAGA и mb2408 им се допаѓа ова.
  18. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    2.044
    Нека ти е живо и здраво големо и среќно да расте :l:
    Моите и двете се родени во 35 недела. Спиеа првиот месец скоро цело време, посебно првото мислам дека очите не му ги видовме цел месец. Го бањаме спие, млеко со шприц и тоа во спиење, ама после првиот месец кога се ококори и раздвижи, еве го 7 год уште не е седнат.
    Второво па само за цицање се будеше ќе си се наручка и пак на спиење, исто после месец дена се ококори и е многу активно бебе.
    Посебни препораки немав, истите како на термински родени бебиња.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Prvo da napomenam znaci moeto e terminsko dete ama imase zoltica koga se rodi I I davaa glikoza da pie dr I na sonce koga e toplo po malku da se vade po 5, 10 minuti I za 2,3 nedeli otprilika se sredi zoltiloto I ne se plasi ne e strasno toa megutoa slusaj gi dr sto ke ti kazat

На LillithMooN му/ѝ се допаѓа ова.
  20. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    429
    Мојата беше исто.Правевме контроли на две недели.Пиеше урсофалк Ако добро паметам за месец два се среди.Давајте сируп и со трпение ќе се среди.Беше жолта,но потоа си доби убава боја.Кога се среди билирубинот

На LillithMooN и Tiny Love им се допаѓа ова.