Мајки ве молам за искуство со хипертонус и хипотонус кај бебиња? Немам ништо потврдено, ама читав по интернет и ми се воведе во главата, посебно зошто едното бебе многу ја тегне главата назад. Имаат три месеци корегирано еден месец, многу од симптомите ги немат, пример не ја држат главата уште, рацете ги држат во тупаница ама не цело време, да се многу напредни не се, ниту се лабави. Колку најрано може да се открие таква состојба? Бевме на невролог и на Бит пазар, на ортопед бевме на 2 месеци, сега нареден месец ќе одиме пак. Многу се плашам да не закаснам на некој преглед, уствари многу се плашам општо дали ќе биде се во ред со децата....
Кај Данило на клиника бевме. Не ни рече ништо дополнително да правиме, само на контрола за два три месеци. Не напишав дека има периоди кога многу плачат. Е сега дали е нормално или не, сите ми викаат бебиња се ќе плачат..
Добри сме мајка,ги завршивме сите прегледи уште раст и развој од понеделник. Педијатарот ни е задоволен како се развива и колку е силна за предвремено родено бебе и како соработува додека и правеше преглед со вежби за главчето и општо целото тело.
Повеќе пати ве читам за носење на бебе во центар за развој бит пазар, дали е тоа морално и кога се носи таму? @kostarika сакам да те прашам за центарот за рехабилитација? За кои прематурчиња е наменет? Исто дали треба да има некој проблем или пожелно е да се носи? Фала
На моето во отпусна листа имаше препорака да се носи во центарот за раст и развој на Битпазар. Исто и матичната препорача. Се јавив таму и ми одредија термин кога треба да отидеме на прва контрола. Еднаш бевме и во центарот за детска рехабилитација Петка на консултација. Тогаш бев загрижена што кога се вртеше на меше го правеше само на десно, а на лево само со помош. @kostarika ни покажа вежби како да стимулираме вртење на двете страни и ако нема подобрување во наредните 2-3 недели да ја однесам повторно. Не знам колкаво е бебето, но добро е да го однесеш некаде на следење на развојот или барем на проценка дали треба дополнителни вежби.
Следна недела ќе направи месец, родено е 32 недела. До сега никој не ми спомнал затоа прашав. Фала многу ќе се распрашам кај матичната
И кај нас нема дополнителни препораки за носење некаде освен редовни, педијатар, ортопед. Бебе е точно е месец, родено 35+ недела. Воопшто не беше во инкубатор. Евентуално нешто на прегледите понатаму ако не пратат.
Во систина се породив, 1850 тешко долго 48 беше во инкубатор 8 дена само со инфузија поради плодовата вода што била заматена, без потреба од кислород. Активно од првиот ден сондата за храна ја извадија 3 ден и одма со шише.
Се ќе биде добро со бебињата мали се уште за држење на главчето. Немојте да си лепите дијагнози сами, само си правите дополнителни стресови. Дури и да има нешто ако навремено се открие се корегира со физикална терапија. Ние имавме многу лошо искуство со прегледите на неврологија на клиника кои специјализантите ги прават а не докторот и два пати ни залепија дијагнози хипертонус и спазам кои воопшто ги нема детето (ама ете ми завршија работа за боледување ). Одевме редовно кај Наталија во Систина, кај педијатар Паскалов и на физикална во Центарот Петка иако немаме дијагноза и веќе на 1 година имаме надминат прематуритет (бебето е родено 29та недела) и веќе нема потреба ни од невролог ни од физикална. Секаде во светот на предвреме родени деца им прават вежби физиотерапевти уште додека се во инкубатор само поради стимулирање на развојот ама ние сме далеку од тоа дури на клиника не знаат ни каде да те упатат, а ти викаат треба физикална. Само редовни контроли кај вистински професионалци, малку трпение и многу љубов и бебињата ќе бидат здрави и среќни
Секое прематурче кога ќе се испушти од болница добива насоки за следење на развојот , бит пазар и државна се единствени државни институции и во државна има доктор а на бит пазар др Двојаков не оди веќе. Низ светот пракса е бебињата да добиваат физикална терапија прилагодена за возраста упте додека се во инкубатор а ако има проценет висок ризик за развојни проблеми тогаш и превентивна физикална терапија. Кај прематурните бебчиња недостигаат месеците кога мозокот и други органи се развиваат најинтезивно па незрелиста на мозочето кога ќе се роди си носи ризици. Добро е да се носи, лошо е да се испушти тој важен период кога најмногу се моделира мозокот
Здраво мајки, сакав да прашам дали знаете по колку време по прием на албумини и трансфузија на крв бебе може да се вакцинира? Едни доктори викаат по три месеци, докторот што го води моето бебе од пораѓај вика после 6 месеци од приемот на албумин или трансфузија може да се вакцинира. Некој свое искуство да сподели ако има? Инаку станува збор за вакцините што треба да се примат одма после раѓање, уште ги нема примено