Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.134
    Со обврски по дома, докупување на работи, средување зошто два месеци лежев и ништо немав сработено. И еден добар совет поднесете документи за извод, книшка за да бидат готов додека си дојде дома а и ќе изгубиш време

Последна измена: 13 април 2023
    На Starchild и Cence им се допаѓа ова.
  2. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.134
    Јас дека бев многу слаба на почетокот со млеко му давав само ад 30мл на секои три часа, сам си бараше. Тоа што ќе го измолзев го собирав и кога ќе направев 30 тие ги давав. После една недела дома почна малку да е поактивен и да го ставам на града да се лигави но вие сте поголеми така да ставај го на града па кога ќе заврши ад колку може да испие.

Последна измена: 13 април 2023
    На Chanell* и Осе им се допаѓа ова.
  3. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    763
    Добар совет даде :)
    И ние така направивме.. сите документации и трчкања ги направивме додека бевме "слободни". Навистина значи времето, после сè потешко ќе имате слободно време.

А инаку, деновите ги поминавме во досредување, перење, пеглање и секој ден јавување да прашам како е.. незнаевме што не чека, се додека не си го земавме 8-|

На Осе, DoubleK и Pipismel им се допаѓа ова.
  4. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.095
    Господ е голем и да дава сила,се да се издржи и сите бебиња да се во ред на крајот од овие голготи...ќе црпам сила од другото додека да си ја земам дома...ама тешко ми е ужасно ми е со страв од неизвесно,во шок од се што се случи и ќе морам да се ранам само со јавувањата како е и носење млеко еднаш денот кое среќа го имам и го пие без проблем....

На @Tina, Kontiki, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  5. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.095
    Дома сме

На Giovanna, Coco31, Damjana5 и 15 други им се допаѓа ова.
  6. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    38
    Здраво на сите, дали има некој искуство со анемија кај бебенцето, како сте ја контролирале, нас ни предложија да пие навечер формула. Јас по препорака му давам и сидерал ама докторката рече да пробаме и вака.

7. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.095
    Фала девојки и мајки.Ке ја споделам мојата приказна да земам сила малку.Битно сме супер излеговме 2200 гр со 47 см моето борбено девојче.Пиеме само мајчино молзено млеко .Сакам само да кажам што дознав како информација додека бев на болница за намалената плодова вода:
    -се намалува од ГЕСТАЦИСКИ ДИЈАБЕТ,со тоа што еден тест во редовни недели кога се прави не е доволен,потребно е да се повтори 4 седмици после првиот
    -висок притисок,макар и над 130,обавезно да се пијат Метил допа
    -можно пукање на водењак и притоа постепено несвесно намалување на водата до несвесност,затоа да се мери водата од 28 недела па нагоре задолжитжелно
    -прекумерен стрес
    Јас испадна во комбинација на се горенаведено имав и се беше заедно причина.Ве молам пазете се.Носење бебе не е болест ама секако не е ни лекомислено да живееме како и пред бременост.Со верба во Бог и фаламу на цел тим доктори ние успеавме!

На BabyShark, @Tina, Ivanaahhh и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.134
    Супер, уживајте си:) од искуство немој да размислуваш зошто... едноставно така требало да биде бебуш ја одбрала таа дата. Битно се е во ред, иднината можеш да ја смениш минатото Не

На DoubleK, teddy85, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.327
    Зошто формула?
    Моето е анемично и е на терапија со сидерал и вит ц. Крвната слика се подобрува
    Колку време прима терапија и дали има подобрување?

10. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.134
    Моето е на формула 90% во денот и пак е анемично. Имаме подобрување со сидерал и бејби вит капки

На tanjaaa и Simovska92 им се допаѓа ова.
  11. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    38
    Сидерал прима веднаш по пуштање од болница тоа се веќе 3 недели во болница имаше трансфузија и пиеше малтофер, на крвна слика сега му се малку намалени тромбоцитите сега бебе има 1 месец и 3 недели никој не ми предложил витамин ц да давам во комбинација со сидерал, ми предложија само да додавам формула навечер инаку напредува супер и сега не знам дали да дадам веднаш формула или да пробам и со други методи

На tanjaaa и Starchild им се допаѓа ова.
  12. Hope22

Hope22 Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Мајки на прематурчиња, како сте со грчеви? Моето бебе е 5 месеци (корегирани 3), од месец март тогаш имаше 3 и пол месеци од раѓање (месец и пол корегирано) има страшни грчеви. На АД млеко Аптамил беше но го сменивме зошто многу му беше лошо од тоа па од вчера сме на хип комбиотик. Не знам грчевите дали им се рачунаат како од раѓање или и тие корегирани :wasntme:
    Дајте совет, искуство пошо ова веќе трае долго и многу е мачно за сите. Од капки користевме Колиеф, Инфакалм, Колактоза и Еспумисан ама само Еспумисан повремено му помага.

13. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.777
    Обавезно Ц витамин секогаш кога се прима препарат за анемија.Ц витаминот го сврзува железото,немаш потреба од дохрана со АД.

На tanjaaa и Simovska92 им се допаѓа ова.
  14. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.134
    Мојов многу имаше од аптамил прематур му го смениаја со аптамил комфорт преку ноќ му престанаа, бидејќи и го дојам понекогаш знаат повторно да му се јават но давам еспумисан повремено и му помага. А тие колиеф ги прекинав сама одамна зошто му правеа проблем не секое дете е интолерантно на лактоза а они на сите ги даваат

На Hope22 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.327
    Земи прво витамин ц и со сидерал комбинирај, не знам зошто испуштаат да кажат вакви работи. Јас од форуми научив за употребата на пробиотик.
    Кај предвреме родените анемијата е честа појава (мене така ми кажаа).
    Пробај и ти да ја збогатиш исхраната со железо и види на наредната крвна слика како ќе излезе.
    Јас не би одела со формула

16. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    38
    Да и мене ми кажаа така само стварно се надевав дека се подобрил ама тоа е ќе пробам со вит ц и исхрана за мене секако ќе консултирам и педијатар уште еден за совет, инаку за сидералот сестра мединцинска ми предложи да го пијам ни еден доктор досега кај што сме била не ни кажал катастрофа :/

17. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.327
    Консултирај се со педијатар, поради возраста. На мојот на 3 месеци по крвна слика му установија анемија. Значи после 3 месеци почна со терапија.
    А не те сфатив, ти да го пиеш?
    Тоа се дава на бебе и се дозира според килажа. Сепак консултирај педијатар, да не направиме грешка

18. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    2.044
    Формула баш никако нема да ви помогне за покачување на хемоглобинот, не знам која и е логиката на докторката. Да, во формулата обично има додадено железо, ама тоа е многу мал процент, па едно шише нема да направи никаква промена. Првото синче беше цело време на АД па пак од 3м бевме со 90 хемоглобин и терапија.
    Прашај обавезно педијатар за вит. Ц зошто железото за да се врзе во крвта потребно му е вит. Ц

19. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    38
    За исхраната мислев јас да конзумирам поголеми количини на богата со железо да видам дали ќе смени нешто а за бебушот ќе прашам на педијатар секако во понеделник за витамин ц дали смеам да дадам и кој, фала ти многу

На tanjaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    38
    Да да секако сме на контрола кај матичниот во понеделник ќе се распрашам што како да правам и дали смее да прима вит ц, фала многу :)

На kalinaka му/ѝ се допаѓа ова.