Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Искуство со предвремено родени деца

Дискусија во 'Бебе' започната од eva11, 29 февруари 2012.

1. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    5.428
    Каков витамин ц, давате на бебе? И моево е со низок хемоглобин т.е беше. Сега немаме испитано ама освен капки сидерал или малтофер не ни рекоа нешто друго да даваме.

2. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.327
    Baby vital по 7 капки се даваат

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.777
    Моето е пред 4 ипол год.родено во 32 недела со 9 трансфузии беше,дома пак беше анемичен кога дојдовме.Сидерал пиеше и овој Ц витамин тогаш ни го дадоаhttps://www.evit.mk/kupi/vitamini-minerali-kupi-online/vitamin-c/vitamin-c-kapki/

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    I na mojata kerka toj vitamin c i go davaa ne radi slabokrvnost nego radi crveno grlo kako bebe

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.777
    Не е битно си има полно примени Ц.Јас сеуште него си го купувам и го користиме Ц и Д тоа давам од витамини само.Али не е проблем да се користи од бебе да,само мислам не се сеќавам точно по 2-3 капки мислам идеа на доза одамна беше кога беше бебувче.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Jas davam defendyl i mollers

7. @Tina

@Tina Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    93
    И моето бебе беше со анемија, додека беше во болница примаше легофер и трансфузии, дома продолживме некое време со сидерал ама му правеше проблем со какањето и на крај најмногу ни помогнаа малтофер капките. Се се среди со малтофер, редовно правиме крвни слики и супер е. Ми ги носеа од Бугарија, може имам и нови неотворени ако не најдете пиши ќе ви дадам.

На Simovska92 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Здраво, искуство со предвремено родено бебе и 3 годишно дете дома. Како постапувате во однос на контакти поради вируси и инфекции со оглед на тоа што бебето е недоносено? :sweat:

9. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    38
    Фала ти многу, ќе пробам и со ц витамин да ми препише матичниот и да видам и негово мислење секако ќе прашам за да сменам зашто еве при крај е сидералов нема некој ефект но може зашто не примаше витамин ц :|

10. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.095
    Јас кажав никој да не ми иди.и бабите.Моето поголемо е 4 години и не ја праќам во градинка ни игротеки,општо затворен простпр со деца само двор или отворено место.После се една настинка од некој нас скапо да не кошта никако

На vasaig му/ѝ се допаѓа ова.
  11. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.327
    До 2 месеци премногу пазев на контактите, ама не можев ни да забранам на големиот да се дружи и социјализира, или да го гушне братчето. Среќа малото е родено во мај па фативме летен период дури да "пркне". На 2 месеци ние и на одмор отидовме.
    Зимава имавме вирус донесен од големото од училиште, ама не беше толку страшно. Инаку малиот ми е роден 35 недела

12. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Точно така, и мене ми е од тса причина. Кај нас настинка и кај предвремено родено настинка не би било исто. :|

13. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    И малиот мој е роден 35та ама малку и стагнираше со раст, па одговара на 33та/34та одприлика. Тоа ме интересира до колку месеци одприлика треба да се припазува.

На tanjaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Мајки ако има некоја број од докторката Наталија од Систина? Сакам да ги носам бебињата на второ мислење, многу тешко се доаѓа до термин кај неа, или предложете ми некој друг доктор. Инаку кај Данило се носени, ама тешка гужва е и не сум задоволна.

15. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    368
    Докторката секој месец пушта термини околу 20ти..

16. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Знам, ама за 30мин. се пополнуваат, затоа не знам како да се фати термин...

17. @Tina

@Tina Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    93
    Јас успеав да закажам за 4 мај. Се јавив на 15ти април сабајле во 8 и ми кажаа да се јавам на 20ти. Си ставив потсетник во тел и се јавив на 20ти април во 8 сабајле и ми закажаа. Ако не успееш преку луѓе тогаш звони во мај барем за јуни да ти закаже. Доволно е и само еднаш да ги види и да ти каже дека се е во ред и не знаеш како ќе се смириш :*

На Kontiki, teddy85 и Beatris им се допаѓа ова.
  18. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Здраво, прематурче родено во 35та недела, беше на оинт 12 дена, пред неполна недела го земавме дома :inlove: прашањето ми е, некоја со искуство ако има за доење. Фаќа убаво да цица ама давам и допуна 50 до 60мл мајчино млеко одмолзено после цицање. Па да спиделите мислење дали е тоа многу или малце. Не ми го повраќа си бара и повеќе. А килажа нема многу 2.010 беше испуштено од оинт :hug:

19. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    5.428
    Немам многу искуство со доење ама со бебе исто 35та недела, прво дававме Ад 30-40мл, потоа испадна дека е малку таа количина и за брзо зголемивме на 60мл - 8 пати на ден. Не би знаела да кажам дали е многу или малку за вашето дете.

20. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.816
    Јас на килажа од 2100 давав 30мл дохрана,по совет на педијатар.
    Мало желудниче имаат, па штом цица плус да не се преоптеретува со повеќе. Штом не повраќа значи му е таман, ама јас повеќе не би давала.